REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Site-ul nostru îşi anunţă cititorii că ediţia tipărită apărută la sfârşitul lunii octombrie la Roma, sub titulatura Agenda Italiei, nu are nicio legătură cu publicaţia noastră. * Precizăm că persoanele trecute în caseta redacţională, colegii noştri Cornelia Crîșmaru, Ana Ciuban, Lacrima Andreica şi Mihai Cinpoeru, neagă orice fel de implicare şi se delimitează ferm de acest ziar şi de conţinutul articolelor apărute acolo.

Acces mai uşor la ÎNVĂŢĂMÂNT pentru tinerii din DIASPORA care se întorc în ţară

Elevii şi studenţii români din Diaspora care se hotărăsc să se întoarcă în ţară în această vară au posibilitatea să se înscrie mult mai uşor la  instituţiile de învăţământ pentru care optează.

Asta deoarece Ministerul Educației Naționale, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au aprobat noile metodologii în ceea ce priveşte școlarizare românilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar și superior de stat, din România, în anul de învățământ 2017-2018.

Astfel, începând cu noul an, concursul de admitere în universităţi a românilor de pretutindeni se va realiza de către universități, pe locurile special alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare și a criteriilor stabilite de acestea, iar candidații au ocazia să aplice pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări, situație restricționată în anii anteriori la un singur domeniu și cel mult trei instituții de învățământ superior.

Totodată, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatură, fiind aprobate următoarele modalități: electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituția de învățământ superior), prin poștă pe adresa universităților, la târgurile educaționale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislației în vigoare, și la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.), la Ministerul Educației Naționale, în timp ce candidații din diaspora au la dispoziție adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau misiunile diplomatice ale României din țările învecinate/străinătate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite.

Pe aceleași adrese de e-mail pot fi solicitate și detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul de stat din România.

În ceea ce privește școlarizarea în învățământul preuniversitar, pentru noul an şcolar dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10-17 iulie, fie la Inspectoratul școlar Județean Iași (str. Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117), fie la Ministerul Educației Naționale (str. Spiru Haret, nr. 10).

Pentru anul universitar 2017-2018, pentru învățământul preuniversitar au fost alocate românilor de pretutindeni 1.800 de locuri, din care 950 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă, iar 850 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare și fără bursă.

În învățământul superior au fost alocate 3.705 locuri pentru studii de licență, repartizate astfel: 1.890 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.815 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de master și rezidențiat au fost aprobate 2.000 de locuri: 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de doctorat, Ministerul Educației acordă 170 de locuri, din care 50 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 120 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia

GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
 Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
 Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
 R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
   Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi