REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Acces mai uşor la ÎNVĂŢĂMÂNT pentru tinerii din DIASPORA care se întorc în ţară

Elevii şi studenţii români din Diaspora care se hotărăsc să se întoarcă în ţară în această vară au posibilitatea să se înscrie mult mai uşor la  instituţiile de învăţământ pentru care optează.

Asta deoarece Ministerul Educației Naționale, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au aprobat noile metodologii în ceea ce priveşte școlarizare românilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar și superior de stat, din România, în anul de învățământ 2017-2018.

Astfel, începând cu noul an, concursul de admitere în universităţi a românilor de pretutindeni se va realiza de către universități, pe locurile special alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare și a criteriilor stabilite de acestea, iar candidații au ocazia să aplice pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări, situație restricționată în anii anteriori la un singur domeniu și cel mult trei instituții de învățământ superior.

Totodată, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatură, fiind aprobate următoarele modalități: electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituția de învățământ superior), prin poștă pe adresa universităților, la târgurile educaționale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislației în vigoare, și la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), la Ministerul Educației Naționale, în timp ce candidații din diaspora au la dispoziție adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau misiunile diplomatice ale României din țările învecinate/străinătate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite.

Pe aceleași adrese de e-mail pot fi solicitate și detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul de stat din România.

În ceea ce privește școlarizarea în învățământul preuniversitar, pentru noul an şcolar dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10-17 iulie, fie la Inspectoratul școlar Județean Iași (str. Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117), fie la Ministerul Educației Naționale (str. Spiru Haret, nr. 10).

Pentru anul universitar 2017-2018, pentru învățământul preuniversitar au fost alocate românilor de pretutindeni 1.800 de locuri, din care 950 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă, iar 850 de locuri sunt fără plata taxelor de școlarizare și fără bursă.

În învățământul superior au fost alocate 3.705 locuri pentru studii de licență, repartizate astfel: 1.890 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.815 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de master și rezidențiat au fost aprobate 2.000 de locuri: 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 1.000 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Pentru studii de doctorat, Ministerul Educației acordă 170 de locuri, din care 50 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă și 120 locuri fără plata taxelor de școlarizare, fără bursă.

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi