contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Liberalii vor UNIREA cu Moldova, USR-iştii NU. "Discuţiile depre UNIRE sunt premature şi politicianiste"

100 de reprezentanți ai administrației locale din Republica Moldova care au semnat Declarațiile de Unire cu România au început de ieri seria de consultări cu liderii partidelor politice de la București pe tema soluției pentru Republica Moldova.

Primele consultări au avut loc cu reprezentanţii partidelor PNL şi USR, iar atitudinea celor două formaţiuni a fost una destul de nuanţată.

Liderul liberal, Ludovic Orban, a declarat că susţine fără echivoc demersul unioniştilor însă primul pas trebuie făcut în Republica Moldova.

"Faceți un act de mare curaj și de mare patriotism în niște condiții politice care nu sunt cele mai favorabile. Cred în demersul dumneavoastră și cred în ideea Unirii. Uniți putem fi mai puternici, uniți poate fiecare dintre noi să aibă un destin mai bun, uniți putem să construim o Românie așa cum n-a fost niciodată. Oricând românii din Basarabia vor decide Unirea, România îi va sta cu brațele deschise", a precizat Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal.

De cealaltă parte, reprezentanţii USR consideră că discuţiile pe marginea acestui subiect sunt premature şi politicianiste.

"Noi susţinem că R. Moldova trebuie să fie alături de România, parte a Uniunii Europene. Dincolo de asta, în acest moment, mi se pare că orice afirmaţie este prematură şi strict politicianistă. Ce modalitate vom găsi, că aceasta poate să fie unirea la un moment dat, nu e nicio problemă, dar strict factual, la nivelul 2018, în momentul de faţă, noi vedem o Moldovă alături de România în Uniunea Europeană", a spus Dan Barna.

Consultările cu celelalte formațiuni politice vor continua pe parcursul acestei săptămâni. Toți liderii politici au fost invitați să participe pe 25 martie, la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 12:00, în contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu România.

La începutul lunii a fost constituită la Iași Liga Aleșilor Locali din Republica Moldova și România, din care fac parte și primarii și consilierii din stânga Prutului care au votat Declarațiile de Unire. Secretariatul Ligii este asigurat de Alianța pentru Centenar.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia