Print this page

Românii care pleacă în concediu în străinătate pot folosi cardurile Visa pentru plăţi şi retrageri de numerar

Visa lansează o nouă campanie de informare pentru românii care călătoresc în străinătate vara aceasta, încurajându-i să îşi utilizeze cardurile pentru plăţi şi retrageri de numerar cu aceeaşi uşurinţă, siguranţă şi rapiditate ca în ţară. Cardurile Visa pot fi utilizate pentru plăți în mai mult de 44 de milioane de locaţii comerciale din peste 200 de țări, iar pentru retrageri de numerar deținătorii acestora au la dispoziție o rețea de peste 2,3 milioane de ATM-uri.

Doar în Europa, principala destinație de vacanță a românilor, cardurile Visa sunt acceptate în 9 milioane de locații și pot fi utilizate pentru retrageri de numerar de la peste 400.000 de ATM-uri . Astfel, oriunde s-ar afla, deținătorii de carduri Visa au acces la banii lor în orice moment și în orice monedă, iar spre deosebire de numerar cardurile oferă protecţie împotriva fraudelor, pierderii și furtului.

Atunci când călătoresc în străinătate, românii își utilizează cel mai frecvent cardurile Visa în supermarketuri, benzinării, restaurante și magazine de îmbrăcăminte, acestea însumând jumătate din numărul tranzacțiilor. Ca valoare, cea mai mare pondere este înregistrată de hoteluri, respectiv o cincime din sumele achitate cu cardul. Peste 40% din plățile cu carduri Visa în străinătate sunt efectuate la comercianți din Germania, Marea Britanie, Italia și Franța.

Visa derulează campania de încurajare a plăților cu cardul în lunile de vară, cea mai aglomerată perioadă pentru călătoriile în străinătate: aproximativ 5 milioane de români au călătorit în străinătate în perioada iunie-august 2016, adică o treime din numărul total înregistrat pe parcursul întregului an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Ca parte a eforturilor de încurajare a utilizării cardurilor în străinătate, Visa a lansat anul trecut Visa Travel Tools, o aplicație cu informații practice privind utilizarea cardurilor în străinătate, inclusiv numărul locaţiilor comerciale care acceptă cardul pentru fiecare destinaţie de vacanţă sau localizarea ATM-urilor în ţara de destinaţie, precum și detalii despre cursul de schimb Visa. Turiştii pot descărca gratuit aplicaţia pe telefonul mobil din Apple App Store sau de pe Google Play.

“Din ce în ce mai mulți români care în trecut preferau să plece în concediu cu valută de acasă aleg acum varianta convenabilă și sigură de a plăti cu cardul direct la comercianți și preferă să retragă bani de la bancomate din țările de destinație atunci când au neapărat nevoie de numerar. Plățile cu carduri Visa în străinătate au crescut cu două cifre în primele cinci luni din acest an, iar în martie și mai a fost depășit pragul lunar de un milion de tranzacții“, precizează Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croația, Malta și Slovenia în cadrul Visa.

Sfaturi pentru utilizarea cardului în străinătate:

• Verifică valabilitatea cardului și dacă ai setate limite pentru plăți și retrageri de numerar în străinătate.

• Anunţă-ţi banca înainte de a pleca în călătorie că vrei să îţi foloseşti cardul în străinătate.

• Întreabă-ţi banca dacă oferă beneficii suplimentare pentru plățile în străinătate, precum asigurare de călătorie, reduceri pentru anumite obiective turistice sau comercianți.

• Verifică la bancă termenii și condițiile aferente utilizării cardului tău în străinătate, cum ar fi cursul de schimb şi eventuale comisioane aplicate.

• Alege să plătești cu cardul în moneda țării în care călătorești chiar dacă ți se oferă posibilitatea să alegi o altă monedă. De exemplu, într-o ţară din zona euro este de preferat să alegi plata cu cardul în euro chiar dacă există opţiunea de a plăti în lei, întrucât beneficiezi de cele mai bune rate de schimb și poți evita eventuale costuri cu comisioanele.

• Dacă ai nevoie de numerar, alege să retragi de la bancomat sume mai mari în loc să realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele. Aplicația Visa Travel Tools te ajută să localizezi cel mai apropiat ATM din peste 200 de țări.

• Păstrează dovada tuturor tranzacțiilor efectuate și verifică extrasul de cont la întoarcerea în țară.

Rate this item
(0 votes)

Related items