contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

REFERENDUM pentru familie. Ce spun românii din diaspora și câți au ieșit la vot

Peste 120.000 de români cu domiciliul sau reședința în străinătate au votat sâmbătă și duminică la referendumul pentru modificarea definiției familiei în Constituție.

În Italia, acolo unde trăiesc cei mai mulți români, s-au prezentat la urne aproximativ 27 de mii de oameni în cele 58 de secții de votare. În Spania au votat 19.010 de conaționali, la mică diferență e și comunitatea din Marea Britanie, care a înregistrat 18.034 de votanți, Germania 10.516 și Austria 8.983. Cei mai puțini au ieșit la vot în Franța (6.691), Republica Moldova (6.052) și SUA (3.465).

În Italia, cele mai multe voturi au fost exprimate la Roma 5.421, Torino 2.063 și Bologna 1.086. În orașele Canicatti și Reggio Calabria au ieșit la vot doar 57 și respectiv 64 de persoane.

Referendumul a împărțit românii în mai multe tabere.

Carmen Bodog are 51 de ani, este din Oradea, dar locuiește de aproximativ doisprezece ani la Bologna împreună cu soțul. Au venit în Italia pentru a le asigura un trai mai bun copiilor, care au rămas în România, la studii. Acum, copiii sunt mari și pe picioarele lor, dar dezamăgirea și lipsa locurilor de muncă îi ține încă la mii de kilometri de țară.

“Este o întrebare la fel ca cea care ne era adresată mereu nouă celor din Oradea, în urmă cu mulți ani- ești cu ungurii sau nu ești cu ungurii-. Cum am fi putut să răspundem la întrebarea asta?! Respect familia tradițională, dar nu am nimic nici cu ceilalți. O familie tradițională înseamnă o familie care, din momentul în care ai spus da în fața lui Dumnezeu, rezistă până la moarte. Nu, după trei-patru ani se despart ca să ia alta. Vorba unei prezentatoare, Tăriceanu are a șasea nevastă. Ce familie tradițională e asta? Cum mă poate întreba pe mine așa ceva, când ei au neveste cu 40 de ani mai tinere. S-a făcut prea mult tam-tam și felul în care s-au comportat m-a determinat să nu merg la vot. Și al doilea motiv este că întrebarea era incertă, dacă sunt de acord cu modificarea constituției, care modificare, că poate fi interpretată sau modificată în diverse moduri. Nu avea rost acest referendum. S-au cheltuit foarte mulți bani și a durat două zile fără nici un rezultat", ne-a declarat Carmen.

La fel ca ea, a procedat și un alt român, care a preferat să stea acasă deși ar fi fost de acord cu revizuirea constituției.
“Nu am fost, consider că e o chestie pro-PSD mai mult decât pro-familie. Au organizat momentul ăsta ca să aibă o altă scuză, să facă o faptă bună ca să atragă din nou, electoratul. Aș fi votat pentru familia tradițională, dar nu am vrut să le dau lor o mână de ajutor”, a precizat pentru Agenda Diasporei, Cristian, care locuiește la Castel Maggiore din 2003.

De partea cealaltă, sunt și cei care au crezut în referendum, iar rezultatele i-au lăsat cu un gust amar.
“Am votat pentru familia tradițională. Sunt dezamăgit că am fost puțini. Nu știu de ce au fost indiferenți și acum trebuie să suportăm noi conscecințele pentru că nu au venit la vot. Mulți spuneau că din cauza PSD-ului, dar ce treabă au ei?! Aici e vorba de familie. A explicat și părintele în biserică!”, ne-a declarat un alt conațional.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, prezența la vot a fost de 21.10%, referendumul nefiind validat

Cornelia Crîșmaru

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia