contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Viața căpșunarilor din Spania. 327 de mii de români muncesc legal în această țară, dintre care 65 de mii în agricultură

În timp ce ţăranii noștri se plâng că n-au cu cine lucra pământul, zeci de mii de români muncesc în agricultură în Spania. Renumiții "căpșunari" găsesc acolo stabilitatea financiară pe care, deocamdată, nimeni nu le-o poate garanta în ţară. Spaniolii s-au obișnuit cu ei şi, mai mult, îi preferă altor muncitori, scrie site-ul TVR.

Datorită plantațiilor de căpșuni din Huelva, orașe precum Lepe, Moguer sau Palos de la Frontera au devenit casa multor români care vin anual la strânsul recoltei. Au învățat să conviețuiască împreună cu spaniolii și cu celelalte comunități de străini.

"Când ajungi în aceste oraşe, mergi pe stradă şi vezi oameni cu pielea albă, blonzi, cu ochi albaştri, un fapt care nu este comun în sudul Spaniei", declară Carmen Orta Correa, director Dep. Turism Huelva.

Dintre cei 14 mii de compatrioți care trăiesc în provincia Huelva, majoritatea câștigă bani frumoși din munca în agricultură.

„E o muncă dură, dar ne-am obișnuit. Suntem plătiti mai bine. Pentru asta venim, cât câștigăm în Romania se știe. În maxim un an aici câștigăm în 3 luni", spune Simona Glăvan, o româncă din Gorj care vine la cules de căpșuni de 10 ani, reuşind astfel să-și ajute copiii în timpul facultății.

Simona se gândește la întoarcerea acasă, dar alți români au decis să se stabilească la Huelva, unde au legat prietenii adevărate cu spaniolii cu care lucrează.

Munca la cules în Huelva este plătită cu 38 de euro pentru 6 ore și jumătate pe zi. Angajatorii spaniolii sunt mulțumiți de români și mulți îi aleg cu precădere atunci când vine momentul recoltei.

327 de mii de români muncesc legal în Spania, iar 65 de mii dintre aceștia sunt angajați în agricultură.

Românii care trăiesc în Huelva și-au câștigat respectul spaniolilor, pentru că sunt foarte serioși și harnici, iar munca lor contribuie la bunăstarea unei regiuni unde mulți au decis să rămână definitiv, mai scrie site-ul televiziunii române.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

EXCLUSIV. Ion Purice, eroul Italiei: “Am făcut doar ce trebuia să fac”

Ion Purice este eroul care a schimbat imaginea României în doar câteva zile, mai mult decât au făcut-o politicienii de l (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia