contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Nu-i interesează să investească-n ţară. "Românii din Italia sunt neîncrezători la orice este legat de România"

Frica de birocraţie, instabilitatea economică şi a legislaţiei, taxele şi impozitele prea mari îi ţin pe mulţi români din diaspora departe de a face investiţii în România. Aceasta este concluzia la care a ajuns Iulian Popescu, un antreprenor din IT, care vrea să ajute românii din străinătate să-şi aducă afacerile în ţară.

"Noi încercăm să le explicăm că situaţia actuală este mult mai bună decât era atunci când ei au părăsit ţara, atât în ceea ce priveşte birocraţia, cât şi sistemul de taxe şi impozite, care sunt semnificativ mai mici, comparativ cu alte tări precum Germania sau Franţa", spune Iulian Popescu pentru site-ul startupcafe.ro.

După câteva întâlniri cu românii din afară, pe care a încercat să-i convingă să facă antreprenoriat la noi în ţară, Popescu spune că cei mai interesaţi de astfel de investiţii sunt românii care au un grad înalt de calificare, plecaţi la studii sau la muncă, în special în Europa, dar pe posturi foarte bine plătite.

"Surprinzător sau nu, dar românii cu înaltă calificare şi care au posturi foarte bine plătite, au manifestat cel mai viu interes pentru proiectul nostru şi sunt cele mai active persoane. În proiectul nostru majoritatea persoanelor înscrise sunt din Marea Britanie, apoi Luxemburg şi alte ţări dezvoltate din Europa de Vest.

În schimb, românii din Italia, şi în special cei cu o calificare scazută sau medie, au manifestat o reticienţă surprinzătoare, s-au arătat sceptici legat de proiecte precum cel dezvoltat de noi şi păreau neîncrezători în legătură cu orice este legat de România", mai spune antreprenorul.

Iulian Popescu, fondator al Asociației Excelsior şi al companiei IT româneşti Soft Tehnica, conduce una dintre organizaţiile câştigătoare în programul Diaspora Start Up prin care vor fi acodate granturi de până la 40.000 de euro fiecare, românilor care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România.

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia