contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

„Printre tăceri” și „Burrnesha”, spectacolele serii la TeatROmania

Weekendul TeatROmania va continua în această seară cu două spectacole speciale.

Primul, intitulat „Printre tăceri”, va începe de la ora 20 și o va avea în prim-plan pe Isabella Drăghici, actrița formată în compania teatrală Passe Partout condusă de Dan Puric.

Spectacolul vorbește despre provocările vieții, ale dragostei, despre eforturile omului de a-și înțelege destinul și a și-l împlini.

Povestea femeii din „Printre tăceri” poate fi povestea oricui. Ea operează în registrul concret, al evoluției prin ciclurile vieții, și în registrul simbolic, mutații de natură reflexivă: față în față cu sine însuși, cu destinul său, omul nu poate decât să înțeleagă natura efemeră a propriei sale condiții. Un spectacol fără cuvinte, dar plin de înțelesuri...

Structurat pe tablouri de viață emblematice, spectacolul utilizează limbajul non-verbal, îngemănând pantomima, dansul, mișcarea scenică, expresivitatea corporală și momentele interactive cu publicul.

Provocarea majoră este aceea a înlăturării măștilor rolurilor sociale cu care ne identificăm, pentru a înțelege că, între naștere și moarte, existența noastră este mai mult decât suferință, iluzie sau condamnare: este un exercițiu de Înțelepciune.

Urmează de la ora 21.30 „Burrnesha”, spectacol în care limbajul teatral se împleteşte cu cel cinematografic pe tema identităţii de gen, plecând de la o realitate socio-culturalăpe cale de dispariţie în Balcani, interpretat de Maria Stefanache în regia lui Valbona Xibri.

Spectacolul spune povestea unui grup de femei albaneze care, în plin secol XX, decid să abdice de la propriul sex și, adoptând castitatea, acceptă să trăiască viața de bărbat pentru a putea beneficia de drepturi ce, în acest colț al Europei, li se cuvin doar așa-zisului sex puternic.

Astfel, poartă haine bărbătești, își iau nume de bărbat, pot avea o armă, pot moșteni, fuma, bea alcool, face munci de bărbat, cânta și ședea la taclale cu bărbații. Trecerea de la femeie la bărbat e pe deplin tolerată de comunitate, dar faptul surprinzător este că aceste femei nu au (aproape) nici un regret…

Poate totuși natura să se supună rațiunilor omenești? Sau își va urma propriul curs? Cum poate fi reprimată propria sexualitate într-un corp pe care nu-l mai simți ca fiind al tău? Ce gândesc aceste femei în odăile lor feciorești? După ani de gesturi și vorbiri bărbătești se vor simți oare bărbați?

La capătul unui itinerar complex de cercetare și documentare, am încercat să dăm o formă teatrală acestei mase foarte vii de sugestii și teme adiacente unei capacități surprinzătoare de adaptare a acestor persoane la identități „altele în raport cu sine”. El/ea începe propriul parcurs după ce va fi jurat, irevocabil, virginitate pentru totdeauna. În timpul zilei, va fi bărbat, cu toate drepturile și datoriile sale, iar noaptea o va petrece interogându-se…

În această interpretare vedem secvențe corporale intercalate de acțiuni, sunete și cântece, în timp ce secvențele video, luminile și imaginile au rolul lor activ în țesătura epică a spectacolului.

Festivalul TeatRoMania a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție. Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Roma, la Accademia di Romania, acces dinspre viale Belle Arti. Intrarea este liberă.

Festivalul îşi propune să promoveze dialogul intercultural, creşterea colaborărilor artistice internaţionale şi diversificarea exprimărilor scenice. De asemenea, organizatorii intenţionează să aducă sub reflectoare teatrul contemporan, oferind un caleidoscop al scenei teatrului românesc, de la câteva companii independente până la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de două asociaţii culturale - Telluris Associati din Pontedera şi FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia), în colaborare cu Accademia di Romania, care, de asemenea, găzduieşte an de an evenimentul în spaţiile sale. Este susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti, şi se bucură de patronajul regiunii Lazio şi a oraşului Roma, Departamentul de Cultură şi Turism.

 

PROGRAMUL ZILEI

 

Ora 20.00 Sala de expoziții: „Printre tăceri”
scenariu și regia de: Isabella Drăghici
interpretează: Isabella Drăghici
Producție independentă

Ora 21.30 Hemiciclu: „Burrnesha”
regia de Valbona Xibri
cu Maria Ștefanache
Producție Centro Produzioni Teatrali, Milano. În limba italiană.
Video: Giuseppe Baresi
Foto: Paola Favoino
Text: Sara Giacomelli

Ora 22.45 „Emersioni critiche”, întâlnire cu artiștii.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia