contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Istoricul Nicolae Bălcescu, omagiat în Italia la 200 de ani de la naștere

Scriitorul, istoricul și revoluționarul român, Nicolae Bălcescu a fost omagiat ieri, la Palermo, la 200 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Diaspora Civica Italia, Asociaţia interculturală "Cuore Romeno" Sardegna și Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" România filiala judeţeană Bacău în colaborare cu asociaţiile "Deşteaptă-te Române" şi "Bambini Allegri" din Palermo, sub egida primăriei din Palermo, Sicilia.

La bustul marelui istoric, din parcul Garibaldi al orașului italian Palermo, au fost depus coroane de flori, s-au recitat poezii și cântece de comemorare.

Cu această ocazie, au fost înmânate diplome, medalii şi insigne jubiliare. Au participat: colonelul (rtr) Paul Valerian Timofte, consulul Ioan Iacob, de la Consulatul României la Catania, primarul din Ribiera, Carmelo Pace, deputatul de diaspora, Constantin Codreanu, reprezentantul Diaspora Civică-Sicilia, Lazăr Gurău, președintele asociației Diaspora Civică, Adrian Buruiană și secretarul general, Magdalena Arseni.

Sursă foto: Ricardo Picona

Nicolae Bălcescu s-a născut pe 29 iunie 1819 la București. A fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848.

S-a exilat la Paris până în 1852, când  încearcă să pătrundă în Țara Românească, însă autoritățile nu-i permit, deși e bolnav și vrea să o vadă pe mama sa, în vârstă și bolnavă. La sfatul medicilor, se stabilește în Italia, unde clima e mult mai blândă. Trece prin Malta, Napoli și se stabilește la Palermo, în Sicilia, la hotelul „Alla Trinacria”. Moare la Palermo de tuberculoză la vârsta de 33 de ani.

În exil a scris  “Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, capodoperă vie a patrimoniului cultural românesc.

 

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia