REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Primul Festival Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni

Între 5-7 octombrie, la Tecuci, s-a desfășurat Festivalul Internaţional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, organizat şi coordonat de profesorul Vasile Ghica, sub patronajul Fundaţiei Pelin. Acţiunea a fost onorată de participarea unei personalități marcante - academicianul Naji Naamani.

Acad. dr. Naji Naaman, născut la Harissa (Liban) în 1954, este un umanist, scriitor și promotor al culturii, cu mai mult de 75 de titluri, inclunzând câteva opere literare, fiind tradus în 43 de limbi și dialecte. Este doctor în drept și decorat de the IOISCW 2014, Membru al Academiei Arabe de Cultură, câştigător al Marelui Premiu Internaţional de Poezie 2002, The Premi International Catalunya(2004), Decorat în 2015 de către Preşedintele Armenian, Serzh Sargsyan. Principala lui deviză în scriere şi în cultură este: „Orice om trebuie să aibă acces gratuit la cultură”.

Pe lângă concurenții dintre granițele ţării, la Tecuci au trimis aforisme și 18 concurenți din Canada, SUA, Israel, Ucraina, Austria, Australia, Italia și Republica Moldovă. Astfel, pentru prima oară, zeci de scriitori români de aforisme, din țară și din străinătate au avut ocazia să se întâlnească.

În prima zi a Festivalului s-au organizat întâlniri cu elevi fruntaşi de la diferite şcoli din municipiu, participanţi la diferite olimpiade şcolare, iar în cea de-a doua zi, scriitori s-au deplasat în grupuri în şcolile din municipiu, unde elevii au susţinut dezbateri despre aforism și au organizat activităţi demonstrative. S-au organizat apoi recitaluri de aforisme și cugetări și s-au acordat premii pentru elevii desemnați câștigători la concursurile organizate în fiecare școală.

A urmat lansarea antologiilor aforismului românesc contemporan. Astfel, la începutul întâlnirii, Alina Breje a dat citire mesajului Annei Antolisei, preşedinta Asociaţiei Italiene pentru Aforism și Preşedinta Premiului Internațional pentru Aforism ‘Torino in Sintesi” și a continuat cu prezentarea a 2 cărți de aforisme - una tradusă de ea în italiană – ‘Antologia Aforismului românesc contemporan’, îngrijirea ediţiei Fabrizio Caramagna și 'În imperiul unei...fraze' - O antologie cronologică a aforismului românesc de Efim Tarlapan, iar Vasile Ghica a prezentat antologia aforistului constănţean Lucian Velea.

Ziua festivalului s-a încheiat cu Gala de premiere. Trofeul festivalului, intitulat „Sapiens Piroboridava”, a revenit scriitorului Valeriu Butulescu, iar celelalte premii au fost decernate după cum urmează:

Premiul I – ex-aequo, scriitorului Mircea Oprea;
Premiul I – ex-aequo a revenit scriitorului Nicolae Petrescu Redi;
Premiul II a fost obţinut de Dan Surducan din Braşov;
Premiul III a revenit scriitorului George Geafir.
Menţiuni au revenit concurenților Ion Mâţu din R. Moldova, Paula Adriana Cozian (Pop) și Theodor Dume.
Premiul Special „Mihai Pauline” a fost obţinut de scriitorul Ionuţ Caragea din Oradea;
Premiul Special „Ion Petrivici” a fost obţinut de scriitorul C. Ardeleanu din Bucureşti;
Premiul Special „Alexandru Mironescu” a revenit concurentului Ionel Cuzuioc din Republica Moldova; Premiul Special „Hortensia Papadat Bengescu” a fost obţinut de Lucian Velea;
Premiul Special „Costache Conachi” a fost obţinut de scriitorul Nicolae Mareş;
Premiul Special „Efim Tarlapan” a fost obţinut de Gheorghe Gurău din Galaţi;
Premiul Special „Calistrat Hogaș” a fost obţinut de Viorel Vintilă din California;
Premiul Special „Mihail Manoilescu” a revenit scriitorului George Budoi din Bucureşti;
Premiul Special „Ovid Caledoniu” a revenit scriitorului Victor Martin din Cărbuneşti – Gorj;
Premiul Revistei „Spaţii culturale” a revenit scriitorului tecucean Dan Movileanu din Tecuci;
Premiul Revistei „Literatură şi artă” Chișinău a revenit scriitorului Pompiliu Comşa din Galaţi;
Premiul Revistei „Salonul literar” a revenit concurentului Francois Vaucluse din Austria;
Premiul Revistei „Axis Libri” Galaţi a revenit domnului Emil Dinga, fost ministru al mediului.

Alina Breje a primit Diploma de Onoare ca recunoștință pentru serviciile aduse culturii și a fost numită Membru de Onoare pe viață din partea Casei Naaman pentru Cultură și a Fundației Naji Naaman și Premiul "Meridianul Cultural Românesc " - ca recunoaștere a meritelor dovedite la Festivalul Internațional al Aforismului pentru Românii de Pretutindeni.

Alina Breje a tradus în limba italiană pe unii dintre cei mai cunoscuți scriitori români, motiv pentru care a obţinut Premiul de Excelenţă din partea Ministerului Culturii – pentru promovarea culturii române în străinătate. A reprezentat România la Salonul Internațional de Carte de la Torino

Aforismele sale au fost publicate în diferite antologii din țară și din străinătate. Pentru aforismele sale a primit Premiul de Creativitate la Concursul internaţional de literatură “Naji Naaman”, Liban (2013).

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi