Print this page

EXCLUSIV. Primul interviu acordat de noul Consul General al României la Bologna. “Fiecare român este un ambasador al țării sale, un purtător al unui mesaj despre România în străinătate. Acțiunile noastre sunt cartea noastră de vizită”

Noul șef al Consulatului General al României la Bologna, Daniela Maria Dobre, și-a început mandatul zilele acestea.

Absolventă a Facultății de Științe Juridice și Administrative și a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București, a lucrat mai întâi în cadrul departamentului juridic din Corpul diplomatic și consular MAE.

A fost consilier politic diplomatic al Ambasadei României din India, consul în cadrul Consulatului din Trieste și șef al secțiilor consulare ale Ambasadei României la Stockholm și Ljubljana.
Marți, 17 aprilie 2018, a avut loc prima întâlnire oficială cu reprezentanții comunității românești și cu acest prilej, șeful misiunii diplomatice ne-a acordat un interviu.

Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Sunt gorjeancă, absolventă a Facultății de Științe Juridice și Administrative și a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București. Încă de pe băncile facultății am fost atrasă de domeniul relațiilor internaționale, de dreptul diplomatic și consular astfel încât, în anul 2003, am intrat, prin concurs, în Corpul diplomatic și consular al României, desfășurându-mi activitatea în cadrul departamenului juridic, și, ulterior, consular din cadrul MAE. Am îndeplinit funcția de șef al secțiilor consulare ale ambasadei României la Stockholm și Ljubljana, de consul în cadrul Consulatului General la României la Trieste și, recent, de consilier diplomatic la Ambasada României din India.
Pentru mine, meseria de diplomat este una de vocație, cariera în acest domeniu fiind o parte a acestei vocații. Recunosc însă că, nu de puține ori, aceasta a presuspus (și presupune) și sacrificii de ordin personal.

Dupa experiența de diplomat în India, cum ați reacționat la numirea în funcția de consul general al României la Bologna?

După o activitate de 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, ca urmare firească a parcursului meu profesional și a profilului juridic, mi-a fost propusă aceasta demnitate si apoi am fost numită consul general, șef al Consulatului General al României la Bologna. Desemnarea face parte din procesul rotației la post, proces firesc, institutional, cariera diplomatică este recunoscută ca fiind una care dă posibilitatea de a lucra ca diplomat în țări foarte diferite între ele.
După cum precizam, spațiul italian nu reprezintă o noutate pentru mine, făcând parte, ca și consul, din echipa ce a pus bazele CG Trieste în anul 2008, an în care a fost înființat și CG Bologna. Evident că numirea mă onorează și, în același timp, mă responsabilizează să reprezint România, interesele acesteia și ale comunității românești din zona, la cel mai înalt nivel.

“Misiunea anterioară mi-a demonstrat ca ”a fi român” în Italia este o experiență complexă, de cele mai multe ori pozitivă, că avem o comunitate minunată care s-a impus, este apreciată și și-a creat un bun renume”

Ce v-ați propus sa realizați în acest mandat?

În general, activitatea diplomatică/consulară presupune un element de continuitate. Așadar, preluând de unde au lasat predecesorii mei, voi continua să dezvolt noi proiecte. Unele sunt de ordin administrativ (ca, de exemplu, identificare unui nou sediu pentru CG Bologna, care să fie corespunzător desfășurării activității cu publicul în condiții decente), crearea unei identități instituționale pentru oficiul nostru consular, cu accent pe orientare către cetățean și construirea unei relații complexe cu acesta și nu doar a uneia tehnice; altele se încadrează în categoria proiectelor ”de suflet”, o condiție intrinsecă a activității unui bun diplomat: creșterea gradului de conștientizare, de apartenență la o comunitate puternică, cea românească a tuturor conaționalior din spațiul italian. Misiunea anterioară mi-a demonstrat că ”a fi român” în Italia este o experiență complexă, de cele mai multe ori pozitivă, că avem o comunitate minunată care s-a impus, este apreciată și și-a creat un bun renume. Mi-aș dori că aceste atribute să fie conștientizate la nivelul fiecarui cetățean, să consituie imboldul pentru o implicare activă în parteneriate, fie ele la nivel asociativ românesc, fie cu instituțiile italiene, pentru că, în anul Centenarului, ”unde-s doi, puterea crește”.

Aveți vreun proiect prioritar? Prevedeți modificări în modul de organizare al serviciilor consulare?

Obiectivul principal este de a cunoaște, la fața locului, situația comunității românești din aria de competență, problemele pe care le întâmpină aceasta și de a identifica, împreună cu autoritatile locale, solutii de optimizare a integrării acesteia în țara-gazdă, păstrând însă identitatea națională și promovând tradițiile românești.
În ceea ce privește serviciile consulare, există o continuă preocupare de îmbunatățire a calității acestora, astfel încât să corespundă cerințelor unei comunități dinamice cu solicitari complexe. Odată cu introducerea noului sistem SIMISC (Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni), calitatea serviciilor consulare a crescut considerabil. Noul sistem sistem informatic modern permite cetățenilor români să acceseze informațiile consulare într-un mod eficient și transparent, beneficiind de un confort crescut datorită posibilității de a interacționa online cu personalul Ministerului Afacerilor Externe, de a trimite solicitări prin mijloace electronice fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în mod repetat la ghișeu, eliminându-se astfel barierele birocratice și cele geografice.

Românii „o sursă de speranță”

Sunteți de aproximativ o lună la Bologna. Care sunt primele impresii?

Orașele italiene sunt comori ascunse, asemanătoare și totuți diferite. Bologna este un oraș plin de viață și culoare, ce își păstrează aerul medieval și își cultivă cu discreție bogata moștenire artistică (Leonardo, Michelangelo, Giotto și până la Lucio Dalla). Agenda încarcată nu mi-a permis, deocamdată, foarte multe ieșiri, însă Bologna este un oraș ce trebuie descoperit în următoarea perioadă.

V-ați întâlnit cu autoritățile italiene locale. Cum v-au primit? 

Alături de dl. George Bologan, ambasador al României la Roma, am avut plăcerea să mă întâlnesc cu doamna Marilena Pilati, vice-primarul Bolognei, cât și cu domnul Matteo Piantedosi, prefectul de Bologna. Ambii oficiali și-au manifestat deschiderea în raport cu autoritățile române, și au apreciat ca excelent nivelul de integrare al comunității românești din Bologna, prefectul Piantedosi considerând prezența românească în Italia drept „o sursă de speranță” având în vedere declinul demografic al societății italiene.

Vor urma și alte vizite, întâlniri cu oficialități?

Cu siguranță. Pentru perioada următoare am programate întâlniri cu înalții oficiali ai regiunilor Toscana și Marche, urmând o serie de interacțiuni cu reprezentanți ai chesturilor, provinciilor și mediului de afaceri.

„Sunt alături de comunitatea românească și voi participa cu tot sufletul, în masură timpului disponibil, la evenimentele organizate de aceasta”

2018 este anul Centearului. În ce constau pregătirile pentru Centenarul Marii Uniri?

2018 este un an foarte important din multe puncte de vedere. Este anul Centenarului și ne propunem să marcăm acest moment printr-o serie de conferințe, expoziții dedicate Marii Uniri și făuritorilor ei... Avem șansa unei cooperari foarte bune cu instituțiile din România, dar și cu mediul privat, ceea ce sporește șansele de reușită ale proiectelor deja conturate. De asemenea, apreciez și încurajez în mod deosebit inițiativele venite din rândurile comunității românești și mă bucur să vă aduc la cunoștință faptul că am primit deja cîteva propuneri de acest fel, pe care încercăm să le susținem și să le promovăm, în masura posibilităților.
De asemenea, printre proiectele CG Bologna figurează și o campanie de cunoaștere (în primul rând) și de promovare a istoriei României în cadrul insituțiilor unde există cursuri de limbă, cultură și civilizație românească, astfel încât tânara generație de români din afara granițelor României să fie capabilă să își identifice rădăcinile și să își cultive spiritul românesc, esența a supraviețuirii poporului român de-a lungul istoriei.

Sunt conaționali care apar pe prima pagină a ziarelor cu fapte negative și mulți care poartă cu mândrie România, peste hotare. Cum veți aborda ambele cazuri?

Am avut într-adevăr ocazia de a cunoaște, atât în mandatul meu anterior de consul la Trieste, cât și de la începutul acestui mandat numeroși români care ne fac cinste. Fiecare român este un ambasador al țării sale, un purtător al unui mesaj despre România în străinătate. Trebuie să fim conștienți că, în Italia sau în orice altă țară, nu mai suntem percepuți doar ca aparținând unui grup profesional (medici, ingineri, lucrători în construcții ș.a.m.d)., ci ca medici, profesori, ingineri români în Italia și că acțiunile noastre sunt cartea noastră de vizită.
Comunitatea românească (în totalitatea ei) din aria de competență a CG Bologna reprezintă prioritatea activității mele în Italia, toate acțiunile fiind canalizate spre beneficiul comunității. Cum putem face să fim din ce în ce mai eficienți în a rezolva problemele comunității va fi, desigur, marea provocare a mandatului meu.

Ce le transmiteți românilor de la Bologna?

Așa cum am mai precizat, mi-aș dori ca românii să ne perceapă ca pe un vector de imagine al României și reprezentare a intereselor cetățenilor români, atât juridic, cât și cultural, social și spiritual. Sunt alături de comunitatea românească și voi participa cu tot sufletul, în masura timpului disponibil, la evenimentele organizate de aceasta și la toate momentele în care putem reprezenta, împreună, România în Italia.
Sunt convinsă că, printr-un dialog corect, prin deschidere catre problemele semnalate si printr-o atitudine implicată și activă, putem pune în valoare, cu maximum de eficiență, relațiile cu toți membrii comunității, cu asociațiile și organizațiile locale, cu reprezentanții mediului confesional românesc, ai presei de limbă româna sau ai mediului economic româno-italian. La rândul nostru, avem nevoie de deschidere, de încredere și de caldura dumneavoastră. Vă mulțumesc!

Cum comentați atacurile din presă la adresa dumneavoastră?

Nu comentez. Libertatea de exprimare este un drept constituțional și fiecare și-l exercită cum crede de cuviință.

Cornelia Crîșmaru

Rate this item
(0 votes)
Cornelia Crismaru

Scrie la Agenda diasporei de la lansare. 

 

Email: cornelia.crismaru@agendadiasporei.com

Related items