REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Românii plecați în străinătate pot divorța online

Zeci de români plecați în străinătate au divorțat prin metoda divorțului online. După mai bine de 4 ani de existență a „Divorțului Online", majoritatea oamenilor cred că divorțul se poate realiza doar în țara în care locuiesc sau doar acolo unde s-au căsătorit, transmite Romanian Global News.

Însă, nu e așa. Cetățenii români și străini, locuind în afara României, au posibilitatea, în anumite condiții, de a divorța în România, în baza Codului Civil și a Codului de Procedură Civilă.

Toată procedura se desfășoară prin intermediul internetului. Prima dată prin telefon, după aceea prin Skype, însă atragem atenția că medierea pe internet nu este suficientă pentru un divorț oficial. Pentru a fi însușit de judecător actul de video-mediere online, în instanță partea aflată în străinătate trimite pe cineva apropiat, de preferință din familie.

Procedura de divorț în cazul cetățenilor români stabiliți în străinătate sau căsătoriți cu cetățeni străini.

„Cererea de divorț este în competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soților. Dacă soții nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecatoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecatoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu își are domiciliul în țară, este competența judecatoriei în circumscripția căreia își are domiciliul reclamantul."

Regulamentul nr. 2201/2003 conține dispoziții referitoare la litigiile cu element de extraneitate în relație cu un stat membru și anume competența exclusivă de fond în materie civilă."

Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente să hotărască în problemele privind divorțul, instanțele judecătorșsti din statul membru pe teritoriul căruia se află:

• reședința obisnuită actuală a soților sau

• ultima reședință obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau

• reședința obișnuită a pârâtului sau

• în caz de cerere comună reședința obișnuită a unuia dintre soți sau

• resedința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an înaintea introducerii cererii.

Astfel, în baza articolului 3, alineatul 1, litera A, oricare dintre soți poate introduce o cerere de divorț dacă pe teritoriul României se află, fie:

• resedința obișnuită actuală a soților sau

• ultima resedința obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau

• reședința obișnuită a pârâtului sau

• în caz de cerere comună reședința obișnuită a unuia dintre soți sau

• resedința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an înaintea introducerii cererii.

Pentru românii plecați în străinătate este o variantă foarte bună, la îndemână, mult mai puțin costisitoare și, evident, mult mai rapidă.

Tariful în cazul unui divorț online se stabilește în funcție de complexitatea cazului. În medie, un astfel de divorț costă 400 de euro și durează aproximativ 6 săptămâni.

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi