contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Ia românească, sărbătorită în mediul online

Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala Italia (LSRS) organizează o expoziție virtuală și un recital de poezie, dedicat celei mai așteptate sărbători din lunile verii: Ziua Iei. Îmbrăcând cu mult drag cămașa tradițională, studenții români din LSRS ne aduc aminte de frumusețea și unicitatea spiritului românesc, care vibrează în noi.  

O echipă de tineri români, ce studiază în universitățile din Italia, a început în 2015 o campanie curajoasă de promovare a culturii în străinătate. LSRS Italia organizează anual evenimente cu ocazia marilor sărbători, precum Ziua Mărțișorului și Ziua Iei, afirmând că prin cultură se crează un liant special între noi, care ne unește și ne ține împreună. Cu atât mai mult, referitor la situația neobișnuită în care ne aflăm, cultura este un element de stabilitate și coeziune. Echipa LSRS ne dovedește acest fapt prin creativitatea și efortul voluntarilor, dedicate misiunii de a promova cultura română și valorile înalte.

Evenimentul continuă tradiția evenimentelor organizate împreună cu instituțiile românești din Italia, dar se desfășoară în mediul online, respectând restricțiile impuse în perioada pandemiei. Publicul nu va putea atinge iile vechi de peste 100 de ani din comunitatea românească, dar avantajul este că la IE, se va putea participa din orice colț al lumii.

Pe 21 iunie a fost inaugurată pe pagina Facebook a LSRS Italia expoziția de fotografii realizată de Ștefan Blejeru, unul dintrei cei mai talentați fotografi din comunitatea românească din Italia, și Mihai Jeroaea, voluntar LSRS și student la Arhitectură la Roma. Expoziția va fi o călătorie în istorie, pentru a observa portul tradițional în matca lui rurală, cât și o călătorie paralelă în anul 2020 în Roma, unde portul iei se împletește perfect cu decorul modern și cu splendorile arhitecturale ale Cetății Eterne.

Pe 24 iunie episodul artistic dedicat sărbătorii va cuprinde atât un recital de poezie pe pagina Instagram a Ligii realizat de către Tudor Ștefănescu, absolvent al facultății de Istorie și Filosofie din Cluj, cât și obișnuitul party, de data aceasta la radio.

LSRS Italia a lansat deja evenimentul pe Facebook, la care vă invităm să participați, accesând acest link:  https://bit.ly/2YOGw5P.

Evenimentul IE, inspiring generations, se desfășoară în perioada 21 iunie-24 iunie și este organizat sub patronajul Ambasadei României din Italia și Accademiei di Romania în Roma.

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia