Print this page

INTERVIU EXCLUSIV. Kristina Cepraga, regizor pentru întâia oară: „De mică voiam să spun povești - fie că scriu, joc sau pun în scenă”

Ultima etapă a Romania Film Festival, încheiat la începutul acestei luni la Casa del Cinema din Roma, a coincis și cu proiecția primului film semnat Kristina Cepraga în calitate de regizor, scurtmetrajul „Tamara, Echelon”.

„13 personaje, un cast incredibil” cu nume importante din cinematografia românească (Carmen Tănase, Dan Condurache sau Camelia Zorlescu) construiesc povestea din „Tamara, Echelon”, o comedie noir despre destinul Tamarei (și nu numai), o văduvă din perioada dictaturii ceaușiste din România care urmează ritualul de a merge zilnic la cimitir.

„Tamara este o metaforă pentru mine, iar cultul Morții este punctul central al personajului, asa cum regăsim frecvent în religia ortodoxă”, ne spune Kristina Cepraga despre prima sa producție regizată, într-un interviu în exclusivitate pentru Agenda Diasporei.

Ai renunțat la interpretarea personajelor pentru a te ocupa de construcția lor?

Nu am renunțat la interpretarea lor în favoarea construirii lor, ci încerc să le îmbin cum pot.

„Tamara, Echelon are un cast incredibil, sunt norocoasă”

De ce Tamara și de ce alăturarea cu Echelon?

La această întrebare trebuie să răspundă mai ales cei ce mi-au văzut filmul, dar cum e vorba despre o producție independentă ce nu se găsește în sălile de cinema, mă voi limita la a explica faptul că, de mulți ani, mi-am dorit să scriu ceva legat de acest Echelon.

Echelon este numele unul satelit ce ne monitorizează nouă, locuitorilor planetei, întreaga activitate. Este o formă de spionaj superior pusă cap la cap cu povestea unor personaje aparent blocate într-o perioadă ce are de a face cu perioada dictaturii în Romania. Ideea de bază este că nu suntem deloc singuri și că de undeva, cineva, cumva ne observă.

„Nu suntem deloc singuri. Cineva, de undeva, cumva ne observă pe noi, locuitorii planetei”

Cine este Tamara și cum ai construit personajul central din „Tamara, Echelon”?

Tamara este în primul rând o metaforă pentru mine, dar de fapt este o văduvă în vârstă ce trăiește într-o comunitate pestriță de locatari și care, ca multe alte femei de vârsta ei, are un ritual - acela de a merge la cimitir. Cultul Morții este punctul central al personajului, asa cum regăsim frecvent în religia ortodoxă.

„Carmen Tănase mi-a citit scenariul și mi-a spus: e sete de povești interesante! M-am simțit onorată!”

De ce o comedie grotească (noir) pentru primul film semnat Kristina Cepraga?

Nu am pornit de la ideea că vreau să fie un noir, ci de la comedia unei situații. Sunt autorul acestei povești și, devenind ulterior regizorul ei, am făcut din mii de alegeri ceea ce a definit oarecum genul cinematografic.

„Cultul Morții din religia ortodoxă reprezintă punctul central al personajului”

Filmările pentru „Tamara, Echelon” au avut loc în România, reunind nume importante ale cinematografiei noastre precum Carmen Tănase, Dan Condurache sau Camelia Zorlescu. Cum i-ai convins să accepte rolurile?

Sincer, cred că le-a plăcut scenariul. De exemplu, după ce l-a citit prima oară, Carmen Tănase mi-a scris că e sete de povești interesante. M-a onorat spunând asta! Cu Carmen ne știam de la filmările serialului „Moştenirea”, astfel că am așteptat cu sinceritate raspunsul ei. De asemenea, Dan Condurache este unul dintre cei mai dăruiţi actori pe care i-am văzut în viața mea. Camelia Zorlescu cu personajul ei a creat practic filmul. Sunt un om norocos să am un cast incredibil. În total au fost 13 personaje.

„Al doilea scurtmetraj va vorbi despre imigranții din Siria”

Cât din experiența profesională și personală a Kristinei Cepraga regăsim în „Tamara, Echelon”?

Bănuiesc că destul de mult dacă e să mă gândesc bine. Aparent, nu se vede pentru că personajele centrale sunt în vârstă și cu îndeletniciri demult apuse, dar de fapt în firidele creierului meu, undeva pe cortex, sunt cuvinte, gesturi,personalități, culori chiar și mirosuri ce mi-au rămas din copilărie, când adoram să observ rude, vicini, oameni. Să zicem că sunt un foarte bun observator al oamenilor.

Tu nu îngădui spectatorului doar un final deschis, tu îi lași libertate maximă de interpretare asupra întregii producții „Tamara, Echelon”. De ce ai ales să fie așa? Ce ar trebui să înțeleagă cei care vor viziona scurtmetrajul?

Cineva, de undeva, cumva ne observă. Interpretarea este legată de sensibilitatea, personalitatea, cultura fiecăruia în parte.

„În Tamara, Echelon se regăsesc cuvinte, gesturi, personalități, culori chiar și mirosuri ce mi-au rămas din copilărie”

Ai declarat în presa italiană că lucrezi deja la un al doilea scurtmetraj, care tratează o temă fierbinte: drama străinilor din Italia, etichetați la foc automat de comunitatea de adopție, în care trăiesc. Aici punctul tău de referință sunt cei peste un milion de români din Italia?

Cu siguranță că am un punct de referință legat de comunitatea de români din Italia, dar noul meu scenariu va vorbi de un alt tip de imigranți, cei din Siria.

Deși e probabil prematur să te întreb, totuși îndrăznesc: cum te simți mai bine, în postura de actriță sau de regizor?

De mică voiam să spun povești și, fie că scriu, joc sau pun în „scenă”, este o formă de a o face. Sper să fiu binecuvântată și să nu mă opresc aici.

Zilele trecute, „Tamara, Echelon” a fost selecționat să participe în cadrul The International Filmmaker Festival of World Cinema care va începe pe 26 septembrie la Milano.

Ana Ciuban

Rate this item
(1 Vote)
Ana Ciuban

Scrie la Agenda Diasporei de la lansare.

 

Email: ana.ciuban@agendadiasporei.com

Related items