contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Pliante pentru Diaspora. Graniţele României sunt împânzite cu informaţii despre cum să voteze românii din străinătate

Românii care locuiesc în străinătate pot afla cum și unde pot vota la alegerile parlamentare de la toamnă grație unor pliante care le sunt împărțite în punctele de trecere a frontierei (când intră sau ies din România), atât cele terestre, cât și cele din aeroporturile internaționale, informează ziare.com.

O amplă campanie de informare a fost lansată, pentru ca românii cu domiciliul sau reședința în străinătate să afle despre noile modalități de exercitare a votului în străinătate: votul prin corespondență și votul la secțiile înființate la cererea alegătorilor în localitățile de domiciliu/reședința, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis luni Ziare.com.

Ambele modalități presupun înscrierea în Registrul electoral și reprezintă alternative la varianta exercitării votului la secțiile organizate pe lângă sediile ambasadelor și consulatelor.

Pliantul care le oferă informațiile cu privire la votul la alegerile parlamentare se numește, sugestiv, "Alegeri parlamentare-Cum puteți vota în străinătate". În plus, românilor care locuiesc în străinătate, întâlniți la frontieră sau pe aeroport, li se va înmâna și formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral.

Aceste materiale informative sunt disponibile pentru cetățenii români din străinătate la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României. Și pe site-ul MAE, pe pagină de Facebook a instituției, cât și pe site-urile misiunilor diplomatice pot fi găsite aceste informații.

Peste 4.600 de cereri de înscriere în Registrul electoral, validate până luni

Până la 1 august 2016, au fost validate doar 4.616 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, anunța Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) într-un comunicat de presă remis luni Ziare.com.

Dintre acestea, 3.703 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 913 pentru votul în secțiile de votare.

AEP a transmis situația pe țări a cererilor validate venite din partea românilor din străinătate, atât pe cele cu opțiunea pentru votul prin corespondență, cât și cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare, mai menţionează ziare.com.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia