contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

FOTO&VIDEO. Mărturiile românilor din Italia despre alegerile europarlamentare: „Am trăit cu toții clipe de umilință, de dispreț, de batjocură și de sabotare”

Sursă foto: Ovidiu Burdușa Sursă foto: Ovidiu Burdușa

Aproximativ 370.000 de români din diaspora au reușit să voteze la europarlamentare și referendum. Oamenii au așteptat ore în șir la cozi imense. Pe ploaie, cu copii în brațe, cu mâinile trudite de muncă și cu chipurile brăzdate de oboseală și suferință, dar plini de speranță, românii din Italia au arătat duminică că le pasă, că luptă și că vor o schimbare.

Câțiva dintre conaționali ne-au relatat momentele prin care au trecut pentru a putea vota.

Ovidiu Burdușa, un român stabilit la Roma ne-a mărturisit că: „După aproape 6 ore de stat la rând, am reușit să votez la secția de votare numarul 147 de la Academia Română din Roma. Am ajuns la ora 8.15 și deja erau sute de români. Am observat că votul mergea foarte greu și asta pentru că organizatorii nu au lăsat intrările în clădire de la cele două secții de vot separate ca în anul 2014 și când le-am cerut explicații, am primit un răspuns ilar, că tableta nu are semnal în cealaltă încăpere.

Tot 6 ore am stat și la turul doi acum 5 ani la votul pentru Președintele României. Înca odată guvernul nostru umilește diaspora și ne oferă o probă de incompetență cum numai ei știu să facă. Cred că este timpul că toate partidele din țară să poarte o discuție serioasă pe tema votului electronic pentru a se evita în viitor astfel de situații neplăcute. Și dacă ajung partidele la aceeași masă să discutăm și despre reprezentarea noastră în Parlament! Domnul Meleșcanu este în continuare ministru?!”.

Sursă foto: Valentin Făgărășian

Diana Dinu din Siena a declarat că: „26 mai 2019 a fost zi de sărbătoare pentru noi, la Siena cei care am putut vota pentru prima oară la Siena.  Votul a decurs în condiții optime, iar cei care au făcut parte din Biroul electoral au fost foarte profesioniști și disponibili. Aș fi dorit ca prezența la vot să fie mai mare, dar a fost un frumos exercițiu de democrație care, sigur ne va fi de folos în viitor. Au fost prezente și câteva persoane venite din orașul Florența, ținând cont că în capitala regiuni Toscana nu a existat centru electoral”.

Eduard Chelmus din Bologna a reușit și el să voteze după mai bine de șase ore de așteptare: „Am ajuns la ora 16.00 la Consulatul de la Bologna, coada avea câte sute de metri, ne-am așezat la rând, se mișca foarte încet, după aproape două ore în jurul nostru foarte multă lume a renunțat să mai voteze și a plecat, oamenii au devenit tot mai nervoși și au început scandalurile. Se scanda: Vrem să votam, m....e să vă dăm....hoții....și așa mai departe.

La 21.05 am ajuns la intrare în consulat, când ce să vezi, voiau să închidă ușa și în spatele nostru erau alți 200 de oameni care așteptau să voteze cu nervii întinși la maxim cam 80- 100 au reușit să intre înăuntru, a fost harmalaie mare și rușine totodată organizatorilor, am ieșit din secție la 21.30 satisfăcuți că am reușit să ne exprimăm votul....După experiența din anii trecuți se putea organiza mult mai bine decât au făcut-o...vom vedea la alegerile viitoare ce se va întâmpla dacă am învățat ceva”

Ana Dan, o româncă care locuiește la Casalecchio, un orașel situat la 20 de km distanța de Bologna ne-a povestit că: „Am grijă de un bătrân care din cauza vârstei înaintate, uneori are pierderi de memorie și face tot felul de trăsnăi. Am stat cu frică și stres pâna m-am întors acasă, dar am vrut să votez. Așa am făcut și la prezidențiale, unde din cauza frigului și a problemelor de sănătate pe care le am a trebuit să iau morfină ca să rezist, și am rezistat de la 10.00 până la 19.30. Acum am stat vreo trei ore, organizarea a fost aproximativ bună, doar că numai trei cabine de vot și două ștampile. Ar mai trebui pentru prezidențiale încă două secții de votare la Bologna pentru că este foarte multă lume.”

Sursă foto: Alexandru Ivan

Daniel Oprican din Padova a mărturisit că a trăit clipe de umilință, dispreț și batjocoră: „Cetățenii români din diaspora au fost încă o dată umiliți prin proasta organizare a alegerilor și a secțiilor de vot. La Padova, comisia de votare trebuia să aibă doar 6 membri, dar din păcate a lipsit și un membru (nu se cunosc cauzele, nu știm dacă a fost sabotare sau o întâmplare), dar și așa erau foarte puțini pentru a satisface o bună desfășurare pentru o singură secție de votare la care trebuiau să voteze circa 33.000 de cetățeni români care sunt rezidenți în provincia PADOVA. Au fost cozi de sute de metri, am estimat la circa 400/500 de oameni prezenți în permanență pe toată durata zilei.

Mulți au plecat după ore de așteptare. Președintele comisiei(consul la Trieste) a promis la toată lumea că va vota. Lucru care nu s-a întamplat. La orele 21.00 erau circa 300/400 de oameni prezenți, mulți au intrat în clădire însă nu au reușit să voteze dupa 7-8 ore de așteptare. La orele 21.30 se pare că STS a oprit legătura cu sistemul de verificare al votului multiplu. Atunci s-a încheiat și votarea chiar dacă în clădire și în secția de votare erau sute de oameni care scandau că vor să voteze.

Am trăit cu toții clipe de umilință, de dispreț, de batjocură și de sabotare al dreptului oricărui cetățean român de a-și exercita opțiunea electorală. Lucru bine cunoscut și situație care se repetă la fiecare “organizare” de alegeri importante în Diaspora. Cred că merităm mai mult respect pentru tot ceea ce facem pentru România, reamintind că DIASPORA trimite anual în Romania 5-6 miliarde de euro. O să mă ocup personal de dosarele pentru cererea inființării altor 5-6 secții în zonă.

Sursă foto: Daniel Oprican

În conferința de presă organizată ieri, 28 mai 2019, la Ambasada României în Italia, ambasadorul George Bologan a precizat că numărul celor care ies la vot nu poate fi anticipat:

„Românii din afară merită respect și scuze din partea tuturor instituțiilor implicate, care la cinci ani de la experiența din 2014, nu au reușit să ia toate măsurile necesare pentru a asigura participarea la vot în condiții decente și umane. Aici mă refer la crearea unui cadru legislativ care să permită votul electronic și prin corespondență.

Indiferent de numărul de secții organizate în ultimii 15 ani, nu se poate anticipa numărul persoanelor care urmează să se prezinte la vot. Chiar dacă pentru prima dată am avut cel mai mare număr de secții de vot, acestea nu au fost suficiente, în același timp fiind pe teritoriul unui alt stat, nu putem aplica aceleași reguli pe care le avem în România. În România numărul cetățenilor care sunt arondați unei secții de vot este cunoscut anterior, în diaspora numărul celor care intenționează să vină să voteze nu poate fi anticipat”.

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia