REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

OPINIE. Europa de Vest se pregăteşte să arunce peste bord Europa de Est

Există un scenariu despre care se vorbeşte în termeni complicaţi, dar care deja se pregăteşte de aplicare: împingerea est-europenilor înapoi, în spaţiile lor şi preluarea pe locurile de muncă pe care ei le prestau în Occident până acum a invitaţilor lui Merkel.

Scenariul în sine, în contextul actual dă frisoane, sau ar trebui să dea frisoane oricărui politician din est. Dar, Iohanis ne zâmbeşte absent, Guvernul toacă orice brumă de evoluţie a României în aceşti ultimi 27 de ani, Parlamentul mână în mână cu Guvernul are o singură grijă: cum să fure ce-a mai rămas asigurându-şi privilegii pe care nu le merită în nici un fel.

Occidentul n-a iubit niciodată Estul Europei. L-a tratat mereu ca pe o colonie. Interesele l-a mai făcut uneori să zâmbească condescent şi să întindă fragil mâna estului în timp ce cealaltă mână i se înfigea Estului adânc în buzunare.

Nu trebuie să mă credeţi, priviţi ce se întâmplă în ultimii 27 de ani. Am putea privi povestea fondurilor europene şi din această prismă şi poate ar fi mai corectă decât povestea bucolică cu: „Europe ne-a scăpat de…”. E drept, devalizarea României s-a făcut cu participarea noastră voioasă, pe relativismul nostru deşănţat cu: „merge şi aşa”.

România a rămas fără industrie, fără oameni calificaţi, şcolile sunt fabrici de imbecili analfabeţi funcţionali cu diplome şi ifose, spitalele sunt fabrici ale suferinţei şi ale morţii pe banii pacienţilor dublu taxaţi – o dată de stat, a doua oară de fiecare salariat în parte a unităţii sanitare cu care are nefericirea să intre în contact, de la portar la medic, barurile sunt temple ale focului, un vânt mai puternic face victime, vaccinarea este obligatorie când vrea statul ca să câştige tot nemernicii din vârful României pe viaţa ta, pe viaţa copiilor tăi, în timp ce tu nu ai dreptul nici măcar la transparenţă.

Deschiderea frontierelor UE îşi arată roadele. În Germania lui Merkel, est-europenii au tot mai multe probleme în a se integra. Dacă apelează la susţinerea statului cel mai adesea aud: „sunteţi în UE, deci trebuie să vă descurcaţi”. Dacă cer accesul la şcolarizare, primesc acelaşi răspuns aproape fără excepţie.

Fără stăpânirea limbii germane nu pot ajunge să se angajeze nici măcar la munca de jos. În acelaşi timp, şi fără limbă, şi fără educaţie, şi necalificaţi, şi chiulangii, musafirii lui Merkel sunt instalaţi în aceste locuri de muncă pe care până mai ieri, nenorociţii fără prea multă educaţie dar cu forţă de muncă din România, Ungaria, Polonia, Bulgaria etc, le luau.

Între tine, est-european, şi musulmanii arabi sau nu ai lui Merkel, ei câştigă deja şi jobul şi accesul la şcoală, şi facilitarea spre pregătirea superioară care să le permită integrarea la alte niveluri în muncă şi în societate. Un român nu primeşte de lucru nici măcar la sortat gunoaiele primăriei, musafirii lui Merkel sunt deja instalaţi acolo. Şi se vede. Când nimereşti pe ei la ghişee ţi se refuză accesul la drepturi acordate prin lege. Eşti plimbat aiurea. Eşti refuzat arogant. Dacă ţi-era dor de România, constaţi că favoriţii lui Merkel ţi-o aduc în Germania. La ghişee.

Pe holurile diverselor instituţii europene auzi voci care spun fie şi în şoaptă că est-europenii vor fi împinşi înapoi în ţările de origine, că locurile lor trebuie, nota bene, umplute de „refugiaţi”. Acest lucru se întâmplă deja în teren.

Nu există Schengen pentru România. Şi dacă te uiţi mai bine, n-a existat niciodată. Scenariul oficial în care Europa de Est e aruncată peste bord, iar cetăţenii ei trimişi acasă e la un pas de legalizare. Un exemplu înainte de încheiere: Deutsche Bank angajează în Germania 1000 de români. Nu, nu pe salarii tocmai occidentale. Aceştia vor trebui să se întoarcă în România, în Bucureşti într-un aşa-zis „centru european” al băncii. Deutsche Bank are acţionariat majoritar din Quatar. Te-ai prins?

Lacrima Andreica

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi