Print this page

Expoziție de Ii și Costume Autentice Tradiționale: „La IE, o l'arte di indossare storie”

Luni, 24 iunie, începând cu ora 18:30 va avea loc expoziția de ii și costume autentice tradiționale, în Galeria de la Accademia di Romania in Roma. Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Accademia di Romania in Roma și cu patronajul Ambasadei României în Italia, „La IE, o l'arte di indossare storie” este felul în care Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala Italia își propune să sărbătorească simbolul încă viu al tradiției românești.

În 2013, comunitatea "La Blouse Roumaine" a propus ca 24 iunie - 'Sânzienele' - să fie ziua în care lumea întreagă să celebreze Ziua Universală a Iei. Cu acest prilej, la Roma va fi prezentată IA de la nașterea sa pâna la apariția în celebre opere de arta (La Blouse Roumaine, Matisse) și colecțiile designerilor Yves Saint Laurent și Jean Paul Gaultier.
Evenimentul studenților români din Roma a devenit o tradiție de la prima sa ediție la care au participat mai mult de 150 de persoane. Ia românească nu este doar un articol de îmbrăcaminte, ci o sursă de inspirație care menține viu de câțiva ani dialogul italo-românesc.

În acest an, pentru prima dată, se va crea o expoziție la care oricine va putea participa cu un gest foarte simplu. Studenții LSRS au inițiat o campanie adresată vastei și inimoasei comunități de români din Roma pentru a colabora, împrumutând spre expunere temporară propriile piese de costum tradițional sau camașa tradițională în cadrul evenimentului „*La IE, o l'arte di indossare storie”*: o expoziție pentru comunitate, creată de comunitate.

În acest context, expoziția reprezintă o oportunitate de comunicare și susținere a tradițiilor și meșteșugurilor românești și încurajează totodată comunitatea tinerilor din Roma să celebreze istoria portului tradițional.
În acest fel, bluza românească este, încă o dată, recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație.

Programul evenimentului:

- O expoziție de ii și costume autentice tradiționale realizată cu sprijinul comunității de români din Roma și provincie.
- Un moment artistic susținut de corala feminină Arpeggio. Repertoriul include piese populare de Marin Sorescu, Dan Voiculescu, Constantin Arvinte, Ion Vidu.
- O proiecție dedicată Iei și parcursului ei în timp; de la cusăturile ce ascund istoria vieții de la sat ajunse apoi în atenția cercurilor de intelectuali, chiar la Curtea Regală, inspirând mai târziu celebri pictori și designeri străini.

Intrare este gratuită în limita locurilor disponibile.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizație neguvernamentală și apolitică care reunește 12.000 de studenți români din toata lumea, reprezentați de 36 de filiale active. În luna februarie 2015 noua echipă a relansat activitatea ligii în Roma. Dupa succesul din anii trecuți, anul acesta vom celebra cea de a V-a editie a acestui eveniment. LSRS este deschisă tuturor studenților români aflați la studii în Cetatea Eternă.

Rate this item
(0 votes)