contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

EXCLUSIV. De la emigrant la emigrant. „Trăiți cât mai diferit!” Vlad Chico e „Ultimul lepros” într-un spectacol manifest

Weekendul destinat teatrului românesc din Roma se încheie în această seară, avându-l pe sătmăreanul Vlad Chico în rolul Ultimului lepros, un one-man-show jucat în premieră in Peninsulă.

„Spectacolul a fost construit ca un manifest, dintr-o nevoie personală de a prezenta, prin actul teatral, lumea în care trăim, cu ororile ei, dar și cu părțile ei bune”, ne-a declarat, în exclusivitate, Vlad Chico despre ceea ce publicul românesc din Roma trebuie să se aștepte diseară.

De altfel, premizele acestui spectacol prezentate în sinopsis sunt clare. „Cine suntem noi? Încotro mergem? Progresăm sau ne îndreptăm spre autoexterminare? Şi dacă a doua variantă e cea corectă, mai putem face ceva pentru a opri acest tren care rulează la viteză maximă? Ce e `societatea`? O formă de organizare necesară umanităţii sau un organism care respinge orice individ incapabil să se adapteze rigorilor ei?”

Iar Vlad Chico consideră că prin spectacolul său aceste întrebări vor începe să se manifeste în conștiinta omului de azi, și de ce nu, chiar să li se genereze un răspuns.

„Spectacolul are un mesaj universal valabil, astfel încât cred că va ridica câteva semne de întrebare și publicului din Roma despre cum trăim, cea ce este, de fapt, și scopul său”, ne-a declarat actorul.

Fenomenul emigrarii i-a cuprins și pe actorii de teatru

Chico e convins că diseară sala va fi neîncăpătoare mai ales că actorul are multe în comun cu românii care vor fi prezenți. Printre altele, Vlad a trecut și el prin experiența emigrantului. Și nu într-o singură țară. Iar mesajul spectacolului, chiar dacă nu are neaparăt o legatură directă cu emigrația, o include.

„Fenomenul emigrarii nu este prezent în mod special în spectacol, dar trebuie să vă spun că subiectele tratate în spectacolul-manifest sunt globale. Da, am trăit în trei țări perioade destul de lungi, cât să îmi dau seama despre cum funcționează sistemul din țara respectivă și aș putea spune că nu am avut decât de câștigat din aceste experiențe. Cel mai important e, din puctul meu de vedere, să trăim cât mai diferit”, ne sfătuiește Vlad.

Actorul nu este însă singurul din breasla sa care s-a confruntat cu această problemă și se declară chiar încântat să poată vreodată pune pe scenă o piesă în care să fie tratată condiția emigrantului român.

„Problema emigrării este din ce în ce mai întâlnită în dramaturgia modernă din România, și sigur că da, este subiect de teatru și nu pot decât să apreciez și să susțin tratarea temei prin mijloace artistice, teatru”, ne mai spune Vlad, care ne invită și pe noi, în această seară, să vedem în ce măsura sunt apreciate munca și eforturile unui tânăr actor înt-o societate invadată de consumism.

Spectacolul Ultimul lepros va începe de la ora 20.00 la sala de expoziții a Accademia di Romania, acces dinspre viale Belle Arti. Intrarea este liberă.

 

PROGRAMUL ZILEI LA TEATROMANIA

 

Ora 20.00: Sala de expoziții: „Ultimul lepros”
Regia și dramaturgia de Radu Botar după o idee de Vlad Zografi
cu: Vlad Chico.
Producție Teatrul de Nord, Satu Mare.
În limba română, cu supratitrare în italiană.

 

Ora 21.30: Hemiciclu: „Abator”
de Marco Di Stefano
traducere: Ioana Visalon
adaptarea: Marco Di Stefano
regia: Mădălina Țurcanu
cu Olimpia Mălai și Liliana Tofan
Producție Dot Spot Media, București.
În limba română, cu supratitrare în italiană.


Piesa de teatru „Abator” este o investigaţie a timpului în care trăim, a valorilor morale şi a limitelor demnităţii umane din acest prezent al nostru. Subiectul propus de piesă pleacă de la o realitate îngrijorătoare. Împinşi de sărăcie, tot mai mulţi europeni, îşi oferă spre vânzare părţi din propriul corp, unul sau chiar mai multe organe: un rinichi, o bucată de ficat, corneea, măduva spinării. În viziunea dramaturgului italian Marco di Stefano acest lucru e formă de prostituţie extremă. „Abator” nu este un manifest anticapitalist ci o interogaţie asupra corpului uman dezbrăcat de orice sacralitate, o investigaţie a nevoilor, materiale sau nu, care duc la alegeri extreme. În definitiv, o felie de viaţă din povestea vieţii a două femei.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia