contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Referendumul pe justiție. Ești obligat sau nu să votezi? MAE vine cu precizări

Duminică, europenii sunt invitați să-și exercite dreptul de vot în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, însă simultan cu acestea românii de pretutindeni vor avea și posbilitatea să-și exprime punctul de vedere în legătură cu referendumul național pe teme legate de justiție convocat de președintele Iohannis.

În legătură cu aceste două scrutine, MAE dorește să aducă următoarele precizări:

  • atât alegerile pentru Parlamentul European, cât și referendumul național din 26 mai 2019 vor avea loc în cadrul acelorași secții de votare, și în același interval orar: 7.00-21.00 (ora locală);
  • alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele scrutine
  • la referendumul național alegătorii vor primi două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului.

În cazul ambelor scrutine, cetățenii români pot vota în strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate românesti valabile: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

De asemenea, se recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora.

Informații suplimentare cu privire la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național pot fi accesate în cadrul secțiunii special dedicată de pe site-ul MAE. Ministerul mai recomandă consultarea permanentă a acestei secţiuni, aceasta fiind actualizată pe măsură ce noi informaţii sunt disponibile.

Modelele buletinelor de vot la referendumul național din 26 mai 2019.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia