contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Sindromul Italia face victime şi printre moldovence. Câte femei sunt afectate de această boală

Aproximativ 5% dintre moldovencele plecate la lucru peste hotare sunt afectate de aşa-numitul Sindrom Italia, spun puţinii cercetători ai fenomenului migraţiei din Republica Moldova.

"Procentul nu este unul foarte mare. Nu putem zice că este o explozie sau ceva. Migraţia în anumite condiţii extreme poate să provoace nişte efecte pe termen lung în tot ce înseamnă sănătate şi-i afectează pe cei apropiaţi, în special pe copii", a declarat Ecaterina Deleu, cercetatoare a fenomenului migratiei, pentru Europa Liberă.

Termenul „Sindromul Italia” a fost introdus de psihiatrii ucraineni în 2005 şi se referă la femeile din Europa de Est care au muncit în Vest și revin acasă cu tulburări psihice, adesea – cu depresie.

Emigrarea şi munca în condiţii extreme, de multe ori la negru, în spaţii închise, ruperea de mediul social obişnuit, acceptarea unui statut social inferior, dar mai ales despărţirea de familie, de copii, sunt câteva din cauzele ce generează acest sindrom.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia