contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  
Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu noi. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

V. Ionescu, subsecretar Ministerul Diasporei: "Când statul român trimite reprezentanți din ţară și autoritățile locale abordează mai serios și mai pozitiv subiectul"

Victor Ionescu, subsecretar de Stat la Ministerul Românilor de Pretutindeni, a vorbit într-un interviu PSnews despre modul cum Ministerul acţionează în situaţiile de criză, dând exemplu conflictul care a avut loc acum două săptămâni la Sevilla.

”La nivel de Minister avem o celulă de criză care ori de cate ori este nevoie se activează – așa cum a fost și cazul comunității de români din Spania, de lângă Sevilla. S-a activat celula de criză, un coleg secretar de stat s-a deplasat acolo, a discutat cu toate părțile implicate și cu reprezentanții noști de acolo consulari și din Ambasadă, cu comunitatea şi cu autoritățile spaniole.

Împreună se încearcă să se găsească cele mai bune soluții. Este foarte important când statul român trimite reprezentanți de la București când sunt niște probleme pentru că și autoritățile locale abordează subiectul mai serios și mai pozitiv – în sensul de a se rezolva problemele”, a declarat Subsecretarul de Stat pentru PSnews.

Întrebat ce pot face cei aflați în astfel de situații, oficialul a explicat că e foarte important ca aceştia să anunţe imediat autorităţile.

”În primul rând, trebuie să sesiseze autoritățile locale (pentru că sunt pe raza și pe teritoriul altei țări și se supun legile acelei țări) și apoi sau în același timp, să sesiseze oficiul consular sau Ambasada și, nu în ultimul rând, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Oameni de Pretutindeni.

Fiecare caz este tratat, se ia legătura în cel mai scurt timp cu autoritățile, în caz că nu s-au sesizat autoritățile sau nu au fost sesizate, le sesizăm noi și mergem noi să discutăm, așa cum a fost și cazul comunității din Sevilla în care noi ne-am autosesizat și practic am fost prezenți prin câțiva colegi din Minister. Am acționat la momentul oportun. Indiferent de ziua din săptămână, că este weekend sau zi lucrătoare”, a spus Ionescu.

Totodată, Victor Ionescu a afirmat că Ministerul Românilor de Pretutindeni încearcă, pe cât posibil, să fie alături de concetățenii aflați departe de casă.

”Românii noștri din afară organizează foarte des întâlniri, fie că vorbim de asociații, fie că vorbim despre pur și simplu români care se întâlnesc. Aproape în fiecare zi se întâmplă un eveniment. Noi, ca Minister, încercăm să fim prezenți la toate (evident că, din păcate, nu putem să fim mereu prezenți) însă întotdeauna încercăm să mergem acolo – împreună cu experți din cadrul Ministerului pe diferite zone, pe diferite țări, pentru că sunt țări cu specific diferit -, să fim alături de ei, să ne implicăm în comunitățile, prin a fi prezenți la acțiunile lor (fie că sunt în stradă, la sediul asociațiilor, la ambasade și consulate).

Când mergem, încercăm să le oferim informația necesară de care au nevoie, despre proiectele pe care le avem. De multe ori sunt și colegi de la alte ministere care merg și participă, fiecare pe domeniul lui; fie că vorbim de Turism, de Muncă sau de alte ministere, le comunică și le spun lucrurile de care au nevoie și pe care le solicită”, a mai explicat Subsecretarul.

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia