contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de ce Ziua Păcălelilor e pe 1 aprilie? Dacă spui că da, o consider o păcăleală. ?

Obiceiul e atât de vechi încât, ca de obicei, englezii și francezii se contrazic unii pe alții că ei l’au creat. Sunt multe legende pe tema asta, dar să fie clar: nu ne propunem să dezbatem aici legende. Vrem să știm clar de unde vine. Pe fapte!

Să o luăm ușor! Existau dintotdeauna în ritualul multor popoare sărbători cu ocazia echinocțiului de primăvară, momentul după care ziua învinge noaptea și vara învinge iarna. Momentul în care se schimbă ordinea, momentul când, pentru puțin timp, glumele iau locul seriozității.

Evident că oamenii au făcut o sărbătoare din asta pentru că în trecut nu era ușor să faci glume cu oricine. Cei de rang înalt nu le permiteau oamenilor obișnuiți să se tragă de șireturi pe ei, mai ales în vremurile în care nici șireturi nu prea existau. Și ca excepția să confirme această regulă, au permis o zi pentru poante, în care păcălitorii și păcăliții să facă parte din același joc cu condiția clară ca farsele să fie suportate cu zâmbetul pe buze. Asta e cheia!

Și bufonii regilor de la curte tot cam asta făceau: ironizau pe alocuri conducătorii. Într’un mod fin și mai cu perdea. Apropos știați că una din regulile inițiale ale păcălelilor de 1 aprilie e că glumele se fac până la prânz? Cine le făcea după urma să aibă ghinion tot anul. Dar: de ce pe 1 aprilie?

Conform calendarului Iulian, creat de Iulius Cezar, Anul Nou era pe 1 ianuarie, dar în Franța oamenii îl sărbătoreau în perioada 25 martie – 1 aprilie. Era anul nou bisericesc – o perioadă de 8 zile care culmina cu ziua de 1 aprilie.

În anul 1563, Regele Carol al 9-lea al Franței, sătul ca oamenii să aibă Anul Nou de două ori, a decretat anul nou pe 1 Ianuarie. Parlamentul a legiferat, iar peste aproape 20 de ani (1582), Papa Grigore al 13-lea a reformat calendarul – Gregorian să’i fie numele! – și Anul Nou religios era totuna cu cel oficial, pe 1 ianuarie.

Dar schimbarea s’a făcut greu. Pe atunci nu existau computere, TV, radio, informația circula mai greu, așa că, mai ales pe la sate, erau oameni care sărbătoreau Anul Nou tot pe 1 aprilie. Cam ăia putem spune că erau papagalii vremii. Primii păcălici. Pentru că, îți dai seama, cei cu 1 ianuarie râdeau de ei că sunt înapoiați. Păcăliții de 1 aprilie.

(Citește tot articolul)

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia