contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Oficial MRP: "Una din principalele probleme ale românilor când pleacă din ţară e că nu se informează"

Una din principalele probleme a românilor care pleacă în străinătate la studii sau la muncă e faptul că nu se informează, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP), Veaceslav Şaramet, prezent la Zalău în cadrul campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume".

"Una din problemele principale ale românilor, atunci când pleacă din ţară, este că nu se informează foarte bine. Nu se informează să ştie acele simple şi banale recomandări, de a nu da buletinul sau paşaportul nimănui; de a ţine minte un număr de telefon, în cazul în care i se ia telefonul, să poată să apele de pe orice terminal; să aibă şi o parolă cu cei de acasă în cazul în care sunt probleme; să se informeze foarte bine despre contractul de muncă pe care-l semnează - contractul trebuie să fie şi în limba română obligatoriu şi trebuie să fie semnat înainte de plecare, nu după; trebuie să se informeze despre ţara de reşedinţă, dacă există o ambasadă, un serviciu consular", a afirmat oficialul din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Veaceslav Şaramet a adăugat că ministerul pe care îl reprezintă derulează în această perioadă campania "Informare acasă! Siguranţă în lume", care are ca scop tocmai informarea românilor care intenţionează să meargă la muncă sau la studii în străinătate.

"E o campanie de informare a cetăţenilor noştri din România, care vor să plece în a căuta o oportunitate mai bună de muncă, fie că sunt tinerii care pleacă la studii, fie că sunt persoane care pleacă la job-uri sezoniere. E o campanie de prevenire, o campanie în care încercăm să aducem la fiecare cetăţean de-al nostru faptul că e foarte bine să se informeze înainte de a pleca. Încercăm să venim cu nişte recomandări clare, astfel încât atunci când românii merg în orice stat să nu devină victime ale diferitelor abuzuri, de muncă, sexuale şi aşa mai departe.

Noi avem comunităţi importante de români plecaţi. Peste un milion de români în Italia, aproape un milion în Spania, comunitate mare în Marea Britanie, în SUA, în Germania şi atunci şi în cadrul acestor campanii de informare încercăm să le spunem că e foarte important şi fenomenul de reîntoarcere a românilor în ţară, pentru că e nevoie de forţă de muncă în România", a mai subliniat acesta.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia