Print this page

EXCLUSIV. Peter Costea, candidat independent la alegerile europarlamentare: "Statul român ar trebui să fie mai activ în a-și proteja cetățenii care locuiesc în diaspora și să facă demersuri imediate și serioase pentru reîntregirea familiilor"

Peter Costea, candidat independent la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, locuiește în Houston, Texas. Este avocat al drepturilor civile cu o experiență vastă în promovarea valorilor democratice, statului de drept, drepturilor civile și luptei împotriva corupției, format profesional în tribunalele americane unde susține cazuri de mai bine de 28 de ani. 

Președinte al Alianței Familiei din România  a pledat pentru drepturile familiei Bodnariu, din Norvegia, Barnevernet în care cei cinci copii au fost preluați în custodia statului, după ce parinții au fost acuzați de folosirea violenței fizice asupra acestora.

Și-a propus să lupte pentru valorile creștine, Unirea Republicii Moldova cu România și integrarea acesteia în Uniunea Europeană și să își folosescă "libertatea de expresie în mod profesional, dar ferm, pentru a transmite interesele și valorile celor care mă vor vota. Toate acestea, împreună, pentru a asigura un viitor valoric sănătos pentru copiii noștri".

Ce v-a determinat să candidați? 

Dorința de a contribui la Renașterea morală a Europei prin respectarea drepturilor fundamentale ale creștinilor din Romania și din Europa.

Cum ați reușit să strângeți semnăturile?

Am parcurs între 15.000 și 20.000 de km în România, am călătorit la Londra, Chișinău, am vizitat biserici, am amplasat corturi pentru semnături, am apelat la voluntari. Mesajul nostru a fost primit cu mult entuziasm de oamenii de bună credință din România și diaspora, motiv pentru care au și semnat în număr atât de mare – peste 131.000.

Care sunt valorile creștine pe care vreți să le promovați în cadrul Parlamentului European?

Sunt cele pe care deja le-am promovat cu abnegație și perseverență din 2005 până astăzi. În mare acestea sunt: dreptul la viață al copiilor nenăscuți, drepturile parentale, libertatea religioasă, libertatea de conștiință, familia și căsătoria naturală, educația la domiciliu, libertatea de expresie.

Enumerați-mi câteva dintre valorile europene pe care nu le împartășiți.

Avortul, revoluția sexuală cu toate manifestările ei, ateismul, marginalizarea creștinilor și discriminarea împotriva lor în spațiul public, uzurparea libertății de conștiință, distrugerea intenționată a familiei și căsătoriei naturale, secularizarea forțată a cetățenilor UE și în special a celor din Estul Europei, abolirea granițelor Uniunii Europene prin migrația masivă a ultimilor ani, intoleranța față de creștini, subminarea drepturilor parentale, subminarea suveranității naționale.

Ați fost unul dintre avocații familiei Bodnariu. Ce credeți că ar trebui făcut pentru a proteja familiile de români din diaspora de abuzurile pe care le suferă din partea instituțiilor din țările unde locuiesc (asistența socială etc.)?

Statul român ar trebui să fie mai activ în a-și proteja cetățenii care locuiesc în diaspora și să facă demersuri imediate și serioase pentru reîntregirea familiilor. Din nefericire, în Occident, confiscarea copiilor de la părinți este un o practică la modă. Pe de altă parte, românii din diaspora trebuie să acorde atenție legislațiilor țărilor în care locuiesc privind protecția copiilor pentru a preveni incidentele.

Ce obiective v-ați propus dacă veți ajunge europarlamentar?

Promovarea valorilor descrise mai sus, a valorilor fundamentale în care cred, prin acțiuni concrete cum ar fi: rezoluții în sprijinul dreptului la viață al copiilor, a libertății religioase, organizarea de conferințe tematice privind promovarea acestor deziderate importante, luarea de poziții oficiale din partea mea ca independent, dar fără ingerințele și influențele nocive ale partidelor politice ori ale grupurilor politice din Parlamentul European. Intenționez să-mi folosesc libertatea de expresie în mod profesional, dar ferm, pentru a transmite interesele și valorile celor care mă vor vota. Toate acestea, împreună, pentru a asigura un viitor valoric sănătos pentru copiii noștri.

Ați întâlnit comunitatea românească din Italia. Ce așteptări au românii din diaspora de la candidatul independent, Peter Costea?

Să-i reprezinte cu profesionalismul tipic românilor care s-au format intelectual și profesional în Occident. Sunt un om al legii, format profesional și intelectual în cea mai autentică democrație, cea americană. Astfel, românii din diaspora se pot aștepta ca eu sa promovez democrația, statul de drept și poziții anti-corupție în înaltele foruri europene.

Din nefericire, am întâlnit o mulțime de părinți, cu copiii mulți, care sunt foarte îngrijorați de mediul toxic în care sunt nevoiți să-și crească copiii și doresc o schimbare înspre bine. Le-am promis lor și promit tuturor românilor din Occident că voi face tot ce ține de mine să lupt pentru valorile familiei și pentru protejarea copiilor.

De ce ați emigrat?

Am emigrat din cauza persecuției religioase. Datorită credinței mele creștine, mi s-au interzis studiile superioare în România, dorind să studiez dreptul; ca atare am plecat din România, stabilindu-mă în Statele Unite ca refugiat. După ani de muncă serioasă, mi-am împlinit viziunea, dorința și visul pe care nu am putut să mi le împlinesc în România comunistă. Este o experiență pozitivă pe care o doresc fiecarui român și mai ales tinerilor să o replice în diaspora – dacă eu am reușit, o pot face și ei.

Sprijiniți Unirea Republicii Moldova cu România, cât și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De ce încă nu este posibilă realizarea acestui obiectiv dorit de atât de mulți cetățeni, dar și de mulți politicieni? Ce v-ați propus în aceste sens dacă veți ajunge în Parlamentul European?

Problema Unirii Republicii Moldova cu România este foarte sensibilă și are de-a face cu situația geo-politică actuală din Europa. Din nefericire, se dovedește, din nou, că Uniunea Europeana este, aparent, incapabilă de a rezolva marile probleme și provocări cu care se confrunta România privind Unirea cu Moldova.

Ce este bine pentru România, nu este bine pentru Germania. Nu este un secret ca ceea ce nu avantajează marile puteri, în special Germania și Franța, nu este permis la nivelul Uniunii. Pentru Germania, relațiile bune cu Rusia și accesul la resursele ei sunt de mai mare interes decât Unirea marii familii române. Din nefericire, suntem din nou o victimă a relațiilor dintre Germania și Rusia. Acest lucru explică de ce până în prezent Unirea României cu Moldova ramâne un deziderat care va lua încă mult timp pentru a fi atins.

Am susținut Unirea Moldovei cu România de mulți ani și, ca persoană cu un doctorat în diplomație, cât și ca avocat, am identificat opțiuni și alternative practice care, în opinia mea, ar putea fi viabile pentru Unire. Pentru a le atinge, însă, ele trebuie urmărite cu multă seriozitate și perseverență.

Pe 30 aprilie am fost în Basarabia, unde am discutat subiectul acesta cu cetățenii Republicii Moldova care doresc foarte mult Unirea cu România. Împreună cu ei am consultat Constituția Republicii Moldova pentru a determina modul în care Unirea cu România ar fi posibilă. Unirea se poate realiza prin referendum, care odată adoptat, nu va putea fi respins de Uniunea Europeană.

Va fi, de asemenea, nevoie ca Uniunea Europeană să ia cât se poate de în serios această doleanță a românilor, având în vedere că divizarea României în două state separate a fost facută în mod arbitrar și intenționat de Germania nazistă și de sovietici. În consecință, este de datoria occidentalilor să repare această mare injustiție făcută Neamului Românesc.

Acestea vor fi, în masură în care pot, obiectivele mele privind Unirea. Pe lânga aceasta, Uniunea Europeana va trebui să investească miliarde de euro în Republica Moldova după Unire, pentru a aduce în cel mult 10 ani Republica Moldova la nivelul actual de bunăstare și dezvoltare al României.

Rate this item
(2 votes)
Cornelia Crismaru

Scrie la Agenda diasporei de la lansare. 

 

Email: cornelia.crismaru@agendadiasporei.com

Related items