contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Forum al asociațiilor de români din Italia. Informații privind alegerile europarlamentare: "Nu vor fi secții de votare peste tot acolo unde sunt 100 de cereri"

Asociația Europaeus a participat sâmbătă 6 aprilie 2019 la Forumul asociațiilor românești din regiunile Lazio, Abruzzo, Campania, Sardinia și Umbria, organizat la Accademia di Romania de către Ambasada României la Roma. Tema Forumului a fost scrutinul din 26 mai 2019 - Alegerile Europarlamentare. Potrivit organizatorilor, la Forum au participat peste 60 de reprezentanți ai mediului asociativ și comunității de români din Peninsulă. Asociația Europaeus a răspuns invitației de a participa la întâlnire, având în vedere că a demarat încă din luna noiembrie 2018 campania de informare #iovotoue #euvoter, adresată cetățenilor români din Italia, cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de vot, pentru candidați români sau pentru candidați italieni.

Asociația Europaeus a pregătit o serie de propuneri adresate organizatorilor, în vederea îmbunătățirii transparenței, dialogului și colaborării între Autorități și comunitatea de români, propuneri care se regăsesc la sfârșitul Comunicatului. Având în vedere intervalul scurt de timp la dispoziție, doar una din propuneri a fost expusă verbal în cadrul întâlnirii, celelalte fiind trimise în scris Ambasadei.

Iată principalele puncte ale întâlnirii:

- Prima parte a Forumului a fost rezervată discursului domnului ambasador Bologan, care a vorbit despre importanța participării la vot, în contextul unui val de euroscepticism care trebuie combătut, inclusiv prin vot. „Îmi place să mă definesc un patriot european”, a spus George Bologan, subliniind că „dacă nu am fi în Europa, ca realitate geopolitică, nu am însemna nimic” și că România nu ar avea aceeași putere dacă nu ar fi membră a Uniunii Europene. Ambasadorul României a insistat pe conceptele de educație și solidaritate, ca instrumente necesare pentru a înțelege beneficiile aduse de Uniunea Europenă. „Nu subestimați votul și nu subestimați momentul alegerilor, votul poate fi văzut ca o datorie”, a fost mesajul ambasadorului.

- Organizarea și înființarea secțiilor de votare - un punct fundamental adus în discuție a fost legat de organizarea viitoarelor secții de votare la alegerile europarlamentare. Am reținut următoarele puncte: Nu vor fi secții de votare peste tot acolo unde sunt 100 de cereri. Nu este foarte ușoară organizarea secțiilor. Ambasada face cererile, autoritățile locale răspund.

Ambasada comunică acordurile cu autoritățile la BEC ( Biroul Electoral Central), apoi comunicarea ajunge la MAE. În Italia, la alegerile europarlamentare se vor respecta locațiile puse la dispoziție pentru cele mai recente alegeri parlamentare. Încă nu au sosit confirmări din partea autorităților locale pentru unele secții, cum ar fi cea de la Livorno, deși sunt demersuri făcute în acest sens, cum ar fi cele făcute de Consulul de la Bologna. Sunt alte cazuri, de ordinul zecilor, în care se așteaptă răspuns de la autoritățile din Italia.

- Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi facută publică pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și pe cele ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

- Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinatate, precum și cetățenii români cu domiciliul în România, care se află în străinătate în ziua alegerilor, pot vota la orice secție organizată în străinatate, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Nu se poate vota cu document de calatorie.

- Documentele pe baza cărora se poate vota în străinatate sunt: cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate.

- Participarea candidaților români la alegerile administrative – Ambasadorul a recomandat românilor care-și prezintă candidatura la alegeri să învete să-și negocieze poziția și să ceară să fie respectați de către partidele și politicienii italieni care le propun o candidatură pe propriile liste.
- Întoarcerea românilor: Ambasadorul a afirmat că ar fi de preferat ca românii care nu au un domiciliu sau documente potrivit legii, să se întoarcă în tara, pentru că acolo sunt oportunități de muncă. A amintit o discuție a sa cu ministrul Agriculturii, care a chemat românii să lucreze în agricultura în România, unde lipsește forța de muncă. Se oferă salarii de 500 de euro, contract legal și asigurare. Pentru a afla de oportunitățile concrete, cei interesați pot lua legătura cu atașații pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei.
- În cazuri de dificultate și de lipsa a documentelor, Consulatul României este la dispoziție pentru a acorda sprijin în dobândirea actelor necesare repatrierii.

Propunerile Asociatiei EUROPAEUS

În urma participarii la Forumul Asociațiilor de Români din 6 aprilie si, în trecut, la alte întâlniri organizate de Ambasada României, Asociația Europaeus aduce următoarele propuneri:

- Adoptarea unei abordari mai transparente în cursul întâlnirilor, cu posibilitatea transmiterii Live pe rețelele de socializare sau cu posibilitatea ca cei interesați să poate filma / înregistra intervențiile autorităților (și ale participanților care își exprimă acordul în prealabil), mai ales când sunt aduse informații cu privire la tematici de interes public și de importanța pentru întreaga comunitate.

- Adoptarea unui format interactiv, care să poată da posibilitatea tuturor celor prezenți (chiar și celor prezenți din mediul virtual) să interacționeze în mod proactiv pe temele abordate. În primul rând, am remarcat necesitatea că fiecare asociație să aibă la dispoziție un interval dedicat pentru a se prezenta (locație, acțiuni, obiective)

- Stabilirea unei metode de lucru (în plen, pe micro grupuri, de tip workshop etc) prin care să se poată identifica soluții și pași concreți pentru realizarea obiectivelor comune de care a amintit și domnul ambasador.

- De exemplu: au fost propuse demersuri – din partea asociației noastre și nu numai - pentru înscrierea automată a românilor pe listele electorale suplimentare din Italia. Ce se poate face concret, pentru a realiza acest obiectiv? Alt exemplu: combaterea stereotipurilor vehiculate și alimentate de presă și politicienii din Italia. Ce se poate face concret pentru a începe o campanie de combatere a știrilor false (fake news) cu privire la români?
- Redactarea unui raport de lucru final, care să fie public, legat de subiectele concrete abordate, soluții, idei și pași de urmat.

- Încurajarea organizării în autonomie a asociațiilor, prin punerea la dispoziție a unui spațiu și fonduri pentru deplasarea la Roma a celor mai active organizații.

- Încurajarea creării unei rețele / a unui sistem de colaborare între Asociațiile de români sau diferite organizații românești, cu administrațiile locale din zonele de competență.

Miruna Cajvăneanu, președinte Asociația EUROPAEUS - Roma
Asociația EUROPAEUS
COMUNICAT DE PRESĂ
ROMA, 9 aprilie 2019

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia