contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

PMP propune vot prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale pentru cetăţenii români de peste hotare

Deputaţii Partidului Mişcarea Populară au depus ieri, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede introducerea la alegerile prezidenţiale a votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români de peste hotare, a anunţat liderul grupului PMP de la Cameră, Eugen Tomac.

Propunerea legislativă modifică în acest sens legea pentru alegerea preşedintelui României.

"Propunem, prin această modificare, ca toţi cetăţenii români de peste hotare să aibă şi opţiunea votului prin corespondenţă. La toate alegerile prezidenţiale, fie că ne referim la turul I sau turul II, am observat un număr tot mai mare de cetăţeni dornici să-şi exprime votul, motiv pentru care credem că avem foarte puţin timp în care legislaţia să fie modificată.

Astfel, astăzi, depunem în Parlament o lege amendată astfel încât mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare să poată fi extins şi pentru alegerile prezidenţiale", a precizat Eugen Tomac, la o conferinţă de presă.

El a spus că legea trebuie să fie cât mai permisivă şi cu elemente de siguranţă cât mai clare, astfel încât un număr cât mai mare de cetăţeni să poată vota.

În momentul de faţă, românii din strănătate pot vota prin corespondenţă doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale.

Potrivit proiectului de lege, printr-o singură cerere, alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenţă, fie la secţia de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, inclusiv prin poşta electronică.

Întregul proces de votare prin corespondenţă este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia