contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

INTERVIU. "Diaspora StartUp este pentru cei care au acumulat experiență în străinătate și doresc să o aplice într-o afacere pe teritoriul țării mamă"

Lipsa unei strategii de informare comune între toți administratorii de fond, dublată de faptul că internetul este plin de informații false sau parțial adevărate, păreri și prejudecăți, a creat o anumită incertitudine față de proiectul Diaspora StartUp.

Experții principalei instituții implicate în program, Universitatea „G. Bacovia” din Bacău, clarifică aceste aspecte, în rândurile care urmează.

Ce este programul Diaspora StartUP?

Începând cu 11 septembrie 2017, Universitatea „George Bacovia” din Bacău implementează proiectul „START-UP diaspora–valoare adăugată prin inovare la procesul formării avantajelor competitive ale României” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Obiectivul specific al programului „Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană“.

Astfel, ideile de afaceri pot fi dezvoltate oriunde în România cu doar două condiții: să fie în zona urbană și să nu fie în județul Ilfov.

Cine poate primi bani în cadrul programului Diaspora StartUp?

Criteriile sunt foarte simple și transparente: e suficient să fii cetățean român, să dovedești că ai locuit în străinătate în ultimele doisprezece luni și să ai experiență în domeniul în care vrei să deschizi afacerea.

Experiența poate fi demonstrată prin contract de muncă, studii, certificate de calificare sau orice altă dovadă că persoana a activat în respectivul domeniu.

Important este aspectul ulterior înscrierii: va exista o evaluare a proiectelor și nu este obligatoriu ca oricine se înscrie să primească finanțarea. Programul se adresează celor cu idei inovatoare, planurilor de afaceri care au șanse reale.

Care sunt pașii care trebuie făcuţi pentru atragerea fondurilor?

Primul pas, cel instituțional a fost alegerea entităților care vor administra fondurile disponibile. Astfel, din toată țara și în funcție de zone au fost aleși 35 de „administratori de fond”, în esență instituții capabile să organizeze selectarea, formarea antreprenorială, să acorde suportul tehnic, să asigure implementarea și urmărirea ulterioară a proiectelor. A fost o licitație deschisă unde fiecare administrator de fond și-a prezentat strategia și soluțiile.

Pentru public, programul a început prin campanii de informare a potențialilor beneficiari, cu privire la programul de formare antreprenoriala, la metodologia de intrare în proiect și la condițiile de accesare a finanțării. Grupul țintă a fiecărui administrator de fond este de circa 300 de participanți, Universitatea „G. Bacovia” având deja o mare parte din listă completată. Aceștia vor urma un curs intensiv, de cinci zile, la București, administratorul de fond plătind transportul, cazarea, masa și lecțiile.

Deci, practic, cursul este gratuit, iar la finalul acestuia participanții vor avea un certificat de antreprenor, recunoscut în UE. Cine dorește doar certificatul și decide să nu meargă înainte cu afacerea, se poate opri în acest punct fără nicio obligație ulterioară.

Dintre toate proiectele, experții le vor alege pe cele cu șanse maxime de reușită și care vor finanțate cu 34.000 euro, bani nerambursabili. Dacă afacerea nu depășește această sumă, antreprenorul nu investește practic nici un leu.

Odată acceptat proiectul, cum se derulează procesul de finanţare?

Proiectele aprobate primesc 75% din sumă, respectiv 25.500 de euro, pentru a iniția proiectul. Obligația este de a angaja două persoane și de respecta planul de afaceri stabilit inițial. Restul de 25% sunt acordați după primul an, dacă au fost respectate condițiile propriului proiect. Există o condiție importantă care trebuie respectată: angajarea a minimum două persoane. Însă acestea pot fi din familie sau oricine altcineva, în plus, unul dintre angajați poate fi chiar antreprenorul.

Experții vor fi alături de afacere pe tot parcursul implementării și vor urmări buna ei desfășurare timp de trei ani. Deci, orice dificultate, nelămurire sau dubiu ar putea avea noul antreprenor, experții vor fi acolo pentru a îi vor oferi soluția gratuit și prompt.

De unde provin diferenţele care există între sumele oferite de diferiţi administratori de fond?

Pe internet circulă informații aparent contradictorii și ne-explicate suficient legate de sumele finanțate. Astfel, se pare că unii administratori de fond oferă 40.000 de euro fiecărui proiect, alții 34.000 de euro, alții chiar 45.000 de euro. Explicația stă în organizarea de după faza de recrutare, pentru că banii sunt aceeași pentru toți.

Astfel, de exemplu, Universitatea „G. Bacovia” implementează proiecte de 34.000 de euro, oferă gratuit formarea obligatorie ca antreprenor și emite certificate de calificare recunoscute la nivel european. Alți administratori de fond, cei cu proiecte de 40.000 de euro, fac formarea antreprenorială doar pe internet iar eventuala diplomă emisă nu este recunoscută. Există și cazuri în care costul cursului obligatoriu este suportat de către participant. Cei interesați trebuie să fie foarte atenți la condițiile ulterioare înscrierii în proiect, la relația cu administratorul de fond și la facilitățile oferite de către acesta.

Proiectul beneficiază de perioadă de grație, atât timp cât se află sub tutela experților, care vor fi interfața directă cu instituțiile statului, mai ales cu cele de control. Însă ca desfășurare pe piață, fiecare proiect depinde de cât de bine este structurat și cât de competitiv este. Nimeni nu oferă garanții comerciale pe o piața liberă, fiecare trebuie să își folosească la maximum resursele și experiența acumulată anterior.

Dar dincolo de toate acestea, proiectul se adresează celor care au acumulat experiență în străinătate și doresc să o aplice într-o afacere pe teritoriul țării mamă. Suma nu este uriașă însă permite crearea unei baze pe care ulterior se poate dezvolta mult mai mult. După primul an, dacă planul de afacere merge după criteriile stabilite, se pot accesa alte fonduri de dezvoltare, de ordinul sutelor de mii de euro, sau se pot atrage investitori. Totul depinde de capacitatea managerială a celui care acceptă provocarea.

Cristian Gaiţă

 

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia