contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Îndemn la vot pentru românii din Italia: “Votul nu este doar un drept ci și o obligație, iar schimbarea o putem face noi”

Duminică, 26 mai, este o zi importantă pentru români și pentru Europa. În România pe lângă alegerile pentru Parlamentul European se va desfășura și Referendumul pe tema Justiției, o inițiativă a președintelui Klaus Iohannis, critic dur la adresa schimbărilor legii jusției cu care Parlamentul României „ne-a obișnuit” în ultimii ani. 

În vederea stopării acestor acțiuni negative, în 2018, USR a propus începerea unei campanii de strângere de semnături numită „Fără penali în funcții publice”, campanie care s-a bucurat de un adevărat succes, dat fiind că doar în câteva luni au reușit să adune mai bine de jumătate de milion de semnături. Însă, efortul acestora nu s-a concretizat pâna acum, nu s-a început dezbaterea în Parlament, nici în vederea elaborarii unei noi legi, nici în vederea orgănizarii unui referendum de modificare a Constituției.

În contextul amintit anterior și tinând cont de seria de proteste ce au avut loc în România anul trecut, președintele Klaus Iohannis a propus organizarea unui referendum prin care „cere poporului să-și exprime voința cu privire la probleme de interes național“, după cum scrie în Constituție.

Astfel, întrebările propuse sunt următoarele:

„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnisției și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Criticate fiind de opoziție sub pretextul ambiguității lor, se pot trage următoarele concluzii: cele două întrebări urmăresc îngreunarea procesului de aminisție și grațiere pentru persoanele condamnate, pe motiv că astăzi Parlamentul abuzează de acestă competență; cât și limitarea activității Guvernului doar în procesul adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul înfracțiunilor. Astfel, confirmarea acestor două întrebări va limita, pe de o parte acordarea aministiei și grațierii condamnaților pentru infracțiuni de coruție, cât și activitățile Guvernului în ceea ce privește adoptarea ordonanțelor de urgență pe teme sensibile, cum este cea a justiției (legislație penală sau organizarea sistemului judiciar).

Votul în străinatate

În afara granițelor României trăiesc aproximativ patru milioane de români, Italia fiind țara cu cea mai mare diasporă românească. Totodată, aceasta a reprezentat pentru alegerile precedente sursa marilor dispute, numărul mare de români din străinătate fiind de cele mai multe ori văzut, în preajma alegerilor, ca un electorat care generează schimbare.

În Sardinia trăiesc, potrivit ISTAT (Institul de Statistică Italian) aproximativ 14.000 de români, concentrați în principalele zone de coastă și în marile orașe ale insulei (Cagliari, Olbia, Sassari, Alghero). Până în acest an pe insulă erau organizate două secții de votare, una la Cagliari, în sud și cealaltă în Olbia, în nord, dată fiind distanța între cele două orașe (aproximantiv 200 km) și a unei infrastructuri care nu permite să se ajungă cu ușurință.

În acest an, însă, instituțiile române, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Roma au decis că pe insulă să fie organizată o singură secție de votare, la Olbia. Noi, reprezentanții asociațiilor din zonă am încercat să facem tot ce ne-a permis statutul cu privire la menținerea secției de votare din Cagliari, iar în urma corespondenței asidue pe care am purtat-o cu Ambasada României la Roma și cu Instituțiile din România am primit o scrisoare prin care ni se spunea ca în Sardinia rămâne deschisă doar secția de la Olbia. Nu am înțeles dacă a fost rea voință pentru românii din sud sau doar o strategie. Sigur, ne consideram un pic marginalizați, dar totuși suntem mulțumiți că avem măcar la Olbia secție, care se afla pe strada Via Dante, N.1, 07026. 

Votul nu este doar un drept ci și o obligație, iar schimbarea o putem face noi. Dacă lucrurile nu s-au schimbat după protestele de anul trecut, cred cu tărie că participarea la vot îi va determina să ne asculte, vom reuși să le arătăm că vocea noastră contează, indiferent unde locuim.

În ceea ce privește comunitatea românească din Sardinia, aceasta s-a dovedit a fi mereu activă politic, participând la toate alegerile desfășurate până acum. Da, sunt de acord cu cei care îmi spun că este o injustiție închiderea secției de votare de la Cagliari, dar, chiar și așa fiind, trebuie să ne prezentăm la vot. Bineînteles, vom pierde o zi pentru a ajunge la Olbia, dar timpul petrecut în tren sau în mașină va trece cu rapiditate dacă vom fi însoțiți de prieteni sau cunoscuți. Apelul meu către cetățenii români prezenți pe insulă este să meargă la vot, să-și exercite votul indiferent de preferințele politice și să nu meargă singuri. Anunțați-vă vecinii români, cunoștințele sau prietenii de faptul că se poate vota la Olbia și fiți mândri că puteți vota.

Ca cetățean și ca părinte cred că participarea mea va schimba în bine România, iar eu merg la vot pentru a garanta un viitor prosper și sigur copilului meu și nu numai.

Eu merg la vot, deci #nevedemlaOlbia?

Comunicat Daniel Manda, președinte Diaspora Civica și al Grupului Asociațiilor din Sardinia

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia