contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

EXCLUSIV. Violeta Popescu, director Centrul Cultural Italo-Român din Milano: „Il modo migliore per creare aggregazione e far conoscere il proprio paese è tramite la cultura”

EXCLUSIV. Violeta Popescu, director Centrul Cultural Italo-Român din Milano: „Il modo migliore per creare aggregazione e far conoscere il proprio paese è tramite la cultura” Foto: Felicia Chiciorangea

Interviu cu Violeta Popescu, directorul Centrului Cultural Italo-Român din Milano, despre evenimentele literare românești de la BookCity 2016.

Cum s-a prezentat comunitatea românească la ediția din acest an a Festivalului Bookcity de la Milano?

Prezența românească la Festivalul International Bookcity Milano, un punct de referință deja pentru publicul milanez, aș spune că a fost de o importantă relevanță prin valorizarea comunității românești din Milano în cadrul a două evenimente desfășurate la „Museo delle Culture del Mondo” din Milano.

Care sunt acestea?

Primul a avut în vedere prezentarea volumului „Milano Multietnica. Storie e storia della città globale”,  a celor doi jurnaliști Donatella Ferrario și Fabrizio Pesoli, care a dus in atenția publicului italian comunitățile de străini din oraș, deci și a comunității românești care numără aproximativ 15.000 de rezidenți.

Cum sunt prezentați românii în acest volum despre care vorbiți?

Aș spune că e pentru prima oară când într-un volum de tip monografic al orașului sunt prezentați si românii, aspecte din istoria lor, din ceea ce înseamnă contribuția lor în acest oraș, dar și vizibilitatea dată prin proiecte care pun lalolată nu doar români, dar și alți străini.

A fost o bucurie să putem contribui si noi la „această  pagină a orașului Milano”, să ne demonstrăm deschiderea și dialogul nu doar cu societatea italiană, ci cu toți cei care trăiesc în acest oraș.

Interculturalitatea înseamnă o bună cunoaștere a ceea ce suntem, a identiății noastre, dar în același timp o bună și necesară comunicare a acestor aspecte.

Cultura te pune în dialog cu ceilalți și cu dorința de a te face cunoscut și înțeles în același timp, fără prejudecăți.

Din spusele celor doi autori ai cărții „Milano Multietnica...”, dvs. ați avut un rol esențial în procesul de documentare.

Da, am colaborat cu cei doi jurnaliști pe tot parcursul celor trei ani, de când întocmesc această lucrare.  Și nu numai eu mi-am adus contribuția.Vreau să mulțumesc și actualului Ambasador al României în Italia, George Bologan, consulului României la Milano, George Miloșan, care colaborat cu noi pentru documentația despre comunitatea românească, colegei Felicia Chiciorangea pentru fotografiile de la prezentarea comunității românești și  Simonei Farcaș Crociani Baglioni de la Roma, pentru partea de prezentare culinară.

De asemenea, în volum semnalez și prezentările preotului  Robert Romulus Popa și a Silviei Dumitrache, legată de problematica copiiilor cu părinți aflați la muncă în străinătate, aspect adus în discuție la lansare.  

În amfiteatrul de la Museo delle Culture del Mondo cu ocazia acestui eveniment, au fost prezenti si Daniela Soros de la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, Mihai Stan de la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. 

 

Și dvs. sunteți unul dintre cei 15.000 de români care trăiesc la Milano. Cum se simte  Violeta Popescu acolo?

Activitatea mea de voluntariat în favoarea României,  care numără 12 ani în acest oraș, a însemnat o experiență câștigată de la o zi la alta, o muncă care nu o poți cuantifica, întrucat ea însemnă deschidere și disponiblitate în raport cu ceea îți propui și poți face pentru comunitatea ta și nu numai.

Când am sosit în acest oraș nu mă așteptam la nimic, în schimb tot ceea ce am primit a fost un dar! Și este adevarat întrucât, solidaritatea și încrederea multor români, dar și a multor italieni, m-au motivat să contribui atât la imaginea valorilor culturale românești,  cât și la dezvoltarea raporturilor culturale italo-române; rezultatele cred că se văd.

Jurnalista Donatella Ferrario a denumit în volumul Milano multietnica, activitatea mea si a Centrului ca fiind un “misionarism cultural” și cred că are dreptate, întrucât e o activitate de ani de zile constantă care se îmbogățește puțin câte puțin.

Le mulțumesc tuturor celor care fac parte din Centru Cultural Italo-Român !

În cei opt ani câți au trecut de la fondarea acestuia,  ni s-au alăturat cu pasiune și profesionalism în realizarea acestor proiecte:  scriitoarea Ingrid Coman, Maria Floarea Pop, Daniela Nenciulescu, Mariana Paliev, Florentina Niță, Valentina Negrițescu, Gabriel Popescu, Claudia Bolboceanu, Lavinia Rotocol, Davide Arrigoni, Antonio Buozzi, Marco Baratto, Felicia Chiciorangea și multi, multi alții.

Toată această activitate a noastra în Milano a însemnat organizarea a peste 300 de evenimente culturale, dar și deschiderea primei edituri românești, Rediviva, precum și a portalului www. CulturaRomena.it.

Întorcându-ne la BookCity, spuneți-mi cum a decurs cel de-al doilea eveniment românesc?

„Scriitori români la Bookcity”, o frumoasă întâlnire literară, apreciată de publicul numeros.

Aș sublinia că încă de la startul Festivalului Bookcity, prezența literară românească a fost o constantă, întrucât în fiecare an, sunt incluse manifestări care vorbesc de literatura și autorii români și cred că e o bucurie și un important capital de imagine.

Este meritul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, care an de an a adus importanți autori la acest festival.

Ne-am alăturat și noi în acesti ani Bookcity, întrucât Centrul nostru Cultural face parte din Forum Città Mondo, din cadrul Primăriei din Milano.

La actuala ediție au fost prezentate patru volume. Ne-au onorat cu prezența poeta Elena Liliana Popescu cu volumul „Canto d'amore / Cânt de iubire” publicat de editura Pellicano, poeta Florentina Niță cu volumul „Strisce di carta / Fâșii de hârtie” (bilingv) , Diana Cristev, traducătoarea romanului „Principele” de Eugen Barbu și Carlo D'Urso, autorul cărții „Ultimi ani de viață ai lui Van Gogh”, tot bilingv, în traducerea a profesoarei Valentina Negrițescu.

De asemenea, au  fost prezenți și poetul  Menotti Lerro, un prieten al Centrului nostru, și Antonino Caponnetto din partea editurii Pellicano.

În concluzie, aș mai adăuga că toate aceste manifestări au o mare importanță, deoarece valorizează potențialul cultural și literar românesc, punând în circuitul cultural din Italia cărți si autori români.  

 

 

Ana Ciuban

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia