contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Alegeri europarlamentare- deschiderea de noi secții de votare în Italia: "Am solicitat înființarea secțiilor la Lucca, Cagliari și în Sicilia. În Toscana au adăugat Montecatini Terme pentru celelalte nu avem încă un răspuns clar"

Vor fi deschise secții de votare la Pisa, Arezzo, Grosetto și Montecatini Terme, iar în Sicilia la Vittoria, Catania și Palermo arată MAE într-o scrisoare adresată Asociației Diaspora Civica din Italia. 

Reprezentanții asociației au solicitat autorităților de la București multiplicarea secțiilor de vot în diaspora suplimentar la cele deschise la referendumul din 2018.

“Am urmat procedura legală, am strâns semnăturile necesare pentru înființarea secțiilor la Lucca, Cagliari și în Sicilia. În Toscana au adăugat Montecatini Terme pentru celelalte nu avem încă un raspuns clar, dar ne-au precizat că: cererea dumneavoastră va fi înaintată spre analiză Ambasadei României la Roma”, a declarat pentru Agenda Diasporei, Daniel Manda, președintele Asociației Diaspora Civica și președintele grupului Asociațiilor românești din Sardinia.

Potrivit răspunsului trimis de MAE miercuri, 27 martie 2019, lista finală a secțiilor de votare ce vor fi înființate pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, va fi facută publică pe 27 aprilie, cu 30 de zile înaintea zilei de referință.

Totodată, Daniel Manda, care locuiește de mai bine de 10 ani în Oristano, Sardinia, a mentionat că pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui redeschisă secția din Cagliari. „Secția din Cagliari a fost închisă la sfârșitul anului trecut atunci când românii au fost chemați la urne pentru a vota la referendumul pentru familie, organizat în 6-7 octombrie 2018. Închiderea secței de votare din Cagliari a fost considerată de comunitatea noastră o injustiție, iar un număr mare de persoane nu și-a exercitat dreptul la vot, dat fiind că unica secție de votare deschisă pe insula era în orașul Olbia. Această situație ne-a îngrijorat și ne întrebăm care va fi procentul participării la următoarele alegeri, europarlamentare și prezidențiale.”

În Sardinia traiesc aproximativ 15.000 de români, din care 4.000 în Cagliari și provincia.

La referendumul din octombrie 2018 au fost deschise 377 de secții de votare în diaspora. Cele mai multe au fost organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franța (15), Germania (14).

Potrivit legislației, pentru multiplicarea secțiilor de vot din strainatate este necesară completarea a cel puțin o sută de cereri de înscriere în registrul electoral.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia