contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Românii din diaspora încurajați să se întoarcă acasă: “Dorința noastră este ca românii să se întoarcă acasă. // Dacă raportăm salariile obținute aici la costul vieții din Italia, reușim poate să ajungem la o paritate între cele două țări”

România se confruntă cu o tot mai mare criză a forței de muncă și românii aflați peste granițe sunt îndemnați să se întoarcă acasă. Andrei Sfîrloagă, atașatul pe probleme de muncă și sociale de la Ambasada României în Italia, a declarat joi, 18 aprilie 2019, în cadrul întâlnirii de la Consulatul General al României la Bologna, că românii pot obține beneficii avantajoase dacă se angajeaza în țară: prime de încadrare, instalare și relocare, scutiri de la plata unor taxe în cazul celor care au un venit lunar mai mic de 3.000 de lei și recunoașterea experienței de muncă din afară țării, chiar și în absența unor diplome de studiu.

Și pentru angajatorii situația pare a fi la fel de „roz”. Aceștia vor obține beneficii fiscale dacă vor încadra în muncă ucenici, șomeri de peste 45 de ani sau susținatori unici ai unei familii monoparentale.

Sfîrloagă a mai precizat, tot în cadrul întâlnirii de joi, că România este țara cu cea mai mare creștere economică din Europa, aflându-se, de asemenea, și în top 10 în clasamentul cu rata cea mai scăzută de șomaj.

“Dorința noastră este ca românii să se întoarcă acasă. V-am spus despre nivelul minim de 3.000 de lei garantat prin lege (n.r din domeniul construcțiilor). Acesta este un nivel minimim, pe de altă parte nivelul mediul, nivelul real al salariilor din contrucții este de cel puțin 1.000-1.100 de euro. Dacă raportăm salariile obținute aici, majoritatea mai mari de 1.000-1.100 de euro, la costul vieții din Italia, reușim poate să ajungem la o paritate între cele două țări”.

S-a mai discutat  despre importanța desfășurării activitații în baza unui contract legal de muncă, despre beneficiile sociale ale lucrătorilor români din Italia în acest caz, precum și despre riscurile la care aceștia se expun dacă acceptă să lucreze la negru, atât din perspectiva unui eventual accident de muncă precum și din perspectiva lipsei contribuțiilor plătite către buget și implicit imposibilitatea de a primi o pensie pentru perioada lucrată în Italia.

Sfîrloagă a anunțat în premieră la Bologna organizarea unei burse a locurilor de muncă de către Guvernului României, în special în domeniul construcțiilor, în mai multe localități din Italia.

În ultima parte a întâlnirii, un reprezentant al CG Bologna a prezentat măsurile de modernizare a serviciilor consulare implementate în ultimii doi ani și a răspuns întrebărilor pe acest subiect.

Întrebări adresate de redacția noastră atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Roma:

Ați enumerat beneficiile fiscale, ați spus că ținând cont de salarii și cheltuieli putem ajunge la un nivel de paritate în cazul celor două țări. Cum se explică faptul că nouă români pe oră emigrează, România ajungând a doua țară după Siria la nivelul emigrației?

Ministerul Muncii face policile sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă încearcă să le pună în aplicare. În momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, alegerea fiecarei persoane unde dorește să lucreze și unde dorește să trăiască este liberă. Libertatea de mișcare și libertatea de a lucra, de a desfășura o activitate este unul din principiile de bază al Uniunii Europene, Uniune pe care noi ca și stat, eu ca și diplomat o susținem. Nu știu să vă spun de ce lumea preferă în continuare să plece și de ce acest trend este în continuare prezent. Ce pot să vă spun, conform datelor pe care le vedeți și pe care le primim, este ca rata șomajului este în continuă scădere.

Pe de altă parte, există foarte multe solicitări din partea angajatorilor atât către noi cât și către colega mea Norina Boru, care este atașatul comercial din cadrul Ministerului, de a încerca să îi sprijinim să găsească lucrători români, dorind chiar să se întoarcă în România pentru că în anumite județe din vestul țării, dar chiar și județe precum Prahova, Brașov nu găsesc persoane pe care să le angajeze.

Rata șomajului este calculată în baza populației totale a României sau în baza populației rezidente la momentul realizării statisticii?

Cea rezidentă.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia