REDACTIA | PUBLICITATE | CONTACT                                                                                                                                                             

Avocat diaspora

 

Documentarul "Biserici de lemn din România", invitat la Festivalul Cronograf din Chișinău

Publicul din Republica Moldova este invitat de echipa East Movies la o explorare a unor monumente excepționale: bisericile de lemn construite în secolul XIX în România.

Invitația de a descoperi elemente de istorie comuna este pentru zilele de 27 și 28 mai, când documentarul va fi proiectat în cadrul Festivalul Internațional de Film documentar Cronograf.

Documentarul 'Biserici de lemn din România' se va difuza sâmbătă, 27 mai, în cadrul proiecției speciale de la 'Apartamentul Deschis' și duminică, 28 mai, la Muzeul Național de Istorie, în cadrul proiecției speciale 'Cronograf la muzeu'.

La proiecție vor participa, din partea casei de producție 'East Movies' și cu sprijinul Institutului Cultural Român din Chișinău, producătoarea Cristina Iordache și regizorul Kiki Vasilescu. Cei doi vor propune participanților o discuție despre istorie, arhitectură și patrimoniu.

"Documentarul este un film de prezentare a unor construcții relevante pentru specificul istoric și cultural comun al României și Republicii Moldova. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insista și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici", explică regizorul Kiki Vasilescu.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784, biserica de lemn 'Trei Ierarhi', din Troaș (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Moților (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Urși (jud. Vâlcea), alături de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlaceni și din Copaceni (ambele din Vâlcea). Proiectul este o producție East Movies, cu regia semnată de Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Filmul a fost selectat în cadrul South Eastern European Festival, Los Angeles și Prvi Kadar International Festival, Serbia.

Organizat anual la Chișinău, începând cu 2001, 'Cronograf ' este unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova.

 

Rate this item
(0 votes)

Publicitate

orange.ro

Publicitate

provident.ro%20

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Opinie | Bogdan Hofbauer

De unde vine Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Ai făcut atâtea păcăleli de 1 aprilie, ai fost păcălit și tu de atâtea ori, dar fii sincer: știi de…

    GENERALE COMUNITATI SPECIAL JURNALISTI JURNALISTI JURNALISTI
     Diaspora  Italia  Interviuri  Marius Coţa  Simona Pop  Alina Breje
     Romania  Spania  Revista presei  Ana Ciuban  Anca Manolea  Carmen Vraniţani
     R. Moldova  Marea Britanie  Opinie  Cornelia Crismaru  Lacrima Andreica  Mihai Cinpoeru
       Alte comunitati  Cronica neagră  Alex Silaghi