contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Documentarul "Biserici de lemn din România", invitat la Festivalul Cronograf din Chișinău

Publicul din Republica Moldova este invitat de echipa East Movies la o explorare a unor monumente excepționale: bisericile de lemn construite în secolul XIX în România.

Invitația de a descoperi elemente de istorie comuna este pentru zilele de 27 și 28 mai, când documentarul va fi proiectat în cadrul Festivalul Internațional de Film documentar Cronograf.

Documentarul 'Biserici de lemn din România' se va difuza sâmbătă, 27 mai, în cadrul proiecției speciale de la 'Apartamentul Deschis' și duminică, 28 mai, la Muzeul Național de Istorie, în cadrul proiecției speciale 'Cronograf la muzeu'.

La proiecție vor participa, din partea casei de producție 'East Movies' și cu sprijinul Institutului Cultural Român din Chișinău, producătoarea Cristina Iordache și regizorul Kiki Vasilescu. Cei doi vor propune participanților o discuție despre istorie, arhitectură și patrimoniu.

"Documentarul este un film de prezentare a unor construcții relevante pentru specificul istoric și cultural comun al României și Republicii Moldova. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insista și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici", explică regizorul Kiki Vasilescu.

Printre lăcașurile de cult prezentate în documentar se numără biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784, biserica de lemn 'Trei Ierarhi', din Troaș (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Moților (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Urși (jud. Vâlcea), alături de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlaceni și din Copaceni (ambele din Vâlcea). Proiectul este o producție East Movies, cu regia semnată de Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Filmul a fost selectat în cadrul South Eastern European Festival, Los Angeles și Prvi Kadar International Festival, Serbia.

Organizat anual la Chișinău, începând cu 2001, 'Cronograf ' este unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia