contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Era "capşunarilor" a trecut! Locuri de muncă în Portugalia tratate cu indiferenţă în ţară

Vremea când valuri de români se duceau la muncă în Spania, Portugalia şi Italia la cules de fructe şi legume pare să se stingă! Dacă în urmă cu 10 ani astfel de joburi reprezentau o adevărată “mină de aur” pentru compatrioţii noştri, care plecau cu zecile sau chiar sutele de mii, astăzi numărul lor a scăzut dramatic şi puţin sunt cei care se mai înghesuie pentru a ocupa un post de “căpşunar”.

Lucrul acesta îl confirmă şi slaba prezenţă la selecţia organizată vineri la Brăila de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), unde s-au pus la bătaie 300 de locuri de muncă la recoltarea zmeurei, în Portugalia, locuri oferite prin intermediul reţelei EURES România.

O cauză a interesului scăzut de a lucra la cules de fructe în străinătate o reprezintă salariile mici oferite de angajatori. Asta o spune o brăileancă care a participat la întâlnirea cu recrutorii, dar care a plecat după prezentarea ofertei şi nu a mai stat şi la proba interviului.

“Sunt interesată de un loc de muncă în străinătate, dar nu prea mă încântă oferta. Banii sunt puţini! Nu rămân la interviu că nu are niciun rost. Mai bine mă duc în Italia ca îngrijitor că am mai fost şi câştig mai mult, ştiu şi limba, am experienţă. Luam 1.200 euro, eram plătită dacă mai munceam şi duminica, plus că aveam şi alte beneficii. Nu era bătaie de cap. A fost greu până am învăţat limba. Am zis să încerc şi aici, dar nu voi rămâne să dau interviul”, ne-a spus Cristina D.

(Citeşte tot articolul)

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia