contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

EXCLUSIV. COPII ROMÂNI DE SUCCES. Daria Văcăroiu, îngerașul de la Next Star, i-a dat gata pe italieni în emisiunea lui Gerry Scotti

EXCLUSIV. COPII ROMÂNI DE SUCCES. Daria Văcăroiu, îngerașul de la Next Star, i-a dat gata pe italieni în emisiunea lui Gerry Scotti Arhivă personală

 La doar 13 ani a cucerit Europa cu talentul său în a mânui două instrumente extrem de dificile: pianul și harpa.

Luna trecută a ajuns și în Italia, la „Little Big Show”, emisiunea lui Gerry Scotti de pe Canale 5, unde italienii au rămas muți de uimire în momentul în care Daria a atins corzile harpei si a interpretat piesa „Get lucky” a lui Daft Punk.

„E magică, s-a născut o nouă stea”, a exclamat Gerry Scotti la finalul prestației Dariei Văcăroiu.

Invitația în Italia a venit în urma participării la „Next  Star” în România, emisiune care i-a deschis drumul spre concursurile internaționale: după premiul întâi la „Super Kids” în Germania, Daria se pregătește să îi cucerească pe americani în luna martie, când va participa la un alt talent show.  

Daria locuiește la București și este elevă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” , unde de la vârsta de cinci ani studiază pianul. Din 2012, a început să ia și lecții de harpă, instrument din care și-ar dori să facă o carieră.

Un interviu exclusiv cu Daria Văcăroiu, despre muzică, hobby-uri și despre o viitoare carieră în muzică, eventual peste Ocean.

 

Cum ai ajuns să participi la emisiunea lui Jerry Scotti din Italia? Ştiai de acest talent show dinainte sau ai primit o invitaţie?

Am fost contactată de o firmă de casting din Anglia, probabil în urma solicitării celor de la „Little Big Show”, unde mi s-a cerut acordul de a da contactul meu celor din Italia.

Cum v-au primit italienii când aţi răspuns invitaţiei la „Little Big Show”?

Toată lumea a fost foarte, foarte amabilă, cu mine şi cu familia mea. Au închiriat un intrument foarte bun, au ţinut cont de tot ceea ce ţine de confortul meu. Ireproşabili, din toate punctele de vedere: de la doamna care se ocupa de mine, până la cei care se ocupau de vestimentaţie.

 Daria: „Cu banii de la Super Kids mi-am luat o harpă  pentru concert. Nu aș fi reușit altfel”

Dar comunitatea de români din Italia? Am citit numeroase mesaje de felicitare pe Facebook de la români care au rămas impresionaţi de evoluţia ta în Italia. 

În timpul emisiunii şi după difuzare am primit foarte multe mesaje pe Facebook de la români care muncesc în Italia. M-au felicitat şi mi-au transmis mult succes. Am primit mesaje frumoase şi de la italieni.  Mă bucur că am putut face fericiţi atâţia români.

„Felicitări Daria!!! Eşti foarte talentată şi ai o voce de vis!!! Mai devreme te priveam cu drag la emisiunea Little Big Show !!!”

 „Doamnă, ne-a umplut sufletul de bucurie această fetiţă! Când am auzit-o vorbind în limba română, am început să plâng . Are o voce superbă şi sunt tare bucuroasă şi mândră că lumea poate vedea şi auzi şi lucruri bune ce provin din România”, ii-au scris fanii pe Facebook.

Mai mult, când s-a înregistrat filmarea în Italia, în public au fost şi români care  au venit şi m-au felicitat.

Ştiu că ai participat şi la alte concursuri muzicale din Europa, unde ai luat premii importante. În Germania, de exemplu, la „Super Kids”, ai câştigat premiul cel mare, reuşind să convingi publicul să te voteze dintre cei 12 de copii din 12 ţări diferite. Ce a însemnat acest premiu pentru tine? Cum ai folosit banii câştigaţi?

Am participat la „Super Kids” din Germania după apariția la  „Next Star” din România. Aici am am câştigat marele premiu; au fost copii din 12 ţări, precum: Germania, America, Rusia, Olanda etc.

Sunt foarte bucuroasă că am luat locul întâi pentru că banii câştigaţi i-am investit într-o harpă de concert care mă ajută foarte mult la studiu. Pentru a studia muzică clasică am nevoie de o harpă de concert (cu pedale).

Dacă nu câştigăm acest concurs , eram nevoită să merg să studiez la liceu, unde doar drumul durează aproape două ore.

La ce alte concursuri de muzică ai mai participat?

Un alt concurs la care am participat a fost „Tour Music Fest Italia”. Un concurs foarte puternic, în patru etape.  În prima etapă au fost preselecţii în peste 25 oraşe, în etapa a doua în opt oraşe. Am avut bucuria să ajung până în semifinale, unde m-am calificat printre primii zece concurenţi.

Apoi, am mai participat și la alte concursuri de muzică clasică, atât la pian cât şi la harpă, cum ar fi concursul „Dan Cumpătă” sau „Pro Piano” .

 Abia s-a terminat vacanţa de iarnă, au fost sărbătorile și a venit Moş Crăciun. (a fost darnic anul acesta?)  Exersezi mai puțin când nu mergi la școală sau dimpotrivă, dedici mai mult timp instrumentelor?

Exact, în vacanţă exersez cel mai mult deoarece am mai multe ore la dispoziţie. În general, studiez trei ore zilnic, dar în vacanţă cam cinci.

Moș Crăciun mi-a adus un telefon mobil; de fiecare dată eu îmi doresc un telefon mai performant.

Daria: „La școală iau bursă de merit, anul trecut am terminat cu media 9,60”

Dar în timpul şcolii, ce program ai? Cât timp dedici studiului la pian şi la harpă?

În timpul şcolii, programul meu e cam așa:  mă trezesc la ora șapte dimineaţa, iar până la ora nouă învăţ la materiile de cultură generală. Apoi încep să studiez până la ora 12, cand plec la şcoală.

Apropo de şcoală...merge? Care este materia ta preferată?

Materia mea preferată este matematica. Anul trecut am terminat clasa a VI-a cu media 9.60, iar acum iau bursă de merit.

Daria: „Am ales harpa ca instrument principal de studiu deoarece cred că aș putea face carieră”

Dar în timpul liber? Ce îţi place să faci pe lângă muzică?

Iarna îmi place să schiez, merg împreună cu fratele meu în tabără la ski. Apoi, îmi place să pictez și să înot, dar asta doar când am timp liber.  Pe primul loc este muzică şi celelalte le fac în funcţie de timpul rămas, care este cam puţin.

 Urmărindu-te în emisiuni, am remarcat că, pe lângă talentul  de la pian şi la harpă, ai şi o voce minunată! Ce e mai greu: să cânţi la un instrument sau vocal?

Am început canto, la  Şcoala de muzică „Crina Mardare”de puţin timp și mi-am dat seama că pot face această combinaţie, între voce şi harpă. Am început devreme cu instrumentele, deoarece mai târziu nu poți ajunge la un nivel de performanță.  În schimb, canto se poate studia şi mai târziu.

Dacă ar fi să alegi între pian şi harpă, ce ai alege? Care dintre cele două rămâne totuşi instrumentul tău de suflet?

În acest moment, trebuie să aleg instrumentul principal de studiu, dintre pian li harpă. Am ales harpa pentru că este un instrument special şi cred că pot face carieră.

Asta nu înseamnă că nu voi mai studia la pian. Cele trei ore de studiu am să le împart în două ore la harpă şi o oră la pian.

Mama Dariei: „Sper din suflet ca Daria să rămână cu cei 7 ani de acasă până la adânci bătrâneți”

Te-aş întreba: care este cea mai mare dorinţă sau vis al tău?

Cel mai mare vis al meu este să obţin o bursă în străinătate la o facultate de renume, unde aș putea studia muzică cu cei mai buni profesori.

Așadar,  visul tău s-ar putea îndeplini în străinătate?

Da, în străinătate cred că pot realiza mai multe. În România se face muzică la un nivel înalt, sunt profesori foarte buni, problema este partea materială. Sunt puţine instrumente şi nu ştiu în ce măsură pot face carieră în România.

Întrebare pentru mama:  Urmărind-o pe Daria în timpul prestaţiilor sale, am observat că, deşi are o evoluţie formidabilă, când e pe scenă, rămâne totuşi o prezenţă plină de naturaleţe. Nu e puţin lucru la 13 ani, aş zice. Cum reuşeşte?

Educaţia noastră este îndreptată în acest sens. Modestia este foarte importantă şi este o parte din educaţie. Seriozitatea, modestia şi bunul simț vor deschide multe uşi; mai greu, dar le va deschide şi sper din tot sufletul să rămână cu cei șapte ani de acasă până la adânci bătrâneţi.

Noi nu avem nicio treabă cu muzica (eu sunt economistă, soţul inginer), dar am învăţat treptat cum este această lume. Noi nu îi putem deschide uşi, doar prin talentul ei poate să se afirme.

Mama Dariei: „Dacă astăzi îmi spune că nu vrea să studieze, eu zic ok, dar ştie că regula este să recupereze în zilele următoare”

Cum e copilul Daria, când nu e pe scenă, lângă pian sau lângă harpă?

Este un copil extrem de echilibrat. Chiar dacă este la vârsta pubertăţii (13 ani), nu avem niciun fel de probleme. Eu încerc să-i respect deciziile şi să-i aduc argumente atunci când nu sunt de acord cu ea. Tot timpul încerc să o responsabilizez în ideea că la un moment dat va trebui să plece la studii şi va fi în situaţia în care trebuie să se descurce singură.

Nu este forţată să facă nimic dacă nu doreşte şi de aceea cred că avem o relaţie atât de bună. Dacă astăzi îmi spune că nu vrea să studieze, eu zic ok, dar ştie că regula este să recupereze în zilele următoare. La ea nu există zile fără studiu, excepţie sunt sărbătorile şi vacanţele.

Mama Dariei: „Noi nu îi putem deschide uşi, doar prin talentul ei poate să se afirme”

Daria e un copil complet. Îi place muzica, picture să schieze. Ce nu îi place totuşi Dariei?

Nu îi place să citească. Asta acum. Sunt sigură că la un moment dat va descoperi plăcerea de a citi.

În general, face ceea ce îi place. Noi, părinţii punem foarte mult accent pe acest fapt, să facă ceea ce le place. Dacă faci ceea ce îţi place poţi sta şi 12 ore şi faci corect acel lucru. De aceea ea face zilnic muzică  fără să se plângă.

Nu îi pot spune să facă altceva, doar ca să aibă un job sigur sau bani mulţi. Nu ăsta este scopul în viaţă.

Mama Dariei: „Nimeni în România nu acordă burse sau susţinere materială.  Am cumpărat harpa de 14.000 euro: 8.500 euro de la concursul din  Germania, iar de restul ne-am împrumutat”

În încheiere, te-aş întreba și pe tine: care e visul mamei pentru Daria? Cum prefiguraţi voi ca părinți, viitorul pentru ea?

Să fie sănătoasă în primul rând. Să continue să facă totul că până acum, cu seriozitate şi perseverenţă şi sunt sigură că rezultatele nu vor întârzia să apară.

Apoi, să fie admisă la o facultate de renume din Germania, Austria, poate chiar din Statele Unite.

Mi-aş dori  să vadă un compozitor acest talent al ei şi să-l fructifice. Fabrizio Berlincioni din Italia chiar a spus că o să-i compună o piesă când o să fie mai mare.

În acest moment lumea muzicală a ajuns doar ceva comercial. Din câte am văzut, este singurul copil care face ceea ce face ea: harpă şi voce şi ar fi ceva inedit.

Din păcate, fără o susţinere materială foarte puternică este greu. Nimeni în România nu acordă burse sau susţinere materială.  Am cumpărat harpa care costă 14.000 euro (8.500 euro de la concursul din  Germania, iar de restul ne-am împrumutat).

Îi mulţumim lui Dumnezeu că totuşi putem să muncim cel puţin 12 ore pe zi şi ne putem susţine copiii în tot ceea ce fac. Educaţia este cel mai important lucru pe care un părinte poate să-l ofere copiilor, nu maşini, nu case sau eu mai ştiu ce.

Ana Ciuban

 


 Urmăriți evoluția Dariei Văcăroiu la „Little Big Show” în Italia aici:

 Video Little Big Show: Daria - CLIP | MEDIASET ON DEMAND

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia