contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Cărți în limba română pentru copiii români din afara granițelor țării din partea elevilor bucureșteni și gălățeni

Copiii români din afara granițelor țării au primit cărţi în limba română donate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 81 din București în cadrul proiectului „Te caută o carte, zburând spre tine“.

„În era tehnologiei, a dominaţiei tehnicilor modernene propunem atragerea elevilor către un univers plăcut, şi plin de valoare aşa cum îl reprezintă cartea, precum și realizarea unor punți de comunicare între copiii din țară și cei din afara granițelor țării, cu ajutorul cuvântului scris și al imaginilor.

Darul nostru pentru minte și suflet trimite raza de speranță întru păstrarea limbii române și a valorilor naționale, dincolo de hotarele țării”, a afirmat prof. dr. Gheorghița Badea, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 81 din București.

La sediul şcolii mai sus amintite a avut loc și simpozionul regional „Te caută o carte“ la care au participat elevi, cadre didactice, bibliotecari, şi reprezentanți ai unor instituții interesate și abilitate.

Proiectul „Te caută o carte, zburând spre tine“, a debutat anul trecut, la începutul semestrului I, la şcolile din sectoarele 1, 2 şi 3 din București.

Elevii de la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, Colegiul Național „Spiru Haret”, Școala Gimnazială Nr. 49, Școala Centrală, Clubul Copiilor din sectorul 3, Școala Gimnazială „Herăstrau", Colegiul Național ,,Victor Babeș", Școala Gimnazială Nr. 92, Scoala Gimnazială Nr. 6, Școala Gimnazială ,,Vasile Alecsandri", Școala Gimnazială ,,Petre Ispirescu", Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Școala Nr.112, Școala Gimnazială Nr. 178, Școala Gimnazială Nr. 31 şi Școala Gimnazială Nr. 66 au dăruit câte o carte pentru copiii români din dispora și comunitățile istorice românești. În proiect s-a înscris și Clubul Copiilor din Galați, care va dărui cărți elevilor Liceului din Cahul, Republica Moldova.

În semestrul al II-lea sunt implicate unităţile de învăţământ din sectoarele 4, 5 şi 6.

Cărțile colectate în cadrul acestui proiect contribuie la însușirea cunoștințelor legate de limba și civilizația românească și la consolidarea rolului educației în păstrarea unităţii de limbă şi cultură în rândul copiilor români din străinătate, care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale.

În fiecare carte se regăsește și o scrisoare adresată celui la care va ajunge volumul. Scrisoarea, scrisă de mână, cuprinde și adresa destinatarului, astfel încât, între elevii din România și micii români din străinătate să se nască un dialog concret bazat pe limbajul scris.

Volumele colectate de la școlile din capitală sunt trimise asociațiilor/parohiilor în care există/sau se dorește înființarea de biblioteci românești/colțuri cu carte românească, în baza solicitărilor scrise. Asociaţiile care solicită cărţi trebuie să aibă sediu propriu. Donaţia de carte se va face către asociaţii în ordinea solicitărilor şi a fondului de carte existent.

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia