REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

INTERVIU EXCLUSIV. Doru Octavian Dumitru înaintea show-ului de mâine. “Pregătesc ceva special. Niciodată nu uit că omul trebuie să plece vesel şi relaxat. Românul este vesel şi aşa va rămâne”

Doru Octavian Dumitru e unul dintre voi. Născut în Galaţi, a plecat după revoluţie în străinătate. De atunci se întoarce aproape regulat în ţară să-i facă pe români să râdă.

Deşi nu agrează neapărat termenul, majoritatea îl numesc stand-up. Ei bine, Doru Octavian Dumitru face stand-up comedy încă de pe vremea când noi, românii, nici macar nu ştiam ce e.

Independent însă de “inflaţia de stand-up-eperi” care a umplut piaţa românească în ultimii ani, Doru Octavian Dumitru şi-a continuat drumul sfidând concepte precum audienţă sau piaţă şi încercând să rămână un autentic. Si a reuşit.  Imaginea scenică cu el, îmbrăcat în copil, cu pantaloni scurţi cu bretele şi sapcă pe cap a devenit marcă înregistrată.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Agenda Diasporei, venit ca o prefaţă a spectacolului de mâine, de la sala Auditorium din Roma, am încercat să aflăm ce secrete mai ascunde Doru Octavian Dumitru “în spatele scenei”.

Cum a ajuns un inginer dependent de umor?

Umorul a fost primul. De la grădiniţă. Inginerul a venit mult mai târziu.

Îţi creezi singur textele?

De la început am scris.

De unde îţi vin ideile?

Materialele se scriu singure din ideile care circulă peste tot în jur. Trebuie doar spirit de observaţie şi plăcere de scris.

“Dacă eşti deschis, improvizaţia te poate gâdila bine de tot”

Când eşti pe scenă foloseşti sketch-urile în funcţie de starea de spirit a publiclui, de cum îi simţi pe oameni sau ai o ordine a lor bine conturată?

Întotdeauna mă pregătesc înainte. Până la urmă, comedia este o meserie. Sunt momente când publicul are chef să se distreze mai mult şi atunci se declanşează maşinăria numită spontaneitate, care oricum e mereu pornită.

Ai momente în care improvizezi pe scenă?

Nu ştiu dacă am momente când nu improvizez. Improvizaţia este partea cea curajoasă, care vrea să intre în sufletul omului. Dacă eşti deschis, improvizaţia te poate gâdila bine de tot şi îţi dă o stare de comfort şi bună dispoziţie.

Ce faci atunci când publicul nu reacţionează la o glumiţă, când "nu se prinde" şi în sală se lasă liniştea?

Când publicul nu "se prinde", înseamnă că alunecă pe undeva. Sunt prea ancoraţi în problemele zilnice sau mai trebuie lucrat la "glumiţa" aceea.

“Grădiniţa a fost mai tare decât inginerul”

Prin 2010 ai vrut să te laşi de comedie, dezamăgit de ce a devenit umorul... Ce te-a determinat, totuşi, să continui?

Iniţial, am vrut să fie un protest. Când am văzut că nimeni nu îl inţelege aşa, m-am gândit că rămâne totuşi singura cale a mea de a transmite mesaje. Grădiniţa a fost mai tare decât inginerul. Oricât ar încerca un sistem, nu poate sufoca talentele. Le poate însă marginaliza.

Eşti un comedian din vechea gardă. În anii `90 umpleai sălile alături de Vacanţa Mare sau Divertis... Ce părere ai despre noul val de "stand-up-eri" români, mai ales că majoritatea dintre cei care “prind” astăzi la public sunt moldoveni ca şi tine?

Sunt comedian şi fac parte din toate gărzile. Nu cred că există o vârstă în meseria asta. Există însă un stil. Stilul este personalitatea artistului. Sălile nu se umpleau singure, se umpleau cu oameni care doreau să râdă. De atunci, lumea a tot plecat şi a mai dispărut şi din pofta de râs. Noul val de comedie stand-up este ceea ce acum se poartă. Sunt comici din toate zonele. În timp şi ei vor face multe schimbări.

“Comicul este vocea veselă a fiecăruia care nu vrea să se dea bătut”

Care este diferenţa dintre showurile pe care le făceai atunci, după revoluţie, şi ce faci acum?

Şi atunci, şi acum tot "după revoluţie" se numeşte. Shourile de acum sunt mai elaborate. Este greu să nu te raportezi la situaţiile din jur şi nici nu este indicat. Comicul este vocea veselă a fiecăruia care nu vrea să se dea bătut.

Spuneai la un moment dat că tu nu faci un stand-up clasic. Dacă ar fi să dai un nume stilului tău, care ar fi acela?

Show de comedie!

Care este diferenţa dintre consumatorul român de comedie şi cel canadian?

Canadian, american, australian, britanic, neamţ, francez s.a. Ei sunt mai relaxaţi în relaţia cu viaţa. Nu le iau pe toate personal. Viaţa nu e complicată. Doar noi o vedem aşa.

“Diaspora este doar un termen, nu o comunitate unită şi puternică”

Ce ponturi i-ai da, astăzi, unui puşti care visează să facă stand-up?

Să-i placă, să muncească mult şi să aibă răbdare. Dacă nu, atunci să continue să viseze.

Locuind din 1991 în Canada, eşti un veritabil "diasporean". În acest weekend ai un show la Roma, pentru alţi "diasporeni". Ai pregătit ceva special?

Pentru noi românii, diaspora este doar un termen, nu o comunitate unită şi puternică. Din păcate, pe noi doar cataclismele şi nenorocirile ne unesc. Întotdeauna pregătesc ceva special şi niciodată nu uit că omul trebuie să plece vesel şi relaxat. Românul este vesel şi aşa va rămâne.

Marius Coţa

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi