REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Statul român va acorda burse de studii pentru românii din diaspora

Românii de pretutindeni vor putea să urmeze anul acesta studii de licență, masterat, doctorat ori rezidențiatul în medicină la una dintre universitățile din România, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Școlarizarea se va face în baza unor admiteri, în limita locurilor puse la dispoziție de fiecare universitate, iar studenții admiși vor putea primi burse și vor putea cere să li se acorde un an pregătitor de limba română.

Statul va acorda și anul acesta oportunitatea românilor de pretutindeni să urmeze programe de licență, de masterat și doctorat la universitățile din România, în anul universitar 2017-2018. Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus recent în dezbatere publică o metodologie în acest sens, însă la acest moment nu se cunoaște și oferta de școlarizare.

În limita ofertei de locuri a universităților de stat din România, beneficiarii ar putea ocupa locuri bugetate, cu sau fără bursă, ori locuri cu plată (în lei), în cuantumul stabilit pentru cetățenii români. În orice caz, la admiterea pe aceste locuri speciale se va ține cont de meritele candidaților, precum și de criteriile proprii de selecție ale universităților respective.

După cum prevede metodologia, cei care nu stăpânesc foarte bine limba vor putea să opteze pentru a frecventa un an pregătitor de limba română, însă numai dacă au fost admiși la studii.

Concret, pentru românii de pretutindeni cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Israel și diaspora, admiterea la studiile de licență se va face pentru locuri bugetate, precum și pentru locuri cu taxă și va fi organizată de către universități. În schimb, pentru cei din Ucraina, Albania, Macedonia și Serbia, admiterea se va realiza de o comisie formată din reprezentanți ai MEN, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului pentru Românii de Pretudindeni.

Pentru studiile de masterat și doctorat, admiterea se va face de către universități. În fine, metodologia se referă și la admiterea la rezidențiat în medicină, care se va face doar pe locurile cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare.

(citește aici continuarea)

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi