contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

EXCLUSIV. Carmen Țurlea: „Mi-am păstrat și cetățenia română pentru că sângele apă nu se face. România rămâne pentru mine acasă”

A plecat de la lotul național de volei în 1997, pentru a-si realiza marele vis; acela de a deveni cea mai bună jucătoare de volei. Și pentru că a vrut sa urmeze o pregătire la un nivel înalt, a ales unul dintre cele mai importante campionate de volei: cel italian.

A trecut pe rând pe la echipele Parmalat Matera, Ain Napoli, Radio 105 Foppapedretti Bergamo, Pallavolo Chieri, iar din din 2013 activează la echipa Azzurra S.Casciano de la Florenţa.

Are în palmares Cupa Italiei și Campionatul Italian de Volei, pe care și l-a adjudecat în urmă cu doi ani.

Acum, la aproape 40 de ani, „Bella Carmen" așa cum o alintă presa       sportivă din Italia, spune că se simte un om împlinit, că își dorește o  familie și că ar face exact aceleași alegeri dacă s-ar mai naște de zece ori.

Despre cariera sa în volei, antrenamentul unei sportive la 40 de ani, dar și despre sfaturile pentru copiii care vor să-i calce pe urme, am aflat chiar de la Carmen Țurlea, într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate. 

Presa italiană te alintă „Bella Carmen", datorită eleganţei cu care joci pe teren. Cât de greu e să îmbini eleganța cu viteza de reacţie într-un sport ca voleiul?

Viteza de reacţie într-un sport cum este voleiul este fundamentală - deciziile trebuie luate într-o fracţiune de secundă. Este o caracteristică care deosebeşte voleiul de celelalte sporturi, ca baschetul de exemplu, în care ritmul jocului e complet diferit.

 Eu cred că prin absența unui contact fizic cu adversarul,voleiul este un sport elegant.

Te-ai retras de la naţionala de volei a României în urmă cu cinci ani, după 15 ani de activitate, pentru a veni în Italia. Ţi-a fost greu să iei această decizie?

M-am retras deoarece în sport, ca în viaţă, fiecare vârstă are etapele sale. Era momentul să las locul celor tinere şi de a le da lor şansa pe care am avut-o eu, aceea de a fi remarcate şi pe plan internaţional.

 În România avem sportivi importanţi, însă fiecare specialitate „strigă" după investiţii şi după îmbunătăţirea condiţiilor. Cum vezi situaţia voleiului feminin românesc din acest moment?

M-am despărţit de voleiul românesc acum 18 ani, deci nu ştiu exact care este situaţia în România, dar ştiu cum e în Italia: dezastruoasă. E un moment dificil în toate domeniile de activitate, nu ne rămâne decât să „strângem din dinţi" şi să mergem înainte, cu speranţa că mergem spre bine.

Carmen Țurlea: „Nu e greu să ajungi sus, e greu să te menții la un anumit nivel. Aceasta e diferența dintre un campion și un jucator"

Anul trecut ai intrat în echipa Azzurra S. Casciano de la Florenţa, unde activezi şi în prezent. Cum te simţi acolo?

Excelent, va rămâne una dintre experiențele frumoase din cariera mea, pe lângă Berg și Piacenza.

În noiembrie împlineşti 40 de ani, vârstă la care mulţi sportivi nu mai intră pe teren. Tu însă eşti într-o formă de zile mari. E nevoie de mai multe ore de antrenament zilnic? Cum s-a schimbat programul tău de pregătire faţă de când aveai 25 de ani, de exemplu?

Ai dreptate,este o vârstă la care foarte puține sportive mai intră pe teren. Eu însă mă antrenez mai puțin decât înainte; siguranța și experiența pe care am dobândit-o în timp își spun cuvântul. Pentru a fi în formă, un sportiv de vârsta mea nu are nevoie de multe ore de antrenament.

Am citit pe site-ul tău că joci şi volei de plajă. Am văzut fotografii de la „Volley Summer Tour" din 2013 de la Riccione (Rimini). E mai relaxant decât voleiul clasic?

Pentru mine voleiul de plajă e un hobby, deci e sigur relaxant. Daca vorbim însă de volei de plajă ca disciplină, este mult mai greu decât cel clasic. Gândește-te că doi jucători fac ceea ce facem noi ,indoor, în șase. (zâmbește)

Tot în 2013 ai câştigat Cupa Italiei cu echipa Nordmeccanica Rebecchi Piacenza. Ce a însemnat trofeul acela pentru tine?

În 2013 am câștigat atât cupa, cât și campionatul italian. A fost un an special, aveam în fiecare duminică un meci dur. Dar sa duci acasă două medalii de aur este o mare satisfacție. Este visul oricărui sportiv - de a urca cât mai des pe treapta cea mai înaltă a podiumului.

 Carmen Țurlea: „Dacă m-aș mai naște de zece ori, as face exact același lucru. Voleiul a fost si e pentru mine un „grande amore"

„Cea mai bună, dar şi cea mai eficientă jucătoare a turneului final", aşa ai fost desemnată în 2010, când ai câştigat Cupa Confederaţiei Europene de Volei cu echipa ta,Yamamay Busto Arsizio. Ce e mai greu în sport, să fii cel mai bun sau cel mai eficient?

Sunt două aspecte care se completează; cu cât ești mai eficient, cu atât ești mai bun. Ceea ce e dificil în sport e să fii constant. Nu e greu să ajungi sus, e greu să te menții la un anumit nivel. Aceasta e diferența dintre un campion și un jucator.

Tu provii dintr-o familie de sportivi (mama ta, Marinela Neacşu, voleibalistă în echipa naţională a României, iar tatăl tău fotbalist). Dacă n-ar fi fost aşa, ce carieră ai fi ales? Aveai vreun vis de mică?

De mică aveam un vis: să devin o bună jucătoare de volei. Dacă m-aș mai naște de zece ori, as face exact același lucru. Voleiul a fost si e pentru mine un „grande amore".

Carmen Țurlea: „Sportul de echipă te învată să depinzi de ceilalți și să fii responsabil de acțiunile tale"

Sport individual sau de echipă? Consideri că cel de echipă are mai multe avantaje decât un sport individual? De ce?

În general, sportul este o frumoasă lecție de viață. Te învață că daca vrei să-ți realizezi visurile, e nevoie de muncă, sacrificii și perseveranță. 

În sportul de echipă e nevoie să fii altruist, să depinzi de ceilalți și ei de tine și de respect față de colegii de echipă. Totodată, sportul de echipă te învață să fi responsabil de acțiunile tale.

Copiii de astăzi se mişcă tot mai puţin. De la simpla joacă în faţă blocului, până la orele de educaţie fizică din şcoli, sportul pierde tot mai mult în faţa computerului. Totuşi, ce l-ai sfătui pe un copil care ar vrea să se apuce de volei?

Să se țină și de școală, dar și de sport. Lucrul cel mai important e să se distreze în orele pe care le petrec în sala de sport. Viața sportivului e plină de sacrificii: la început renunți la serile cu prietenii, apoi la vacante, dar satisfacțiile care vin sunt enorme.

Un sportiv are avantajul de a călători foarte mult în turnee, în campionate etc. Unde te-ai simţit cel mai bine în locurile pe care le-ai vizitat?

Sportivul călătorește mult, dar vizitează puțin. De obicei vezi aeroporturi, săli, hoteluri. Eu m-am simțit cel mai bine în Italia, de aceea am și rămas atâția ani. Am jucat în nord, în sud, apoi m-am stabilit în centru. Sunt locuri diferite, cu tradiții diferite, dar peste tot am întâlnit ceva care m-a făcut să mă simt ca acasă.

Cum îţi petreci timpul liber? Ce pasiuni ai, pe lângă sport?

Una dintre pasiunile mele, descoperite recent, e lectura. Ador și natura, plimbările lungi cu cățelușa mea.

Fetele frumoase din lumea sportului, oricare ar fi acela, îşi asociază frecvent imaginea cu branduri celebre de îmbrăcăminte sau de produse cosmetice. Ţi s-a propus vreodată un astfel de parteneriat?

Sincer, nu. Au fost episoade, dacă le pot numi asa, mici colaborări, dar nu contracte de sponsorizare etc.

Până în acest moment ai adunat multe satisfacţii, cel puţin pe plan profesional. Te simţi un om împlinit? Îţi lipseşte ceva anume?

Da, aș putea spune că sunt o persoană norocoasă deoarece, până în momentul de față, am realizat tot ce mi-am propus. Nu aș putea spune că îmi lipsește ceva anume, sunt mulțumită cu ce am.

Viaţa de sportiv e plină de sacrificii. Regreţi că ai renunţat la ceva anume pentru a te dedica voleiului?

Nu am niciun fel de regret în privința asta.

Ai dori să îţi întemeiezi o familie?

Înainte să fiu sportivă, sunt femeie. Sigur că îmi doresc o familie. Încet - încet se fac toate.

Cum te-ai descrie în trei cuvinte?

Încăpățânată, sensibilă și timidă.

Ai venit în Italia în anul 1997, dornică să fii legitimată la un club italian. Ce a fost mai greu, să înveţi limba italiană sau să te adaptezi culturii, modului în care mănâncă italienii?

Totul, absolut totul a fost greu la început.

Îţi aminteşti vreo situaţie în care te-ai simţit descriminată ca româncă în Italia?

Sincer, nu.

În 2010 ai obţinut cetăţenia italiană. Ai renunţat la cea română? S-a schimbat ceva anume din acel moment?

Nu, am păstrat cetățenia română pentru că „sângele apă nu se face". România înseamnă pentru mine acasă.

Părinţii tăi au rămas în România? Reuşeşti să îţi petreci măcar sărbătorile alături de ei?

Ai mei sunt toți în România. Ne vedem destul de rar, de obicei vin ei la mine. De Crăciun, mama mi-a trimis un pachet cu sarmale și cârnați, ca să mă simt mai aproape de casă. Numai că eu pe 25 decembrie eram în deplasare, iar pe 26 am avut meci. Cam astea sunt sărbătorile pentru noi, sportivii. (zâmbește)

Unde anume ai copilărit în România?

 La Sibiu. Bunicii mei locuiesc încă acolo. E orașul în care mă întorc cu foarte mare drag.

Te-ai întoarce definitiv în România sau poţi spune că Italia te-a cucerit pentru totdeauna?

De ce nu, în viață nu se știe niciodată.

Ana Ciuban

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia