contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Românii din Diaspora ar putea să se înscrie în Registrul Electoral şi prin email

Românii care locuiesc în străinătate ar putea să se înscrie în Registrul Electoral şi prin email. Asta prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică de Guvern. În plus, actul normativ dă posibilitatea Ministerului de Externe să ceară înfiinţarea unor noi secţii de votare în străinătate, în funcţie de necesităţi, transmite Digi24.

Concret, ordonanţa spune că pot fi organizate secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Mai mult, înfiinţarea acestora poate fi făcută la propunerea Ministerului de Externe, „în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor."

Guvernul simplifică şi procedurile de înscriere în Registrul Electoral. Cei care vor să voteze prin corespondenţă la alegerile generale vor putea trimite actele necesare pentru înscriere şi prin email, nu doar prin poştă sau personal.

Paşii sunt destul de simpli. Nu trebuie decât să fie completată o cerere cu numele, prenumele şi codul numeric personal al alegătorului. În plus, acesta trebuie să ataşeze şi o copie a actului de identitate şi una a documentului care dovedeşte reşedinţa sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu.

Până acum, peste 6.000 de români care locuiesc peste hotare s-au înscris în Registrul Electoral, dintre care aproape 4.800 au optat pentru votul prin corespondenţă.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare în cazul alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate. Actul normativ va fi discutat cel mai probabil în septembrie, în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă, potrivit Digi24.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia