REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de ce Ziua Păcălelilor e pe 1 aprilie? Dacă spui că da, o consider o păcăleală. ?

Obiceiul e atât de vechi încât, ca de obicei, englezii și francezii se contrazic unii pe alții că ei l’au creat. Sunt multe legende pe tema asta, dar să fie clar: nu ne propunem să dezbatem aici legende. Vrem să știm clar de unde vine. Pe fapte!

Să o luăm ușor! Existau dintotdeauna în ritualul multor popoare sărbători cu ocazia echinocțiului de primăvară, momentul după care ziua învinge noaptea și vara învinge iarna. Momentul în care se schimbă ordinea, momentul când, pentru puțin timp, glumele iau locul seriozității.

Evident că oamenii au făcut o sărbătoare din asta pentru că în trecut nu era ușor să faci glume cu oricine. Cei de rang înalt nu le permiteau oamenilor obișnuiți să se tragă de șireturi pe ei, mai ales în vremurile în care nici șireturi nu prea existau. Și ca excepția să confirme această regulă, au permis o zi pentru poante, în care păcălitorii și păcăliții să facă parte din același joc cu condiția clară ca farsele să fie suportate cu zâmbetul pe buze. Asta e cheia!

Și bufonii regilor de la curte tot cam asta făceau: ironizau pe alocuri conducătorii. Într’un mod fin și mai cu perdea. Apropos știați că una din regulile inițiale ale păcălelilor de 1 aprilie e că glumele se fac până la prânz? Cine le făcea după urma să aibă ghinion tot anul. Dar: de ce pe 1 aprilie?

Conform calendarului Iulian, creat de Iulius Cezar, Anul Nou era pe 1 ianuarie, dar în Franța oamenii îl sărbătoreau în perioada 25 martie – 1 aprilie. Era anul nou bisericesc – o perioadă de 8 zile care culmina cu ziua de 1 aprilie.

În anul 1563, Regele Carol al 9-lea al Franței, sătul ca oamenii să aibă Anul Nou de două ori, a decretat anul nou pe 1 Ianuarie. Parlamentul a legiferat, iar peste aproape 20 de ani (1582), Papa Grigore al 13-lea a reformat calendarul – Gregorian să’i fie numele! – și Anul Nou religios era totuna cu cel oficial, pe 1 ianuarie.

Dar schimbarea s’a făcut greu. Pe atunci nu existau computere, TV, radio, informația circula mai greu, așa că, mai ales pe la sate, erau oameni care sărbătoreau Anul Nou tot pe 1 aprilie. Cam ăia putem spune că erau papagalii vremii. Primii păcălici. Pentru că, îți dai seama, cei cu 1 ianuarie râdeau de ei că sunt înapoiați. Păcăliții de 1 aprilie.

(Citește tot articolul)

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi