contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

INTERVIU. Arpeggio&Roua, două grupuri corale unite pentru a aduce o parte din România în sufletele românilor din Italia

Arpeggio&Roua la Expo Milano 2015 Arpeggio&Roua la Expo Milano 2015

Muzica populară corală a unit două grupuri care, în mai puțin de un an de colaborare, promovează cu succes acest stil de muzică în Peninsulă. Grupul vocal „Arpeggio şi Roua” s-a născut din dor de casă și pasiune. 

Lăcrămioara Preda, Beatris Dim, Bianca Mihaela Vasile, Cristina Călăraşu, Suzana Amuză, Simona Vasile (toți Arpeggio) și Gheorghe Morar, Adrian Mosteanu, Vasilică Amuz (toți Roua) sunt două grupuri corale care au luat fiinţă în 2014, ca două grupuri distincte, dar care sunt unite astăzi sub acelaşi țel: promovarea identităţii, limbii, culturii şi a tradiţiei româneşti.

Fuziunea celor două grupuri s-a consemnat oficial la sfârșitul lunii trecute, odată cu spectacolul ”Poveste de mai” de la Accademia di România, eveniment dedicat și realizat de copiii români din capitala italiană și din împrejurimi.

Agenda Diasporei vă propune un „intermezzo” cu doi dintre membrii grupului: Simona Vasile, care provine din „Arpeggio” și Vasilică Amuz, ex Roua.

Simona Vasile (Grupul Arpeggio): „Stilul nostru nu a mai fost abordat până acum în Italia”

Cum s-a născut Arpeggio?

Aveam dorinţa să mă întorc în lumea muzicii; să cant din nou cântecele pe care le cântăm în corul Liceului Pedagogic şi apoi în corul pe care îl conduceam: corală Costache Negri. În scurt timp, după ce am asistat la un concert de muzică populară corală, am început repetiţiile împreună cu Lăcrămioara, Bianca şi Ancuţa. Fiecare întâlnire ne aducea noi emoţii pentru că de fiecare dată ne aminteam cântece din repertoriul pe care îl aveam în România.

De ce o colaborare cu Roua?

După mai puţin de un an întâlnim grupul Roua care ne propune o colaborare: să pregătim un spectacol împreună. Descoperim că avem aceeaşi pasiune pentru muzică populară corală şi că dorinţa noastră era aceeaşi: să promovăm acest gen de muzică în Italia. Mai mult decât atât: cele două grupuri reunite formau un grup coral mixt care lucra din ce în ce mai bine depăşind aşteptările.

Veniţi cu un stil care n-a mai fost abordat până acum de alte grupuri. Credeţi că era nevoie de un astfel de cor?

Acest gen de muzică nu a fost încă abordat aici, dar face parte din cultură noastră folcloristica şi merită promovată. Tinerii noştri care sunt născuţi aici sau au venit când erau mici nu îl cunosc. Dorim să-l facem cunoscut şi italienilor, care se demonstrează din ce în ce mai interesaţi de cultură noastră. După concertul de debut din 23 mai 2015, în care am citit emoţiile publicului numeros care a umplut sala Academiei Române la Roma am avut confirmarea că trebuia să aducem şi acest gen de muzică pe scenă.

În acelaşi timp va ocupaţi de un cor de copii - Cantus Mundi. De ce acest nume şi câţi copii aveţi până acum în cor?

Proiectul Cantus Mundi are caracter socio-muzical. Intenţia este să reunim cât mai mulţi copii care să cânte în limba română, limba de origine pe care mulţi dintre ei nu o cunosc. Cantus Mundi este viitorul muzical al grupului Arpeggio&Rouă.

Dorim să le transmitem copiilor pasiunea pentru muzică românească, în special pentru muzică populară corală. De aceea membrii grupului de adulţi vor instrui grupuri de copii în diferite localităţi unde vor fi înscrieri. Cu cât vor fi mai mulţi cu atât "Cântecul Lumii" va fi mai răsunător, conservând tradiţia şi răspândind cultură noastră în lume.

Se mai pot înscrie şi alţi copii?

Până în prezent sunt înscrişi 26 de copii. Înscrierile sunt deschise. Se formează grupe de cel puţin 10 copii cu vârste între 5-10 ani şi 11-15 ani care au dorinţa să cânte. Căutăm de asemenea şi alţi voluntari adulţi care să instruiască aceşti copii acolo unde nu reuşim să ajungem noi.

În plus, Cantus Mundi ne da posibilitatea să descoperim noi talente în muzică şi să le indrumam către şcoli de specialitate, festivaluri şi concursuri de muzică.

Care este cheia succesului în muzică?

Că în orice activitate perseverenţă este pe primul loc. Dar în muzică este necesară dublă doză de pasiune şi dăruire. Ori totul, ori nimic,. Nu există jumătăţi de măsură!

Vă încântă să vedeţi că aduceţi multă bucurie şi un sentiment de nostalgie românilor de aici din Italia

Ne încântă să transmitem energia şi bucuria noastră când suntem pe scenă, să ne emoţionăm împreună cu publicul dornic să asculte muzică românească. Am avut surpriză să descoperim un public interesat de muzică noastră.

Uneori vedem şi câte o lacrimă de nostalgie fie când ascultă cântecele noastre fie când ascultă copiii interpretând o melodie pentru copii pe care nu o aud de când erau ei mici.

Vasilică Amuza (Grupul Rouă): „Succesul se obţine prin simplitate, bun simț, prin respect, nu prin tupeu dus la extremă”

 Cum s-a născut Roua?

Grupul Roua a luat naştere practic dintr-o curiozitate: ,,Hai să încercăm să vedem ce-o să iasă!'' În fiecare an, în perioada sărbătorilor de Crăciun, în parohia Latină, pregăteam colinde împreună cu mai multe persoane din comunitate. În urmă cu 2 ani, odată cu sfârşitul perioadei colindelor, împreună cu ceilalţi 3 membri ai grupului Rouă, am hotărât să încercăm şi altceva şi anume să cântăm muzică populară corală, muzică pe care nu am mai auzit-o încă la vreun grup aici în Italia. 3 luni mai târziu începusem deja repetiţiile şi aveam 2 piese pregătite: Sârbă în căruţă şi Brâul.

Colaborarea cu Arpeggio v-a atras din primul moment. De ce?

Când le-am ascultat pe fetele de la Arpeggio pentru prima dată, am realizat că ele erau ceea ce lipsea grupului nostru. Aveam nevoie de voci suave şi plăcute pentru a diversifică repertoriul nostru, ne doream creşterea numărului membrilor grupului, iar la ele am găsit tot ceea ce ne trebuia.

Ne-am completat foarte bine unii pe ceilalţi, a fost „dragoste la prima vedere” şi am decis foarte repede să începem repetiţiile împreună.

Veniţi cu un stil care n-a mai fost abordat până acum de alte grupuri. Credeţi că era nevoie de un astfel de cor?

Noi am abordat acest stil pentru că ne place nouă în primul rând, dar şi pentru faptul că multe dintre aceste piese nu sunt cunoscute de tinerii de astăzi şi este păcat să le dăm uitării. Stilul nostru e diversificat acum, pe lângă clasicele melodii corale româneşti am adăugat melodii din repertoriul lui Tudor Gheorghe, al Mariei Tănase şi multe altele.

Încercăm să abordăm un stil pe placul tuturor, dar cu siguranţă nu este un stil adecvat pentru aşa-zisele sărbători româneşti (cum se mai obişnuieşte prin Italia), unde se sărbătoreşte cu mici şi bere. Şi că să revin la întrebare, înclin să cred că era nevoie de acest cor, atâta timp cât cei ce ne ascultă ne aplaudă, iar pe chipurile lor se citeşte entuziasmul şi bucuria că au ascultat unele melodii cunoscute şi altele aproape uitate.

Sunteţi interesaţi să colaboraţi şi cu alţi bărbaţi în cor? Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă aceştia?

Pentru a avea un total echilibru în momentul de faţă, avem nevoie şi suntem interesaţi să găsim un tenor şi un bas. Fiind un cor cu un număr redus de persoane, căutăm voci cu adevărat bune, care trebuie să aducă un plus calitativ grupului nu numai o creştere că număr de persoane. În afară de voce şi talent e necesară şi o doză de nebunie.

Da, am spus bine ... o nebunie pentru muzică pe care noi o trăim şi care ne face să avem câteodată un ritm infernal cu repetiţiile (şi de 3 ori pe săptămâna în apropierea unui spectacol important), în condiţiile în care membrii grupului sunt din Roma, Ardea, Pomezia şi Latină, iar repetiţiile se fac de cele mai multe ori în Pomezia. De aceea, nu ne este foarte uşor să găsim persoanele juste.

Până vor apărea, suntem bine aşa şi ne completăm suficient de bine pentru nivelul nostru.

Care este cheia succesului în muzică?

Să-ţi spun sincer ... nu ştiu. Noi suntem încă la început şi nu am cunoscut succesul în muzică. Dar aş putea să-ţi spun care este, după părerea mea, cheia succesului în general. Eu cred în oameni şi în valorile reale şi vreau să cred că succesul se obţine prin simplitate, bun simț, prin respect, nu prin tupeu dus la extremă, se obţine prin muncă, seriozitate şi ambiţie şi nu prin aşa-zisele recomandări. Sper că va veni ziua când vor descoperi succesul numai cei care-l merită cu adevărat.

Muzică este o pasiune pentru voi. Reuşiţi să îmbinaţi muncă de zi cu zi cu această pasiune?

Este o pasiune şi tot ceea ce facem - facem cu plăcere. Nu ne este foarte uşor, în spatele cântecelor frumoase sunt multe ore de muncă, mulţi km parcurşi pentru repetiţii şi pentru apariţiile pe scenă şi, de ce să n-o spunem, că şi financiar ne susţinem deocamdată din buzunarele noastre.

Dar pentru a ajunge undeva sus, trebuie să porneşti de jos. Iar noi acum asta facem. Dorinţa de a cânta şi dragostea pentru muzică este mai puternică decât oboseală acumulată după o zi de muncă. Şi nu lucrăm la birouri!

Vă încântă să vedeţi că aduceţi multă bucurie şi un sentiment de nostalgie românilor de aici din Italia?

Răspunsul la această întrebare ar fi continuarea răspunsului de la întrebarea precedentă. Este un motiv în plus că merită tot efortul depus.

Ne bucurăm nespus când vedem oameni entuziasmaţi care aplaudă, care cânta împreună cu noi la anumite melodii şi care se întorc datorită nouă – chiar şi pentru o clipă - în locurile de unde au plecat din România aducându-şi aminte de tradiţii şi obiceiuri, de colindele cu care am crescut toţi, de portul popular şi de cântecele noastre populare care - sunt convins că - nu vor fi uitate niciodată.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia