contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

INTERVIU. Florin Tătaru: "Românii sunt foarte supărați pe clasa politică, însă trebuie să înțeleagă că schimbările, în orice sistem, nu se fac singure, se fac atunci când oamenii le fac"

Florin Tătaru (dreapta), alături de Gh. Turda (stânga) şi Bogdan Diaconu (mijloc) Florin Tătaru (dreapta), alături de Gh. Turda (stânga) şi Bogdan Diaconu (mijloc)

Florin Tătaru va candida pentru un post de senator în circumscripţia diaspora pe lista Partidului România Unită (PRU) la alegerile din decembrie. Locuiește în Italia, la Roma, de peste 20 de ani, iar în ultimii zece a fost o prezență activă în lumea politică și în cadrul comunității românești de aici. Are 40 de ani și este originar din Făgăraș.

Florin Tătaru este singurul candidat român din Italia și și-a propus să ajungă în parlament pentru "a aduce cu adevărat schimbarea în bine, așteptată". Știe că majoritatea conaționalilor sunt dezamăgiți de politicieni și politică, dar îi îndeamnă să iasă la vot pe 11 decembrie.

Care sunt obiectivele PRU pentru viitoarele alegeri?

Obiectivul principal este intrarea in Parlament și participarea la guvernare. După câștigarea alegerilor, PRU își propune o serie de măsuri și acțiuni pro-naționale, în respectul cel mai genuin al tradițiilor și indentității românești.

Printre acestea, prevede creșterea salariului minim la 2.000 de lei, cooperativizare prin înființarea asociațiilor de producători, independența energetică deplină, 8 spitale regionale, angajarea a peste 50.000 de șomeri prin programul NEETS, oprirea vânzării pământului către străini, întărirea armatei, stoparea programelor de îndatorare a țării către FMI, stoparea defrișării pădurilor, incentivarea medicilor și profesorilor, plus multe alte inițiative în favoarea poporului, nu doar a clasei conducătoare sau a antreprenorilor.

Ce proiecte aveți pentru românii din Diaspora?

Obiectivele mele pentru Diaspora românească sunt foarte concrete. Ele au luat viață din nevoile specifice ale românilor din afara granițelor.

Astfel, ca senator de Diaspora, voi lucra pentru a atinge următoarele obiective: scăderea taxelor serviciilor consulare și a documentelor necesare emigranților români, organizarea de grădinițe sau creșe în interiorul comunității, pentru sprijinirea tinerelor familii, crearea unui sistem de informare și asigurare a românilor care lucrează în străinătate, pentru a preveni dificultățile familiilor în caz de accident sau deces, îmbogățirea experienței profesionale a administrațiilor locale din România, prin intermediul emigranților care s-au format ca specialiști în străinătate, in diverse domenii, simplificarea procedurii de recunoaștere și echivalare a studiilor din România, Introducerea votului online, astfel încât să poată vota toți românii, oriunde s-ar afla.

Știu că sunt multe obiective pentru un singur mandat, însă lucrurile au fost lăsate prea mult timp să stagneze, din incompetență celor care până acum au reprezentat diaspora sau din cauza altor interese personale.

Ce scor prognozați pentru PRU în alegerile din decembrie?

Este dificil de prognozat în acest moment un scor, însă sunt convins că vom obține un rezultat excelent, care ne va permite să ajungem nu doar în Parlament, ci și într-o coaliție la guvernare.

În condițiile în care tot mai mulți românii din diaspora și-au pierdut încrederea în clasa politică, pe ce mizați în a-i "cuceri" să meargă la vot și mai ales să vă voteze pe dumneavoastră?

Da, mulți sunt foarte indignați, supărați pe clasa politică. Însă trebuie să înțeleagă faptul că lumea în care trăim se guvernează politic, iar dacă ei nu își vor exprima opinia, votul, alții o vor face în locul lor și ei vor suporta doar consecințele. E ca și cum la restaurant ai lăsa un necunoscut să aleagă ce mănânci; omul alege după gustul lui iar tu nu ai dreptul să te plângi ulterior, pentru că ai fi putut alege dar, din ce motive vrei tu, n-ai făcut-o. Toate țările democrate sunt guvernate politic, pentru că asta înseamnă democrația. Iar schimbările, în orice sistem, nu se fac singure, se fac atunci când oamenii le fac.

De ce m-ar vota pe mine? Pentru simplul motiv că, în 20 de ani de străinătate m-am confruntat cu toate problemele emigranților. Pentru că de 10 ani fac politică atât în sistemul italian cât și în cel românesc. Pentru că de fiecare dată când am putut ajuta un român din străinătate sau de acasă am făcut-o cu drag. Pentru că mi-am ținut mereu cuvântul și nu am fost implicat în nici un scandal politic sau social. Pentru că sunt onest, muncesc 12 ore pe zi, am afacerea mea și nu depind de ce mi-ar putea da funcția de senator, dimpotrivă. Trebuie să ne mișcăm, trebuie să ajungem în sistem pentru a îl schimba în favoarea noastră.

Sunteți singurul candidat din Italia. Este un avantaj?

Da, este un avantaj strategic, calculat. Dar în același timp îmi pare rău că sunt singurul candidat pe o poziție eligibilă, cu șanse. Mi-ar fi plăcut să fim măcar 16, câte doi pentru fiecare partid care se implică în Diaspora. Ar fi fost un exemplu de vitalitate pentru comunitate. Mi-ar fi plăcut să fim mai mulți chiar și în PRU, ar fi fost un exemplu de competitivitate sănătoasă și fairplay. Pe scurt, mi-ar fi plăcut să contăm mai mult.

Dar emigrația românească este încă tânără, foarte tânără, iar eu reprezint prima acțiune reală, cu șanse, de a pune piatra de temelie a politicii Diasporei în Parlamentul României. Este un pas important, sper ca românii din afara granițelor să înțeleagă asta și să mă susțină.

Aveți amabilitatea să ne precizați câteva repere din activitatea dumneavoastră, fie din mediul profesional, fie din cel politic?

Politic sunt activ de peste 10 ani, atât în România cât și în Italia. În Italia fac parte din PD și mă implic în toate activitățile lor. Cu politica românească, mai ales cea moderată de stânga am colaborat și am contribuit la încheierea unor acorduri de colaborare la nivel înalt între reprezentanții celor două țări. Profesional am firma mea, colaborez cu alte două entități comerciale, activez preponderent în domeniul publicității, în Italia. Sunt în Italia de 20 de ani, fac parte din primul val de imigranți, de pe timpul când italienii care aveau un român la muncă se mândreau cu asta.

Una dintre acțiunile de care îmi amintesc cu multă plăcere, este aducerea unei sculpturi, înfățișând capul lui Decebal, la Ambasada României de la Roma. A fost un eveniment emoționant, profund patriotic.

Aveți peste 10 ani de experiență în politică. Vă rog să numiți, ca politician, câteva momente în care ați simțit că ați „mișcat” lucrurile într-o direcție bună pentru românii din Italia?

Momentele cele mai frumoase au fost cele în care am reușit să adun la un loc diverse resurse românești pentru rezolvarea unor situații dificile. Paradoxal poate pentru unii, cele mai importante momente au fost cele în care am ajutat alți conaționali, în situații de criză. Copii pe care i-am ajutat să ajungă în spitalele potrivite, familii pe care le-am susținut când aveau nevoie, contacte instituționale pentru a tăia timpii birocratici și a scoate oamenii din impas.

Îmi amintesc cu plăcere și momentele de dispută cu politica de la București, când le prezentam situația concretă a românilor din afara țării, nevoile lor. Dar prefer să păstrez în memorie momentele alături de oameni.

Vă rog să ne lămuriți alegerea dumneavoastră de a candidata pe lista PRU?

Partidul România Unită, prin doctrina și orientarea sa moderată către stânga, a reprezentat pentru mine opțiunea firească atunci când am decis că nu mai pot ignora modul în care actuala guvernare PSD din România tratează Diaspora. În realitate PRU mi-a cerut sprijinul, eu fiind singurul român din Italia cu o experiență politică la acest nivel.

Am acceptat, cu speranța că un partid tânăr, dar cu principii morale de pe vremea marelui Nicolae Iorga, va aduce cu adevărat schimbarea în bine așteptată. Timp de 26 de ani aceeași guvernanți au pus țara în genunchi și au dus-o la ruină, i-au alungat populația și i-au sărăcit pe cei rămași acasă. E timpul ca oameni cu forțe proaspete, cu viziuni noi, să preia controlul și să îndrepte lucrurile.

Vă las să transmiteți un mesaj în special pentru românii din Italia, dar și pentru simpatizanții PRU.

Mesajul meu e simplu: Diaspora trebuie să se unească, să producă schimbarea în bine de care avem nevoie. Parlamentul României nu va emite de bună voie legi în favoarea noastră, astfel încât unul dintre noi trebuie să fie acolo, să le propună și să le susțină. Trebuie să ajungem acolo, în sistem, pentru a lupta în favoarea noastră, a tuturor românilor, oriunde ne-am afla. Eu candidez la Senat pentru a demonstra că se poate, că suntem uniți și că știm ce vrem.

Știu că va fi foarte dificil să schimb singur întregul Parlament, dar de undeva trebuie să începem. Iar peste alți patru ani sper că nu voi mai fi singurul parlamentar din afara granițelor, astfel încât vom fi, împreună, și mai puternici. Dragi români, destul ne-au manipulat și exploatat cum au vrut! E vremea să mergem la vot și să alegem schimbarea în bine! Iar PRU reprezintă alternativa schimbării în bine! Pe 11 decembrie 2016 vă aștept alături de mine și PRU! Vă mulțumesc și vă îmbrățișez cu drag!

Cornelia Crîşmaru

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia