contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

INTERVIU. Robert Dancs („Sole a catinelle”): „Dacă ar trebui să aleg unde să trăiesc, aș alege România pentru că acolomă simt liber”

A interpretat rolul lui Nicolò, băiatul cu zece pe linie, din filmul care revoluționat conceptul de comedie din cinematografia italiană, aducând încasări de peste 50 de milioane de euro.

După„Sole a catinelle”, pentru că despre el vorbim, Robert Dancs (11 ani) s-a trezit, peste noapte, cu un succes uriaș. Asta după ce și-a încercat norocul la un casting, unde dintre toți cei 80 de candidați care sperau să obțină rolul, producătorii l-au ales pe el. Robert Dancs sau „fiul lui Checco”, așa cum îl strigă lumea acum pe stradă, este mândru că a avut șansa de a juca primul rol din viața sa alături de marele Checco Zalone (actorul Luca Medici), căruia îi este recunoscător pentru încrederea acordată încă din prima clipă. Robert trăiește la Sarnico (provincia Bergamo), împreunăcu mama și cu sora lui Natalia și este elev în clasa a șasea la o școală din Bergamo.

L-am sunat pe Robert într-o după-amiază în care nu avea prea multe teme de făcut. A acceptat să ne acorde un interviu, în care a vorbit, în exclusivitate pentru Actualitatea Magazin, despre cât de mult îi plac „hrenzele” bunicii, despre materiile preferate, dar și despre prietenii săi români.

Filmul „Sole a catinelle” a încasat mai mult de 50 de milioane de euro. La doar 11 ani, ești un adevărat fenomen în Italia. Cum ai obținut rolul? A fost noroc? Ce ai avut tu, iar ceilalți candidați nu aveau?

Am obținut rolul prin casting, am fost natural, spontan și am avut norocul să fiu exact ceea ce căutau producătorii: un copil natural și spontan.

Checco Zalone a spus că dacă nu ai fi fost tu, filmul nu s-ar fi putut realiza. De ce?

Pentru că pentru producători era greu să găseascăun copil potrivit pentru acel rol.Chiar și după ore de audiții, regizorul nu găsise copilul potrivit. Faptul că eu nu am maijucat în alte filme, a fost un avantaj.

 Cât din succesul tău neașteptat se datorează faptului că ai jucat cu marele Checco Zalone?

Eu am devenit cunoscut datorită lui Checco Zalone. Evident că lumea s-a dus să vadă filmul pentru că juca celebrul Checco. În acest fel m-au descoperit și pe mine. (zâmbește)

Te-a ajutat Checco Zalone să joci? A fost un rol greu? Ați tras multe duble?

N-a fost un rol greu pentru mine. Checco e un super-actor și m-a ajutat să îl interpretez pe Nicolò. Scenele erau scurte și n-a fost necesar să repetăm mult pentru că toți actorii erau foarte bine pregătiți. Acolo unde era nevoie, regizorul ne ajuta cu indicații.

În timpul filmărilor pentru „Sole a catinelle” ai călătorit în toată Italia (Liguria, Veneto, Molise, Orbetello). Au fost locuri pe care le-ai văzut pentru prima dată cu această ocazie?

Da, în timpul filmărilor am cunoscut multe locuri frumoase din Italia. Doar în Liguria și în Veneto mai fusesem înainte.

Cum te văd acum prietenii, colegii de școală, lumea care te întâlnește pe stradă, după apariția în „Sole a catinelle”?

Lumea îmi spune „fiul lui Checco” și trebuie să recunosc că multe persoane care înainte nici nu mă observau, acum îmi cer autografe.

Ți s-au propus deja alte roluri sau reclame?

Până acum nu, dar cred căîn viitor vor veni și alte propuneri.

Cum merge școala? Ai mai puțin timp pentru studiu acum?

Până acum, la școală mă descurc foarte bine. Timp pentru studiu se găsește mereu, e de-ajuns să vrei să studiezi.

Care e materia ta preferată la școală? Pe care o detești cel mai tare?

Mai demult îmi plăcea matematica; mi se părea ușoară, dar acum prefer tehnologia, etica, istoria și artele. În schimb, nu prea îmi place franceza, e plictisitoare; și mai am și două ore pe săptămână...

Tu ai numai note de 10 la școala, la fel ca în film?

E imposibil să ai numai note de zece la școală (râde). Cu toate acestea, în clasa a IV-a aveam zece pe linie.

Se zvonește că vei fi recompensat cu un premiu de specialitate pentru acest rol. Tu crezi că va fi așa?

Voi fi foarte bucuros dacă îl voi primi. Vom vedea în viitor.

Care sunt pasiunile tale? Ce muzică asculți? Îti place sportul? Cânți la vreun instrument?

Da, cânt la pian și ascult muzica de azi, modernă. Preferatul meu este rapper-ul american Macklemore, cel care a lanasat hit-ul „Thriftshop”. Îmi place și sportul, la școală joc baschet, volei, iar în timpul liber merg și la echitație. Dar dintre toate, eu prefer fotbalul (zâmbește).Îl iubesc pe Leo Messi, de la care am primit și un tricou cu autograf.

Chiar dacă s-a născut în Italia, Robert ar alege România

Tu te-ai născut în Italia, dar parinții tăi sunt români. Tu te simți italian sau român? Vorbești românește? Vizitezi România?

Eu mă simt și italian, și român.Vorbesc puțin românește, cu verii mei. Acasă, cu mama, vorbesc italiană. Deși m-am născut și locuiesc în Italia, daca ar fi să aleg, mi-ar plăcea să trăiesc în România pentru că acolo mă simt liber. N-am mai fost în România de doi ani, dar îmi place să stau la bunici, la Borșa (Maramureș),pentru că am voie să fac tot ce vreau (râde). Îmi plac animalele și acolo am ocazia să văd cai, văcuțe, pe care aici nu le văd.

Robert e topit după „supița” și „hrenzele” făcute de bunica

Ce bunătăți îți gătește bunica din România când mergi la ea?

De fiecare dată când merg în România sau când vine bunica în Italia, îi spun: „Buni, îmi faci supiță?” (zâmbește) O altă rețetă care îmi place la nebunie sunt „hrenzele” (n.r. preparat tipic din Maramureș, pe bază de cartofi). Uneori bunica îmi mai face și pâine cu ou.

Rudele tale din România știu de succesul tău aici? Te-au sunat să te felicite? Care a fost reacția bunicii de la Borșa?

Toate rudele m-au felicitat. Bunica a stat cu mine, aici în Italia, pe toată perioada filmărilor, iar pe verii mei i-am dus la cinema să vadă filmul cu mine. Tuturor le-a plăcut foarte mult cum am jucat; mama chiar a rămas surprinsă că știu să cânt atât de bine (Robert a interpretat„Superpapà”, coloana sonoră din „Sole a catinelle”)

Ai colegi de clasă sau de școală români?

Colegi de clasă nu, dar am două prietene românce, dintr-o localitate vecină și un prieten cu care joc fotbal.

Știu că părinții tăi sunt divorțați. Ce relație ai cu tatăl tău? Știe ca fiul lui e celebru acum?

Chiar dacă ai mei s-au despărtit, eu mă înțeleg foarte bine cu tati; e foarte mândru de mine.(zâmbește). Îmi petrec toate sâmbetele cu el.

Planuri de viitor

Ce vrei să devii când vei fi mare?

Nu m-am hotărțt încă. Deocamdată trebuie sămă gândesc la școală, dar mi-ar plăcea să devin fotbalist sau actor.

Ai un actor preferat, un model pe care îl urmezi?

Da, în primul rand Checco Zalone, apoi, ca actor internațional, Johnny Depp.

Ah, era să uit. Pentru că nu de mult a trecut Crăciunul, nu te-am întrebat ce ți-a adus Moș Crăciun?

Moșul mi-a adus exact ce i-am cerut: un MacBook Pro. Acum îmi e mai ușor să păstrez legătura cu fanii de pe Facebook. (zâmbește)

Ana Ciuban

 
Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia