contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Statul român va acorda burse de studii pentru românii din diaspora

Românii de pretutindeni vor putea să urmeze anul acesta studii de licență, masterat, doctorat ori rezidențiatul în medicină la una dintre universitățile din România, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Școlarizarea se va face în baza unor admiteri, în limita locurilor puse la dispoziție de fiecare universitate, iar studenții admiși vor putea primi burse și vor putea cere să li se acorde un an pregătitor de limba română.

Statul va acorda și anul acesta oportunitatea românilor de pretutindeni să urmeze programe de licență, de masterat și doctorat la universitățile din România, în anul universitar 2017-2018. Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus recent în dezbatere publică o metodologie în acest sens, însă la acest moment nu se cunoaște și oferta de școlarizare.

În limita ofertei de locuri a universităților de stat din România, beneficiarii ar putea ocupa locuri bugetate, cu sau fără bursă, ori locuri cu plată (în lei), în cuantumul stabilit pentru cetățenii români. În orice caz, la admiterea pe aceste locuri speciale se va ține cont de meritele candidaților, precum și de criteriile proprii de selecție ale universităților respective.

După cum prevede metodologia, cei care nu stăpânesc foarte bine limba vor putea să opteze pentru a frecventa un an pregătitor de limba română, însă numai dacă au fost admiși la studii.

Concret, pentru românii de pretutindeni cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Israel și diaspora, admiterea la studiile de licență se va face pentru locuri bugetate, precum și pentru locuri cu taxă și va fi organizată de către universități. În schimb, pentru cei din Ucraina, Albania, Macedonia și Serbia, admiterea se va realiza de o comisie formată din reprezentanți ai MEN, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului pentru Românii de Pretudindeni.

Pentru studiile de masterat și doctorat, admiterea se va face de către universități. În fine, metodologia se referă și la admiterea la rezidențiat în medicină, care se va face doar pe locurile cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare.

(citește aici continuarea)

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia