contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
   

Diaspora Start Up: oportunitățile ascunse

Proiectul Diaspora Start Up se apropie de finalul fazei informative, unde se pot înscrie cei interesați să își deschidă propria afacere, cu fonduri europene nerambursabile. Experţii Universităţii “G. Bacovia” din Bacău vor ține, la Roma, ultimele două seminarii destinate românilor din Italia, după care urmează cursurile de formare antreprenorială, gratuite și cu eliberarea unui certificat valabil pe întreg teritoriul UE.

Dar, dincolo de cursuri și dezvoltarea proiectului ajutat de experții domeniului de activitate ales, care sunt oportunitățile ulterioare, despre care nu se vorbește?

Până acum, seminariile de la Torino, Milano și Bologna au strâns zeci de potențiali noi antreprenori, persoane care doresc să deschidă o afacere în România. Chiar dacă ideea afacerii nu este mereu foarte clar conturată, la cursul de formare antreprenorială, experții îi vor ajută să construiască un plan de afacere bine structurat și concret, pornind de la fazele de implementare, buget, strategii de piață și dezvoltare ulterioară.

Așa cum spuneam, cursurile care vor avea o durată de cinci zile sunt gratuite, administratorul de fond plătind transportul, cazarea și masa pentru participanți. Toate detaliile vor fi furnizate celor care în data de 18 februarie, vor participa la seminariile de la Roma, în Via Barletta 29, organizate în două sesiuni, la ora 10.00 și, respectiv, ora 15.00.

Ceea ce nu se discută în această fază, datorită faptului că experții se concentrează exclusiv pe fondurile Diaspora Start Up, este modul în care afacerea se poate dezvolta după obţinerea finanţării și lansarea proiectului. Astfel, odată lansată afacerea, odată ce banii au fost virați și lucrul a început, care sunt celelalte căi de dezvoltare și obținere a unor noi resurse? Căile ar putea fi minimum trei.

Prima este cea de dezvoltare a unui proiect în colaborare cu alţi participanti la programul Diaspora Start Up. De exemplu, se poate gândi o afacere structurată pe trei sau mai multe niveluri de implementare. Concret, un antreprenor obţine finanţare pentru crearea unui produs sau unui serviciu. Un alt antreprenor depune un proiect prin care preia produsul sau serviciul respectiv, prin achiziție comercială, și îl propune pieţei într-o formă specializată și îmbunătățită, iar un al treilea ar putea aduce servicii colaterale sau exploata în mod diferit, același produs.

Schema vizează trei proiecte diferite, cu trei faze diferite: producție – comercializare – dezvoltare colaterală, care poate implica la rândul ei post-producție și comercializare. Astfel, se obțin trei finanțări, fiecare cu responsabilitatea ei, ușurând introducerea pe piață a produsului sau serviciului, totul fără a intra sub incidența „dublei-finanţări”.

A doua cale este cea a re-finanțării proiectului, într-o fază ulterioară implementării, după un an sau doi de funcționare. Pe scurt, se pot accesa alte fonduri de dezvoltare națională, care oferă mult mai mulți bani, de ordinul sutelor de mii de euro, în condițiile în care se demonstrează viabilitatea proiectului și potențialul de dezvoltare al acestuia.

A treia cale este cea a atragerii de investitori în proiect, infuzia de capital. Astfel, inițiatorul proiectului, dovedeşte functionarea, profitabilitatea acestuia, și caută parteneri care să contribuie la dezvoltarea sa ulterioară.

Diaspora Start Up este o oportunitate pentru cei care înţeleg provocările antreprenoriatului, sunt dispuși să își asume riscurile și doresc să devină independenți financiar. Ca în orice afacere, secretul este seriozitatea, calitatea și, mai ales, munca intensă, fără a ține cont de ceas sau orar.

Cristian Gaiţă

Rate this item
(2 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia