contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Năstase: "Românii din diaspora nu sunt indieni. Am folosit o metaforă, cei care au absolvit liceul o cunosc"

Adrian Nastase Adrian Nastase Foto: scorfinal.ro

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, luni, pe blog, la acuzațiile că i-ar fi "jignit" pe românii din diaspora numindu-i "indieni", afirmând că acestea reprezintă niște "afirmații stupide" și că el a folosit o metaforă pe care o cunosc "cei care au absolvit liceul", anunţă Agerpres.

De asemenea, Năstase a afirmat că mulți dintre cei care formează astăzi diaspora românească au putut călători și munci în Europa "datorită eliminării vizelor, realizată în 2001, și datorită finalizării negocierilor cu Uniunea Europeană, în 2004, ceea ce a permis obținerea unor joburi in străinătate". Acesta amintește că în 2001 guvernul era condus de el.

 Postarea lui Năstase de pe blog este o urmare a interpretărilor unor afirmații pe care acesta le-a făcut într-o emisiune TV.

 "Niște indivizi care nu au văzut emisiunea mea de la Antena 3 au făcut diverse afirmații stupide, anunțând că eu aș fi jignit 'milioane de romani din diaspora', numindu-i 'indieni', ceea ce evident că ei nu sunt. Bineînțeles că nu sunt indieni. Sunt români. În realitate, problema nu e de etnicitate, ci de coeficient de inteligență.

Mă refer la cei care au făcut interpretarea respectivă. Eu am analizat spectrul politic românesc și, în legătura cu USB — în condițiile unei eventuale coalizări a mai multor organizații civice — am folosit o metaforă, întrebându-mă dacă nu cumva vor fi mai mulți 'generali' (șefi ai organizațiilor afiliate) decât 'indieni' (membri, 'soldați').

Este o metaforă comună, cunoscută celor care au absolvit liceul. În acest context, m-am referit și la votanții din diaspora, pornind de la faptul că numărul celor înscriși pe listele de vot prin corespondență, până acum, este de doar 3.000, fapt pentru care eu nu am nicio responsabilitate", a explicat Năstase.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia