Print this page

Spre deosebire de SUA, Canada recunoaște oficial R. Moldova ca parte a poporului român

Mesaj surprinzător de Ziua Iei primit de o asociaciţie moldovenească din Canada.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a transmis o telegramă de felicitare Asociației Moldovenilor din Ottawa-Gatineau, în care vorbeşte despre „identitatea românească” a moldovenilor, lăudând organizaţia pentru conservarea şi promovarea moştenirii culturale.

"Renumită pentru modelul său colorat și broderiile complicate, făcute de mână, bluza românească este purtată cu mândrie în această zi ca simbol al identității românești", scrie premierul Canadei în mesajul de felicitare.

"Este o mare onoare pentru întreaga noastră echipă si comunitate, de a primi mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Universale a Iei din partea PM Canadei, Justin Trudeau, căruia ii mulțumim mult pentru atenția acordată”, au răspuns membrii Asociaţiei, impresionaţi de gestul făcut de Trudeau.

Mesajul lui Trudeau vine după ce acum un an, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, declara la postul naţional de televiziune că Moldova nu trebuie să se unească cu România.

„Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni.

Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a spus atunci Ambasadorul SUA.

Rate this item
(0 votes)