contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

O placă comemorativă dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi inaugurată la Florența

Placa comemorativă este amplasată pe terenul public de lângă vila în care domnitorul român și-a petrecut ultimii ani din viață și va fi dezvelită în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 26 ianuarie la Florența. Potrivit comunicatului publicat de Asociația culturală Alter Nativa, monumentul are o greutate de 350 kg și o înălțime de 75 cm, este din piatră gri de tip serena specifică arhitecturii toscane, utilizată cu precădere la Florența. Pe blocul de piatră va fi fixată o placă din marmură pe care va fi inscripționat:

“IN QUESTA VILLA DAL 1870 VISSE I SUOI ULTIMI ANNI
IL PRINCIPE ALEXANDRU IOAN CUZA
ARTEFICE DELL’UNITÀ DI MOLDAVIA E VALACCHIA
PADRE DELLA ROMANIA MODERNA
GRANDE AMICO DELLA CAUSA NAZIONALE ITALIANA”

„Ideea ridicării unui monument dedicat lui Alexandru Ioan Cuza la Florența a luat naștere în primăvara anului 2016, odată cu lansarea cărții „Raffaello Romanelli. Il Cellini del Novecento”, de Paolo de Anna, în Galeria Romanelli care în trecut aparținea sculptorului care a realizat monumentul lui Cuza de la Iași. Împreună cu autorul cărții, am hotărât să includem și să preluăm într-o singură operă toate legăturile istorice și artistice din jurul celor două personaje, Romanelli și Cuza, dintre Florența și România. În cadrul Comisiei speciale, instituită de către Consiliul Primăriei Florența, la data de 2 decembrie 2016, Melania Cristina Cotoi - ghid local specializat la Florența și Paolo de Anna - renumit jurnalist florentin, au propus realizarea unei placi comemorative. Comisia condusă de către Andrea Vannucci, consilier pentru Toponomastică a acceptat proiectul și a propus ca placa comemorativă să fie așezată în spațiul public din vecinătatea clădirii de la Porta Romana. Proiectul a întâmpinat dificultăți, au apărut dubii asupra identificării vilei de lângă Porta Romana.”, a precizat în comunicat Melania Cristina Cotoi, coordonator proiect „Alexandru Ioan Cuza la Florența”, președinte Asociația Culturală Alter. NATIVA.

Proiectul nu se închie aici. Pe viitor, inițiatorii își propun că în locul plăcii de bronz să fie așezat un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Proiectul este demarat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Consulatului General al României de la Bologna.

În urma cu 30 de ani, Nicolae Ghinea scria în lucrarea sa, „Exilul florentin al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1870- 1873)”, că este o datorie ca pe zidurile clădirii să fie amplasată o placă comemorativă.

Asociația Culturală Alter.NATIVA dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și italiene. Înființată în anul 2016, asociația a organizat până în prezent mai multe evenimentele printre care două simpozioane în colaborare cu Primaria Municipiului Florența. Cele două evenimente au avut rolul de a pune în valoare contribuția celor doi mari români ale căror destine sunt legate de acest oraș: Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Petrescu Comnen, diplomat român și Cetățean de Onoare al orașului Florența.

 

Rate this item
(0 votes)

Nu suntem noi!!!

Diaspora eroica

Un român, erou în Italia: A salvat o femeie cu dizabilităţi înainte de prăbuşirea unei clădiri. Şase persoane au murit

Un imigrant român a salvat o femeie cu dizabilităţi dintr-o clădire de trei etaje care după câteva secunde s-a prăbuşit (...)

Carte de vizita

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia