REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

INTERVIU. Marius Bizău: „Mă lovesc și acum de bariera naționalității, dar merg înainte, conștient de ceea ce sunt și de rezultatele pe care le-am obținut”

„L'attore italo-rumeno con gli occhi di ghiaccio", așa îl numesc italienii pe clujeanul Marius Bizău, după ce i-a cucerit cu rolurile de „bad guy" din „Squadra Mobile" (Darko Bradic), „Squadra Antimafia" (Merek Kekerovic) sau cel din „Mennea, la freccia del sud” (Valery Borzov)

Stabilit în Italia încă de la vârsta de 15 ani, Marius a știut că avea să se îndrepte spre actorie când, în ultimul an de liceu, profesorul său de franceză i-a încredințat un rol în „Cântăreața Cheală" a lui E. Ionesco.

După ce în 2007 a absolvit Academia Națională de Arte Dramatice „Silvio D'Amico" din Roma, tânărul actor a „spart gheața" pe scena de teatru cu rolul lui Horaţiu în „Hamlet".

„Am stat pe scenă trei ore, timp în care am avut de recitat vreo 130 de replici", ne-a spus, într-un interviu, cel care participă în aceste zile la cea de-a 7-a ediţe a Festivalului de film românesc Procult, care are loc la Roma. 

Anul acesta ai fost pe ecranele de peste ocean cu filmul „Anger of the Dead", un zombie-thriller în care interpretezi rolul lui Stephen, care încearcă să fugă din calea „cadavrelor". Felicitări. Cum ai obţinut rolul? 

 Mulțumesc foarte mult! Acum trei ani am avut o audiție pe Skype cu regizorul și am câștigat rolul. Conceptul de „zombie movies" este la început în Italia și, din păcate nu prea place italienilor. 

 M. Bizău: „Nu există personaje negative, există doar personaje"

Nu de mult, ai fost Keke cel rău în ultimul sezon din „Squadra Antimafia". Majoritatea actorilor spun că rolurile negative sunt cele mai dificile. Pentru tine cum a fost?

Sunt de acord cu colegii mei pentru că nu este așa de ușor să duci mai departe gândurile și acțiunile personajelor „negative". Dar după mine, nu există personaje negative, există doar personaje. Rolul meu, ca actor, este acela de a le interpreta cu sinceritate și cu multă dedicare.

Tot în „Squadra Antimafia", ai jucat alături de o altă actriţă româncă, Ana Caterina Morariu. Cum a fost pentru tine să faceţi parte din acelaşi proiect?

Din păcate, nu am jucat nicio scenă cu Ana, dar am fost extrem de bucuros când am aflat că și ea joacă în același serial; în primul rând, pentru că este româncă la fel ca min, iar în al doilea pentru că o apreciez ca actriță și ca femeie.

M. Bizău: „Mă consider norocos pentru că o am pe mama. Ea mă încurajează în tot ce fac"

Deşi eşti, în principiu, actor de teatru, ai declarat în presa italiană că prin televiziune reuşeşti să „îţi plăteşti facturile". E atât de greu să trăieşti din artă în Italia, chiar şi când eşti Marius Bizău?

 Aș spune, cu atât mai mult cu cât ești Marius Bizău, care a trebuit să construiască singur totul, prin sacrificii și multă muncă. Cu toate acestea, eu mă consider foarte norocos pentru că o am pe mama mea, care mă ajută și mă încurajează tot timpul. Oricum, în general, viața de artist a fost dificilă tot timpul.

Tu te-ai format ca actor în Italia (ai urmat studii de actorie la Academia de Arte Dramatice „Silvio D'Amico" din Roma). Crezi că dacă ai fi studiat în România, ai fi avut şanse mai puţine să faci o carieră în lumea artistică?

 M. Bizău: „Cu Horațiu, în Hamlet, am stat pe scenă 3 ore și am recitat vreo 130 de replici"

 Greu de spus. Cine știe unde m-aș afla acum. Nu vreau să fac ipoteze. Sigur, aș fi încercat să fac ceva care m-ar fi făcut fericit.

De unde pasiunea pentru actorie? Care sunt modelele tale artistice?

Pasiunea pentru actorie mi-a fost insuflată de către profesorul meu de franceză din liceu, perioadă în care am interpretat primul meu rol în „Cântăreața Cheală" a lui Eugène Ionescu. Am fost foarte fericit!

În ceea ce privește modelele mele, ele sunt toate acele persoane care, chiar dacă s-au născut cu o karma „dificilă", luptă și nu se lasă înfrânte. Ca actori, îmi plac mult: Gary Oldman, Anthony Hopkins, John Malcovich, Gianmaria Volontè, Jean Constantin, Dem Radulescu și mulți, mulți alții.

 M. Bizău: „Nu am avut niciodată un mentor. Am fost propria mea călăuză"

Imediat ce ai ieşit de pe băncile şcolii, ai fost cooptat în două proiecte importante de teatru: rolul lui Ludovic în „Othello" şi Horaţiu în „Hamlet" (Shakespeare). Cum a fost primul contact cu scena, în pielea unor personaje atât de mari?

A fost dificil pentru că, într-adevar, sunt două roluri extrem de importante. Când am interpretat Horațiu în „Hamlet" de exemplu, am stat pe scenă trei ore, timp în care am avut de recitat vreo 130 de replici. Deci, a trebuit să mă adaptez imediat.

Merec Kekerovic în Squadra Antimafia

Majoritatea artiştilor au o stea călăuzitoare, un mentor care îi îndrumă de-a lungul carierei. Tu cum ți l-ai ales?

Sincer, eu nu am avut niciodată un mentor. Eu am fost propria mea călăuză, dar în același timp am încercat să fiu deschis și să las tot ceea ce ma înconjoară să mă inspire.

M. Bizău: „Viața este mai importantă decât ego-ul nostru, iar între viață și artă nu există nicio diferență"

Dacă dintr-un motiv absurd, într-o zi, nu ai mai putea să practici actoria, ce te vezi făcând?

De ce absurd? Niciodată nu știi unde ne va duce viața. „Life is what happens to you while you're busy making other plans" spunea cineva. Eu zic tot timpul: pentru a fi un actor bun, trebuie să lucrezi ca și chelner cel puțin zece ani.

Deşi ai atins un anumit nivel în lumea cinematografiei şi a teatrului italian, cauţi mereu să îţi „şlefuieşti" talentul alături de maeştri de profil. Ce te-au învăţat Gabor Stephan (director la Teatrul din Budapeste) şi Vladimir Olshansky (Cirque du Soleil)?

M-au învățat că viața este mai importantă decât ego-ul nostru; m-au învățat că pe scena și în viață trebuie să fim generoși, atât cu noi înșine, cât și cu publicul. Nu în ultimul rând, m-au învățat că nu exista diferență între viață și artă.

M. Bizău: „Copiii sunt cei mai critici spectatori. Daca nu joci bine, ei nu vor fi atenți"

Auzim peste tot fraze clişeu de tipul „X este un actor bun". Care sunt, după părerea ta, caracteristicile unui bun actor? Actorii buni sunt desemnaţi, indirect, de către public sau de către critici și experţi?

Atât publicul, cât și criticii sunt oameni. Sigur, cu un nivel diferit de studiu. Oricum, dacă „minți" pe scenă, oamenii își vor da seama imediat.

Valery Borzov în „Mennea, la freccia del sud”

O lecție importantă mi-au dat-o odată niște copii care au venit să vadă unul dintre spectacolele mele. Toata lumea credea că, nefiind adulți, nu își vor da seama dacă recit bine sau nu. Până la urmă, ei sunt cei mai critici și mai atenți spectatori pentru că dacă nu nu joci bine, ei nu vor fi atenți.

M. Bizău: „Pentru a fi un bun actor, trebuie să fii chelner cel puțin 10 ani"

La ce proiecte ai mai lucrat recent? Unde te vom mai putea vedea?

Am lucrat tot la un proiect american, „Story from the Bible" în regia lui David Hansen, unde am interpretat rolul Sfântului Ioan Botezătorul.

Marius Bizău e Sfântul Ioan Botezătorul în „Story from the Bible”

 

Actor român în Italia

Te-ai mutat cu familia în Italia când aveai 15 ani. E greu pentru un adolescent să schimbe în mod radical mediul? Sau tocmai pentru că aveai 15 ani ţi-a fost mai uşor?

 A fost experiența cea mai grea și cea mai stresantă pentru mine, după Revoluție și după divorțul părinților mei.

Stephen în „Anger of The Dead”

Ai distribuit la un moment dat pe contul tău de Facebook o fotografie în care pe pereţii unei grădiniţe era scris: „Rumeno trema". A tremurat vreodată cineva în faţa ta doar pentru că erai român?

 Persoanele ar trebui să tremure doar de frig, nu de frica cuiva.

Te-ai lovit cândva de bariere din cauza naţionalităţii? (la şcoală, în obţinerea rolurilor etc.)

Din păcate, mă lovesc și acum de bariera naționalității, dar eu merg înainte, conștient de ceea ce sunt și de rezultatele per care le-am obținut.

Pe Marius Bizău îl găsiți pe Facebook sau pe site-ul său oficial.

Ana Ciuban

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi