contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Mărturia unei românce din Italia care s-a întors dintr-o localitate aflată sub alertă din cauza coronavirusului: "Oamenii s-au speriat foarte tare când au văzut atâtea mașini de poliție și mascați prin sat"

Ileana este o româncă stabilită la Bologna, originară din localitatea gorjeană Bâlteni. Femeia a trăit pe propria piele momentele de panică din comună, după ce s-a aflat că italianul diagnosticat cu coronavirus a locuit câteva zile în judeţul Gorj, unde a luat contact cu soacra sa, din Bâlteni,  a avut mai multe întâlniri de afaceri și a fost la primărie să-și plătească taxele.

Ba mai mult, femeia a călătorit pe ruta Bologna-Craiova chiar cu italianul și fiul acestuia. “Am citit/văzut la televizor, însă nu știam exact dacă era vorba despre același zbor. Am primit un mesaj de la compania aeriană în care am fost anunțată că am călătorit cu o persoană infectată cu coronavirus. Între timp am sunat la 112, mi-au spus să aștept acasă. Îl cunosc pe italian, soția lui e din acealași sat cu mine, dacă-i vedeam în avion, i-aș fi salutat, aș fi mers acasă cu ei.”

A fost izolată la domiciliu și autoritățile sanitare i-au recoltat probe pentru analize „M-a sunat de la poliție, asistentul social din comună, apoi miercuri dimineață a venit un echipaj de la Peșteana și mi-au făcut analizele acasă. Deci au intrat în casă la mine, erau îmbrăcați în haine de alea albe, mi-au luat analizele și au plecat. Mă sunau de mai multe ori pe zi să-mi măsor febra și sa le comunic situația. Vineri a venit rezultatul, negativ. Între timp am stat în izolare voluntară la domiciliu, m-au pus să fac un referat de necesități și ne-au furnizat alimente și apă, dar eu a trebuit să mă întorc în Italia. Din țară nu reușeam să obțin o adeverință, un certificat ca să-mi justific absența la muncă așa că m-am întors la Bologna ieri (n.r sâmbătă, 29 februarie 2020), i-am anunțat pe cei din aeroport și am fost scrisă într-o bază de date. Am purtat mască pe toată durata călătoriei”.

Chiar dacă rezultatul este negativ și nici nu a avut vreun simptom, Ileana intenționează să continue izolarea voluntară și la Bologna “Voi sta acasă încă zece zile, am vorbit cu doctorul să-mi iau concediu medical. Lucrez la un restaurant din Bologna și nu vreau să pun în pericol pe nimeni, doar că nu știu cum o să procedez pentru cumpărături și cele necesare. În România, autoritățile își fac datoria, ne-au izolat, ne-au adus tot ce ne trebuia”.

Femeia a mai povestit că virusul ucigaș i-a speriat pe locuitorii comunei Bâlteni „s-au speriat foarte tare când au văzut atâtea mașini de poliție și mascați prin sat. Nu știau despre ce era vorba. Vecinele au continuat  însă să mă viziteze. Una dintre ele mi-a confesat că vânzătoarea, știind că vine la mine, îi dadea pâinea de la distanță, îi zicea că suntem contaminați. Eu am avut pomană înainte să se afle despre această situație, au participat vreo 50 de persoane. Am fost la primărie, am fost la cumpărături. Vă dați seama ce se putea întampla?!”

Până în prezent, în România două persoane au fost depistate cu coronavirus, în timp ce în Italia bilanțul s-a agravat: au murit 29 de oameni și alți 1049 sunt contaminați. Infecțiile s-au răspândit în mai multe localități din Peninsulă, însă zona de nord rămâne cea mai afectată de epidemia de coronavirus.

 

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia