contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Forumul economic România-Italia. Italia pe locul 2 în topul țărilor partenere pentru România, atât la export, cât și la import

În contextul vizitei de lucru la Roma, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, a participat la Forumul Economic România – Italia, organizat de Biroul de Promovare Comercială și Economică (BPCE) din cadrul Ambasadei României la Roma și de Agenția pentru Promovare Externă și Internaționalizarea Companiilor Italiene (ICE).

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a prezentat climatul investițional din România, cu accent pe performanțele economice înregistrate de țara noastră, respectiv pe avantajele competitive ale României ca destinație pentru investiții, comparativ cu alte țări. A ilustrat programele și măsurile demarate de Guvern pentru îmbunătățirea climatului economic și sprijinirea dezvoltării companiilor. Totodată, ministrul Oprea a mulțumit antreprenorilor români prezenți, salutând creșterea inițiativei antreprenoriale a rezidenților români din Italia, și și-a exprimat satisfacția pentru larga participare a companiilor italiene interesate de oportunitățile de pe piața româna.

În cadrul forumului au intervenit, de asemenea, directorul general al Agenției ICE, Roberto Luongo, ambasadorul României în Italia, George Bologan, secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice italian, Michele Geraci, președintele Confindustria România, Giovanni Villabruna, directorul Biroului ICE București, Filippo Petz, consilierul economic din cadrul BPCE Roma, Norina Boru și reprezentantul firmei de consultanță fiscală Florital Consulting Group, Florin Popescu. Lucrările forumului au fost moderate de directorul Biroului pentru Parteneriate industriale și Relații cu Organizațiile Internaționale din cadrul Agenției ICE, Roberto Lovato.

Ambasadorul George Bologan a subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale româno-italiene, evidențiind creșterea constantă a relației comerciale și oportunitățile de dezvoltare ulterioară, printr-o abordare pragmatică și o viziune pe termen lung care să includă cooperare economică pe terțe piețe, sprijin pentru start-up-uri și pentru companiile europene inovative. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice, Michele Geraci, a subliniat dorința comună a celor două părți, română și italiană, de a consolida cooperarea bilaterală prin programe de susținere a inițiativei antreprenoriale, cu accent pe inovare.

În continuare, reprezentanții ICE și Confindustria România au ilustrat instrumentele puse la dispoziție de executivul italian, alături de mediul antreprenorial, în sprijinul companiilor italiene care sunt prezente sau doresc să investească în România. La rândul său, consilierul economic al BPCE Roma a prezentat activitatea birourilor de promovare comercială și economică ale României în Italia și a Departamentului ”Invest Romania” din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

La forum au participat peste 120 de companii italiene deja prezente pe piața din România sau care sunt interesate de oportunitățile comerciale și de investiții oferite, precum și companii din România care au deschis filiale în Italia sau care sunt înființate de cetățeni români rezidenți în Italia. Principalele domenii de activitate ale companiilor participante sunt producție industrială, construcții, servicii și aparatură medicală, energie, domeniul bancar, IT&C, HORECA, turism, transport rutier și aerian, servicii de consultanță fiscală și legală.

Vizita de lucru la Roma a ministrului Ștefan-Radu Oprea a inclus, de asemenea, o întâlnire cu conducerea ICE și cu secretarul de stat din cadrul Ministerului italian al Dezvoltarii Economice, Michele Geraci, o reuniune cu consulii generali ai României în Italia și o întâlnire cu secretarul general al Confederației Naționale a IMM-urilor și a artizanilor din Italia (CNA), Antonio Franceschini.

În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 15,52 miliarde de euro (în creștere cu 6,2% față de anul 2017), din care exportul 7,75 miliarde euro (creștere cu 10%) și importul 7,77 miliarde euro (în creștere cu 2,6%), ponderea în comerțul total al României fiind de 10,31%. Italia ocupă locul 2 în topul țărilor partenere pentru România, atât la export, cât și la import.

În prezent, numărul societăților cu capital italian înregistrate în România a ajuns la 47.365, din care peste 20.000 active (pondere 21,2% în totalul companiilor străine), cu un capital total investit (investiții directe) de 2,6 miliarde euro (locul 5, pondere 5,8%).

Comunicat de presă

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia